Žučna kesa

Kod mnogih ljudi se u toku odraslog perioda života javljaju problemi sa žučnom kesom. Pogotovo karakteristično za žene srednjih godina je pojava žučnih kamenčića. Holecistektomija, operativna procedura uklanjanja žučne kese, je jedna od najčešće izvođenih operacija kod odraslih ljudi.

Žučna kesa predstavlja mali organ, kruškolikog oblika, koji je povezan sa jetrom i nalazi iza nje, smeštena između lobusa jetre. Glavna funkcija žučne kese je čuvanje žuči, ona predstavlja rezervoar žuči. Žuč predstavlja materiju bogatu holesterolom i žučnim kiselinama koju izlučuje jetra i koja služi za varenje masti i lipida iz hrane. Najčešći problem koji se javlja sa žučnom kesom jeste stvaranje žučnih kamenaca, do čega dolazi kada žuč sadrži velike količine holesterola.

Naravno moguća su i druga oboljenja, poput inflamacije (zapaljenja) žučne kese što se naziva holecistitis. Faktori koji doprinose nastanku oboljenja žučne kese su svakako povezani sa lošom ishranom, naglim gubitkom telesne težine, primenom oralnih kontraceptiva, alergija na hranu i određenim genetskim faktorima.

Znaci upozorenja za mogućnost postojanja problema sa žučnom kesom obuhvataju bol u stomaku i česte probleme sa varenjem usled loše apsorpcije masti ili nedostatka iste. Terapija koja služi kao prevencija nastanka problema ili koja ublažava postojeće simptome problema sa žučnom kesom obuhvata specifičan dijetski režim, primenu suplemenata u vidu antiinflamatornih biljaka i enzima.

Najčešća oboljenja žučne kese
Operacija žučne kese
Prevencija i lečenje

Najčešća oboljenja žučne kese

Žučni kamenci

Opsirnije: Kamen u žuči

Vrlo učestalo stanje, čija se incidenca povećava starenjem. Veruje se da svaka peta osoba starija od 65 godina ima bar jedan žučni kamen, bili toga svesni ili ne. Žučni kamenci koji ne izazivaju simptome se nazivaju asimptomatski ili tihi žučni kamenci. Žučno kamenje predstavlja čvrste nakupine holesterolskih i kalcijumskih depozita koji se spajaju i formiraju u žučnoj kesi. Žučna kesa normalno sadrži samo tečne materije i nije namenjena za čuvanje čvrstih materija puput kamenaca, stoga i najmanji žučni kamen vrši iritaciju zida žučne kese i dovodi do nastanka zapaljenja.

Faktori rizika obuhvataju:

Holecistitis – Zapaljenje žučne kese

Često se javlja kao posledica žučnih kamenaca koji blokiraju prolaz žuči ka ili od žučne kese dovodeći do nakupljanja žuči, problema sa žučnim putevima i ponekad tumora. Ukoliko dođe do pojave problema sa žučnim vodovima posledično se može javiti pogoršanje primarne bolesti, samog holecistitisa, ali ovo se retko dešava. Simptomi koji se mogu javiti su sledeći:

Najveći rizik kod holecistitisa jeste perforacija, pucanje žučne kese i izlivanje žuči u trbušnu duplju. Ovo stanje zahteva hospitalizaciju i hiruršku intervenciju.

Operacija žučne kese

Iako često izvođena operacija, otklanjanje žučne kese se radi samo kada je inflamacija uznapredovala, teškog stepena, ili ukoliko je došlo do stvaranja velikih žučnih kamenaca koji su vrlo bolni.

Činjenice o operaciji žučne kese:

 • Zapaljenje žučne kese je oboljenje koje ima tendenciju čestog „vraćanja“, ponovne pojave, u tim slučajevima se operacija koristi kao poslednja opcija. Bitna stavka je ta da žučna kesa nije organ koji je neophodan za život, jer se, u slučaju vađenja iste, žuč preusmerava direktno u creva.
 • Čest razlog zašto se hirurzi odluče za izvođenje operacije jesu takozvani „napadi žučne kese“, vrlo bolne epizode, koje imaju tendenciju da se često ponavljaju kasnije u budućnosti ako su se jednom već desili.
 • Holecistektomija je operacija vađenja žučne kese. Postoji dva načina izvođenja, invazivan i neinvazivan – laparoskopski preko malog reza kroz koji se ubacuje sonda sa kamerom, što se najčešće i praktikuje.
 • Kod visokorizičnih pacijenata operacija se izvodi u 48h od prijema u bolnicu i zahteva hospitalizaciju nekoliko dana posle procedure.
 • Faktori rizika za ovu operaciju su minimalni i javljaju se vrlo retko.
 • Žučni kamnci se mogu otkloniti i medikamentnom terapijom ali ova opcija se pokazala kao nedovoljno uspešna usled velikog broja recidiva, ponovnog stvaranja kamenaca.

U cilju izbegavanja operacije najefikasnija je prevencija u vidu dijetskog režima i stila života. Bitno je ne zaboraviti da je praćenje dijetskog režima vrlo bitno i povoljno za Vas bez obzira na to za koju ste se terapijsku opciju odlučili.

Prevencija i lečenje

Dijetski režim. Obuhvata namirnice koje su lakše za organizam, lakše se vare, sadrže prirodne masti i bogate su hranljivim materijama.

 • Hrana bogata vlaknima. 30-40 grama vlakna dnevno je poželjno uneti. Namirnice su: pasulj, orašasti plodovi, sveže voće i povrće.
 • Cvekla i artičoke su namirnice koje u velikoj meri održavaju zdravlje jetre i žučne kese zbog njihovog detoksikujućeg efekta.
 • Avokado, paradajz, slatki krompir, banane (namirnice bogate kalijumom)
 • Maslinovo i kokosovo ulje – zdrave masti, lako svarljive. Preporučljivo je rasporediti unos tokom celog dana i ne uzimati više od jedne supene kašike odjednom. Ukoliko se konzumira u velikim količina dodatno se opterećuje jetra i žučna kesa.
 • Seme konoplje, bundeve i čia seme.
 • Konzumiranje sirove hrane, svežeg voća, povrća, orašastih plodova i semena doprinosi smanjenom riziu za razvoj oboljenja žučne kese.
 • Piletina, ćuretina, riba.

Namirnice koje bi trebalo izbegavati:

 • Brza hrana, pržena hrana bogata prerađenim mastima, mesom i sirom koja se teško vari.
 • Mlečni proizvodi i prerađevine od mleka, prerađevine od mesa, salame, čipsevi, slatki keks, sladoled.
 • Šećer i proste ugljene hidrate.
 • Hranu na koju ste alergični ili pokazujete tendenciju da budete alergični.
 • Visokokalorični obroci. Bitno je izbegavati teške obroke i obilne, kao i obroke u kasnim večernjim satima, koji se sporo i teško vare pa dodatno opterećuju žučnu kesu i pogoršavaju simptome.
 • Biljke, enzimi i kiseline koje je preporučljivo konzumirati u sklopu dijetskog režima.
  • Mleko čička. Štiti jetru i ima detoksikujuće i antioksidantno dejstvo na jetru.
  • Enzim lipaza. Uzimati kapsule uz obrok, poboljšavaju varenje masti.
  • Kurkuma. Poseduje antiinflamatorno dejstvo.
  • Koren maslačka. Uzimati uz obrok za bolje varenje.
  • Ulje ruzmarina. Pomešati 3 kapi ulja ruzmarina i četvrtinu kafene kašike kokosovog ulja i naneti dva puta dnevno na područje iznad žučne kese (gornji desni deo abdomena), blago umasirati za ublažavanje simptoma inflamacije.
 • Održavati zdravu kilažu. Veoma je važno posvetiti se svom organizmu i izbegavati razne takozvane „jo-jo“ dijete koju su danas vrlo lako dostupne. Gojaznost povećava šanse za nastanak žučnih kamenaca i problema sa žučnom kesom (naročito kod žena) usled povećane koncentracije holesterola prvenstveno, stoga je ova stavka vrlo bitna. Ukoliko Vam je potrebna pomoć obratite se doktoru.
 • Izgladnjivanje nije rešenje!
 • Redovna fizička aktivnost

Ukoliko konzumirate određene lekove poput oralnih kontraceptiva ili hormonskih suplementnih lekova, obratiti se doktoru u vezi mogućnosti da ovi lekovi stvaraju ili pogoršavaju probleme sa žučnom kesom.

Prevencija u vidu dijetskog režima i fizičke aktivnosti je definitivno najbezbolnija i najlakša opcija. Praćenjem nekoliko jednostavnih saveta možete sprečiti nastanak ozbiljnih problema i poboljšati kvalitet svog života. Pomoć oko adekvatne ishrane i zdravog stila života možete potražiti od doktora i fitnes trenera.

Preporuceno: Kamen u žuči

5 одговора на „Žučna kesa“

 1. Smije li se postiti mjesec ramazan ako se nema žučna kesa.Operirana sam 2015.lp

  1. Možete postiti ako ste operisali žučnu kesu. Pozdrav.

 2. sme li se piti kompleks B vitamina nakon operacije zucne kese

 3. Pozdrav. Da li mogu postiti danas je mjesec dana od kako sam izvadila zucnu kesu. Znaci ne konzumiranje hrane i pica od 4 ujutru do 21 h.

  1. Dobar dan.Meni je pre godinu dana otkriven polip na zidu zucne kese koji raste otprilike 2mm za sest meseci.Sada je 12mm velicine.Nikakve probleme za sad nemam.Da li treba da se operisem tj.da sklonim zucnu kesu.Srdacan pozdrav.Rada Beograd.

Затворено за коментаре.