Zašto se javlja vaginitis, odnosno svrab vagine?

Vaginitis je upala vagine, a vulvovaginitis je upala vagine i stidnih usana (lat. vulva = stidnica). Usled inflamacije javlja se eritem, edem, osećaj svraba i bola, pojačan vaginalni sekret i dizurične tegobe. Seksualni kontakt je faktor rizika za nastanak ovog oboljenja.

Vagina i njen pH
Najčešći uzroci
Simptomi i znaci
Opširnije o bakterijskoj vaginozi
Dijagnoza
Lečenje
Nekoliko saveta kako da brinete o sebi
Saveti u vezi seksualnog odnosa

Vagina i njen pH

Vagina raznim mehanizmima odbrane pokušava da izbegne infekciju. A najvažniji su: laktobacili kao dominantna vaginalna flora u normalnim uslovima, epitel vagine sa produkcijom citokina, pH vrednost sekreta (manji od 4,5), nespecifični antimikrobni faktori, celularni i humuralni imunski odgovor. Kada pH vagine skoči preko 4,5 dolazi do redukcije laktobacila, što omogućava dalji razvoj anaerobnih bakterija, a ovo se najčešće uočava tokom bakterijske vaginoze i trhomonijaze. Prema tome, bilo kakav poremećaj bakterijske vaginalne flore predstavlja faktor rizika za ravoj polno prenosivih bolesti, uključujući i HIV infekciju.

Najčešći uzroci

Vulvovaginitis je može biti uzrokovan sledećim infekcijama i iritansima:

Svrab vagine je simptom vaginitisa
Svrab vagine je simptom vaginitisa

Simptomi i znaci

Simptomi i znaci vulvovaginitisa mogu biti različiti, u zavisnosti od uzrasta i uzročnika, ali gotovo svaki put se javlja svrab, crvenilo i otok.

U prepubertetskom dobu uzročnici vaginitisa su nespecifični. Najvažnije je da uspostavite pravilne higijenske mere, u smislu da izbegavate tesnu odeću, iritanse i sapune, takođe je važno uspostaviti pravilnu toaletu nakon velike nužde ponoću koje ćete sprečiti kontaminaciju bakterijama i crevnim parazitima iz perianalnog predela. Pravilna toaleta podrazumeva povlačenje ubrusa u smeru vagina – analni otvor.

U adolescenciji infekcija se manifestuje svrabom, pojačanim beličastim sekretom i dizuričnim tegobama. Vodeći uzročnici u ovom dobu su fiziološka leukoreja, bakterijski vaginitis, cervicitis i prisustvo stranog tela.

Posle puberteta vaginitis uglavnom nastaje zbog vaginalne kandidijaze, trihomonijaze i bakterijske vaginoze. Važno je napomenuti da je Candida albicans najčešći uzročnik vaginitisa kod žena koje nemaju seksualne odnose, a vaginalna kandidioza hroničnog toka je česta kod osoba sa dijabetesom, zatim kod osoba koje upotrebljavaju antibiotike širokog spektra, kortikosterioide, imunosupresivna sredstva.

Brzo sušenje vagine, svrab ili nelagodnost tokom seksualnog odnosa može biti uzrokovano sniženim vrednostima estrogena u krvi u menopauzi. Ovo stanje je poznato kao vaginalna atrofija ili atrofični vaginitis.

Opširnije o bakterijskoj vaginozi

Kao što smo objasnili gore u tekstu, bakterijska vaginoza nastaje zbog promene vaginalne bakterijske flore. Laktobacili umiru ili samo gube svoju funkciju, pa u vagini preovlađuju anaerobne bakterije (Gardnerella vaginalis). Vaginalni sekret je obilniji, beličast i miriše na ribu, pH vagine je preko 4,5. Javlja se svrab i peckanje. Prema toku, bakterijska vaginoza može biti i hronična, kada žena ima tri ili više epizoda godišnje, a najčešće se povezuje sa korišćenjem kontraceptivnih sredstava kao što su spirala, dijafragma i slično.

Dijagnoza

Dijagnozu postavlja lekar na osnovu anamnestičkih podataka, kliničkog pregleda i laboratorijskih analiza. Osim podataka o seksualnom kontaktu, važno je da obavestite svog lekara ukoliko imate dizurične smetnje, svrab, bol i pojačan beličasti sekret, da opišete kako održavate higijenu i koja sredstva za pranje koristite, da li pijete neke lekove i da li ste stavljali neka strana tela u vaginu.

Zašto se javlja vaginitis, odnosno svrab vagine?
Zašto se javlja vaginitis, odnosno svrab vagine?

Lečenje

Lečenje zavisi od primarnog uzroka infekcije. Bakterijska vaginoza se leči antibioticima, najčešće je to metronidazol, a u obzir dolazi i eritromicin. Vaginalna kandidijaza se može lečiti antigljivičnim lekovima, u lečenju Vam mogu pomoći i neki saveti koje smo naveli na ovoj strani: kandida simptomi i lečenje. Opširnije o lečenju infekcije sa Trichomonas vaginalis-om možete pročitati u posebnom tekstu.

Lečenje atrofijskog vulvovaginitisa

Hormonalna supstituciona terapija u menopauzi se može preporučiti ukoliko imate vaginitis koji je nastao usled vaginalne atrofije, pod atrofijom se podrazumeva da tkivo vagine gubi svoju elastičnosti i svoj volumen, takođe se smanjuje i broj vaginalnih žlezda koji sada nije dovoljan da održi vlaženje vagine. Ovom terapijom se zamenjuju ženski hormoni, estrogen i progesteron.

Tretman ovog oboljenja podrazumeva i lokalnu upotrebu krema i gelova koji sadrže estrogen. Za razliku od hormonalne supstitucione terapije ovaj vid lečenja ima manjih neželjenih efekata, jer deluje na lokalnom nivou.

Kondom i žena
Kondom i žena

Nekoliko saveta kako da brinete o sebi

Da biste uklonili simptome kao što je svrab i izlečili vaginitis, potrebno je da:

  • održavate higijenu genitalne regije u smislu da se kupate toplom vodom, a ne vrelom, da ne koristite alkalne sapune za pranje vagine (vagina se sama čisti prirodnim sekretima), i da nakon kupanja potpuno obrišete genitalnu regiju;
  • izbegavate guranje tuša u vaginu, ovo samo može pogoršati Vaše simptome jer na taj način uklanjane zdrave bakterije koje štite i pomožu vagini da se oslobodi od infekcije;
  • ne koristite tampone, već uloške tokom menstruacije;

Saveti u vezi seksualnog odnosa

Ukoliko imate simptome vulvovaginitisa trebali biste da praktikujete siguran seks, odnosno da koristite kondom. Za one koji nisu nikad koristili to evo jednog kratkog upustva (video).

Ukoliko imate blag vaginitis, upotreba lubrikanta može Vam pomoći da ublažite bol i nelagodnost tokom seksa. Lubrikanti pružaju kratkotrajne olakšice, nema dokaza da ova sredstva mogu dovesti do izlečenja ovog oboljenja.

Један одговор на „Zašto se javlja vaginitis, odnosno svrab vagine?“

  1. Dobro veče, interesuje me koje lekove, vaginalete ili kreme mogu kupiti bez recepta za lečenje vaginitisa? Marijana

Затворено за коментаре.