Žuta stolica

Stolica je normalno braon boje. Isto tako je normalno da stolica menja boju s vremena na vreme, što predstavlja posledicu različite hrane koju unosimo svakodnevno. Svaka promena boje stolice ne mora značiti da postoji neki ozbiljan medicinski problem.

Žuč i bilirubin daju stolici boji. Bilirubin nastaje razlaganjem eritrocita, ćelija krvne loze. Produkuje se u jetri a deponuje u žučnoj kesi, gde se meša sa žuči. Odatle, žučnim putevima se izlučuje u creva, gde učestvuje u varenju, ulazi u veliki broj hemijskih reakcija, razlažu ga bakterije, i na kraju se izlučuje putem urina i stolice.

Uzroci žute stolice?
Poremećaji jetre i žučne kese
Poremećaji pankreasa
Celijakija
Gilbertov sindrom
Gijardijaza
Stres
Ishrana
Lečenje

Uzroci žute stolice?

Kao što je već rečeno, normalno je da se boja stolice menja i to uglavnom predstavlja normalnu fiziološku pojavu. Međutim, u nekim slučajevima, boja stolice može biti indikator određenih medicinskih stanja, poput poremećaja jetre, žučne kese, pankreasa, zatim kod celijakije, Gilbertovog sindroma, gijardijaze, itd.

Poremećaji jetre i žučne kese

Ciroza jetre ili hepatitis, mogu da redukuju količinu ili čak potpuno uklone žučne soli, koje pomažu organizmu pri varenju hrane i apsorpciji. Isto tako, kamenje u žuči smanjuje količinu žuči koja se izlučuje u creva. Ova stanja su bolna i mogu rezultirati pojavom žute stolice.

Poremećaji pankreasa

[opsirnije]Bolesti pankreasa[/opsirnije]

Hronični pankreatitis, rak pankreasa, blokada pankreasnog duktusa (kanala) ili cistična fibroza, su stanja koja mogu dovesti do pojave žute stolice. Ova stanja ne dozvoljavaju pankreasu da obezbedi dovoljnu količinu enzima za varenje hrane u crevima. Nesvarena mast iz hrane daje stolici žutu boju i stolica izgleda masno (steatoreja).

Celijakija

[boxlink]Glavni članak: Celijakija • Alergija na gluten[/boxlink]

Celijakija predstavlja netoleranciju na gluten. Gluten predstavlja protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i ražu. Prilikom konzumiranja namirnica koje sadrže gluten, a pritom ste intolerantni na njega, u organizmu dolazi do „napada“ imunog sistema na ćelije tankog creva, pri čemu dolazi do oštećenja tkiva a to onemogućuje apsorpciju hranljivih materija. Celijakija je bolest koja se javlja u porodicama.

Veliki broj simptoma je povezan sa celijakijom, što implicira da ju je teže dijagnostikovati. Najčešći simptomi:

Iako, lek za celijakiju ne postoji, stanje se može držati pod kontrolom regulacijom ishrane.

Gilbertov sindrom

Genetski poremećaj jetre koji se karakteriše periodima sa povišenim nivoom bilirubina. Simptomi ove bolesti, primarno blaga žutica, su toliko blagi generalno da većina ljudi nije ni svesna da poseduje ovaj sindrom. Gilbertov sindrom se uglavnom ne leči.

Gijardijaza

Predstavljaju infekcije digestivnog trakta parazitom Giardia. Do infekcije dolazi kada u organizam putem hrane i vode, unesemo cistu parazita. Najčešći simptomi:

Dijagnoza se postavlja analizom uzorka stolice. Iako se uglavnom ne prepisuje tretman lečenja, nekad se mogu prepisati antibiotici. Infekcija traje nekoliko nedelja, može postati hronična ali je to vrlo redak slučaj.

Stres

Jedan od odgovora Vašeg organizma na stres može biti ubrzanje digestivnog sistema, što dovodi do slabije apsorpcije hranljivih materija i kao rezultat nastaje dijareja i žuta stolica.

Ishrana

Namirnice koje konzumirate takođe mogu dovesti do pojave žute stolice. Neke od namirnica su šargarepe, slatki krompir ili namirnice bogate prehrambenim bojama i namirnice bogate mastima.

Lečenje

Ukoliko ste primetili žutu stolicu koja traje duže od par dana, a ne možete da je objasnite nekom od namirnica koju ste konzumirali vreme je da posetite doktora. Pogotovo ako je praćena nekim od propratnih, gore navedenih, simptoma poput mučnine, dijareje, umora.

7 одговора на „Žuta stolica“

  1. Sukas,
    imam evo nedelju dana svetlo zutu stolicu ( nemam gadjenje, povracanje, temperaturu, imam tupu bol na osam cm sa desne strane od donjeg rebra).
    sta moze biti u pitanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *