Vitamin K

          Više srodnih hemijskih materija uklapa se u termin K-vitamin, od kojih su najznačajnije dve prirode. Jedna je nazvana K1-vitamin, a druga K2-vitamin. Oba K-vitamina su, zapravo, derivati 2-metil-1,4-naftokinona, koji se kao sintetski preparat najviše upotrebljava u lečenju i čak je delotvorniji od prirodnog.

          Postrani lanci kod K1 i K2 su vezani u položaju 3. U tom delu molekule se razlikuju međusobno.

          K1-vitamin je izolovan iz lucerke, a K2 iz trulog ribljeg brasna. K1-vitamina ima i u drugom zelenom bilju. K2-vitamin nastaje prilikom truljenja, pa i u crevima pod uticajem bakterija, odakle se organizam upravo snabdeva ovim vitaminom. Za njegovu apsorpciju iz digestivnog trakta neophodno je prisustvo žučnih soli. Ako žučne soli bilo kojim poremećajem ne dospeju u creva, apsorpcija ovog vitamina će prestati, a pokazaće se znaci nedostatka K-vitamina.

          Nedostatak ovog vitamina se ispoljava, prvo, sporom koagulacijom krvi pri povredi, a kasnije, i spontanim krvarenjem. Mehanizam ovog poremećaja koagulacije krvi (tačnije, fibrinogena) je objašnjen: u nedostatku K-vitamina snižava se koncentracija protrombina u krvnoj plazmi, proenzima od kojeg, aktivacijom, nastaje aktivni koagulacioni enzim trombin. Smatra se da K-vitamin učestvuje u sintezi protrombina u jetri i da je i omogućuje.

          Kod nekih oboljenja se kao antikoagulantno sredstvo upotrebljava dikumarol, čija struktura je veoma slična K vitaminu. Na osnovu te sličnosti dikumarol vrši kompetitivnu inhibiciju enzima koji služe za sintezu K-vitamina zavisnih faktora koagulacije i na taj način usporava pa i sprečava koagulaciju krvi.

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter
Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje