Želudačna kila • Hiatus hernia

Jednjak je organ lociran u grudnom košu. Polazi od usne duplje i završava se u abdominalnoj duplji, na mestu uliva u želudac. U abdominalnu duplju ulazi kroz otvor na mišićnoj dijafragmi, koji se naziva ezofagealni hijatus. Želudačna kila ili hijatalna kila (hiatus hernia) označava stanje u kojem deo želuca, koji je normalno lociran u abdominalnoj duplji, prolazi kroz ezofagealni hijatus i ulazi u grudnu duplju.

Uzroci
Simptomi
Dijagnoza
Lečenje

Uzroci

U normalni uslovima, ezofagealni hijatus (otvor) na dijafragmi kroz koji prolazi jednjak je zatvoren sa membranom, koja služi da bi se u potpunosti odvojile grudna i abdominalna duplja. Kako se jednjak pri gutanju skraćuje i produžava da bi se zalogaj pomerio ka dole i dospeo u želudac, obavezna karakteristika ove membrane je da bude elastična kako bi ispratila pokrete jednjaka i zadržala svoju funkciju. Fiziologija omogućava da prilikom dolaska zalogaja u želudac, mesto spajanja ova dva organa se pomera gore odnosno dole u skladu sa pokretima gutanja, što uslovljava da samo početni deo želuca se kreće veoma malim delom u grudnu duplju, dok je njegov ostatak i najveći deo lociran u trbušnoj duplji. Razmere o kojima se govori su veoma male.

Tokom vremena dolazi do slabljenja membrane i do zaostajanja dela želuca iznad dijafragme, tj. u grudnoj duplji i javlja se kila.

Ostali uzroci:

 • Smanjen tonus abdominalnih mišića (javlja se kod gojaznih ljudi i trudnica; grupe sa povećanim rizikom)
 • Povraćanje (usled povećanog abdominalnog pritiska)
 • Opstipacija ili zatvor (povećan abdominalni pritisak)
 • Životno doba (usled slabljenja membrane i mišićnog tonusa)
 • Ascites (povećana količina tečnosti u abdomenu, javlja se kod oboljenja jetre)

Simptomi

Sama hernija ne uzrokuje simptome i najčešće se otkrije slučajno, prilikom izvođenja neke druge procedure poput radiografije abdomena ili grudnog koša, endoskopije, CT-a.

U najvećem broju slučajeva ukoliko dođe do pojave simptoma javljaju se usled GERB-a (Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)), gde se želudačna kiselina zbog nedovoljnog tonusa donjeg ezofagealnog mišića, koji se nalazi na spoju želuca i jednjaka, „penje“ tj. dospeva u jednjak i oštećuje sluznicu. Simptomi na koje se misli su sledeći:

Simptomi se često pogoršavaju nakon obroka ili prilikom ležanja.

Dijagnoza

Kao što je već napomenuto, hijatalna hernija ne uzrokuje simptome sama po sebi i u najvećem broju slučajeva se dijagnostikuje slučajno pri izvođenju dijagnostičkih procedura iz drugih razloga:

 • Radiografija grudnog koša ili abdomena
 • Kompjuterizovana tomografija (CT)
 • Endoskopija

Kada je želudačna hernija udružena sa GERB-om (gastroezofagealni refluks), tada se simptomi pojavljuju i tada se pacijenti obično obraćaju doktoru za pomoć jer pacijenti oboleli od GERB-a najčešće imaju i hijatalnu herniju.

Konačna dijagnoza se postavlja endoskopijom sa kontrastom. Pacijent pije kontrastno sredstvo, rastvor barijuma. Endoskopskom cevi pod kontrolom fluoroskopije, se ulazi kroz usta pacijenta i prolazi kroz jednjak, želudac i duodenum, pri čemu se vizualizuje sluznica i moguće je postavljanje dijagnoze želudačne kile.

Lečenje

Terapija želudačne kile se uglavnom sastoji u terapiji GERB-a, tj. regulisanju količine stvorene izlučene kiseline, kao i ublažavanje simptoma.

Lekovi:

 • Inhibitori protonske pumpe. Omeprazol, lansoprazol, raberprazol. Smanjuju količinu izlučene želudačne kiseline.
 • Životni stil. Konzumiranje manje količine hrane ali povećan broj obroka dnevno. Izbegavanje namirnica poput:
  • Citrusno voće
  • Začinjena hrana
  • Paradajz
  • Luk
 • Operacioni zahvati. Potreba za operacijom se javlja ukoliko dođe do razvoja komplikacija usled GERB-a, poput čireva i krvarenja.

Želudačna kila se uglavnom rešava minimalno invaznivnom laparokopskom operacijom.

Preporuceno: Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

5 одговора на „Želudačna kila • Hiatus hernia“

 1. Imala sam ovaj problem duze od 5 godina, i jedini nacin pomocu kojeg se mozete vrlo brzo resiti ovog problema je operacija. Evo vec godinu dana zivim bez problema.

 2. Postovani,
  zanima me prehrana ili dijeta kojom bi se smanjili simptomi zeludacne hernije. Naime , jako tesko mogu da se saginjem ili uspinjem jer mi se zeludac zgrci do mjere da ne mogu udahnuti i izdahnuti dok ne popusti.

  1. Poštovana Merima,

   Koliko godina imate? Koliko ste visoki? Koliko kg imate?

   Šta Vam lekari kažu vezano za želudačnu kilu? Koji će se terapijski postupci sprovesti za vašu želudačnu kilu zavisi prvenstveno od veličine same kile, takođe i od faktora rizika koji su doveli do problema.

   Srdačno!

 3. Da li se analizom krvi , posto cu to uskoro raditi moze ustanoviti nesto vezano za>
  Hiatus herniu i gastritis

  1. Poštovanje,

   Može se se posumnjati, ali najbolje bi bilo da se uradi gastroskopija.

   Srdačno.

Затворено за коментаре.