Zelena stolica

Boja stolice je u normalnim okolnostima braon, i ta boja nastaje kao posledica mešavine svarene hrane, bakterijskih produkata i žuči. Različite boje stolice se javljaju kao posledica unete hrane ili prilikom dijareje (proliva) gde se hrana ne zadrži dovoljno dugo u organizmu da promeni svoju boju u braon. S obzirom da se zelena stolica može javiti zbog niza poremećaja gastrointestinalnog trakta na ovoj strani ćemo obraditi najčešće uzroke ove pojave koji su zabeleženi u medicinskoj praksi.

Uzroci kod odraslih

Antibiotici i drugi lekovi
Medicinske procedure
Paraziti, virusi i bakterije
Gastrointestinalna stanja
Analne fisure

Uzroci kod odraslih

Najčešći uzroci zelene stolice kod odraslih su: vrsta konzumirane hrane, žučni pigmenti, primena antibiotika i drugih lekova, neke medicinske procedure, bolesti creva, analne fisure, paraziti, virusi i bakterije.

Hrana i piće

Jedan od najčešćih razloga promene boje stolice jeste unos određene hrane i pića. Kada govorimo o zelenoj stolici to može biti:

 • spanać
 • kelj
 • brokoli
 • borovnica

Povrće tamno zelene boje i suplementi u formi zelenog praška sadrže velike količine hlorofila koji dovodi do pojave zelene stolice, ali to ne predstavlja alarm za neko oboljenje, već predstavlja normalnu pojavu.

U određenim namirnicima se koriste prehrambene boje koje se ne obrade dovoljno i rezultiraju isto.

Ono sto je takođe karakteristično jeste da hrana koju konzumirate ne mora nužno da bude zelena da bi i stolica bila zelena. Ljubičasta, plava i crna boja namirnica takođe daju zelenu stolicu.

Žučni pigment

Žuč se stvara u jetri i deponuje u žučnoj kesi i normalno je zeleno-žute boje. Ona učestvuje u varenju zajedno sa pankreasnim sokom. Tačnije žuč učestvuje u varenju masti prvenstveno, bez žuči dobijamo masnu stolicu. Žuč razgrađuje mast na manje fragmente i omogućava njihovu apsorpciju u tankom crevu. Međutim, žuč se mora razložiti u crevima da bi se mogla izbaciti iz organizma zajedno sa stolicom. Ukoliko do toga ne dođe, prilikom dijareje (proliva) ili stomačnih grčeva kada hrana previše brzo prođe kroz creva, žuč se ne rastvori i to rezultira pojavom zelene stolice.

Antibiotici i drugi lekovi

Prilikom konzumiranja antibiotika, pogotovo veoma jakih antibiotika kojima se leče teške infekcije, dolazi do promene normalne flore digestivnog trakta tj. do odumiranja velikog broja bakterija, a one su te koje su zadužene za „prebojavanje“ stolice u braon, pa se kao rezultat javlja zelena stolica. Ovo se može sprečiti istovremenim konzumiranjem probiotika za održavanje normalne flore digestivnog trakta.

Drugi lekovi koji mogu dovesti do zelene stolice su:

Medicinske procedure

Diskolorizacija stolice se može javiti i nakon većih medicinskih intervencija, poput transplantacije koštane srži, ukoliko dođe do odbacivanja transplanta dolazi do razvoja niza gastrointestinalnih problema, između ostalog i zelene stolice.

Paraziti, virusi i bakterije

Brojni mikroorganizmi mogu biti uzrok pojave zelene stolice, parazitske, virusne i bakterijske infekcije dovode do pojave dijareje (proliva), tj. do brzog prolaska crevnog sadržaja kroz creva i kao rezultat dobija se zelena stolica. Neki od uzročnika:

Gastrointestinalna stanja

 • Kronova bolest – izaziva zapaljenje u digestivnom traktu. Žuč prolazi kroz digestivnu cev velikom brzinom i zbog toga dobijamo zelenu stolicu.
 • Celijakija – intolerancija na gluten, izaziva veliki broj gastrointestinalnih problema poput nadutosti, gasova, dijareje gde opet kao rezultat dobijamo zelenu stolicu.
 • Ulcerozni kolitis
 • Sindrom nemirnih creva

Bolesti creva

Analne fisure

Analne fisure predstavljaju male pukotine u sluzokoži anusa često nastale kao rezultat izbacivanja tvrde stolice. Ali, takođe se mogu razviti i kod hroničnih dijareja (proliva) i zapaljenskih procesa u crevima gde prebojavaju stolicu u zeleno.

Ukoliko imate dijareju koja traje više od tri dana, ili zelenu stolicu već neko vreme sa propratnim simptomima bol u stomaku, mučnine, prisustva krvi u stolici, vreme je da se obratite vašem lekaru.

Preporučujemo da pročitate: Vrste pregleda stolice

2 одговора на „Zelena stolica“

 1. Na koji nacin da izlecim neredovno praznjenje creva jer kada bilo sta pojedem stomak mi nabrekne kao lopta.Hvala.

  1. Da bi prežnjenje creva bilo redovno, potrebno je pre svega da unosite dovoljno tečnosti, naravno tu postoje i drugi faktori koji mogu uticati na pražnjenje creva, ukoliko se ne unormali sa redovnom konzumacijom tečnosti, tražiti druge uzroke.

Затворено за коментаре.