Virusni hepatitis: A, B, C, D, E, itd.

Virusni hepatitis je generalizovana sistemska bolest kod koje je primarno zahvaćena jetra. Sam tok bolesti najčešće je akutan, a može biti perkutan, subakutan ili hroničan. Hepatitis može biti uzrokovan raznim virusima, tebelarno ćemo vam predstaviti koji bi to virusi mogli biti.

Primarni uzročnici hepatitisaSekundarni uzročnici hepatitisaPrenatalni ili perinatalni uzročnici hepatitisa
Virusi hepatitisa AEpstein Barr virusVirus rubellae
Virusi hepatitisa BFlaviviridae (virus žute groznice)Citomegalovirus
Virusi hepatitisa CArenaviridaeHerpes simplex virus
Virusi hepatitisa DEchovirus 19Coxsackie B virusi
Virusi hepatitisa EAdenovirus 

Svi navedeni izazivaju karakterističnu, uglavnom istu histološku sliku lezije jetre. Prema tome virusni hepatitisi se ne mogu razlikovati po kliničkoj slici, odnosno po dužini i težini simptoma koje izazivaju, nego se razlikuju epidemiološki, imunološki (antigenski) i po dužini inkubacionog perioda bolesti koju uzrokuju.

Hepatitis A virus i hepatitis E virus se prenose preko vode i hrane (fekalno oralnim putem). Uzrokuju akutno zapaljenje jetre sa dobrom prognozom. Ne postoje hronični nosioci. U akutnoj infekciji bolesnici izlučuju velike količine virusa preko žuči i fecesa. česte su epidemije. Većina bolesnika obolelih od akutnog hepatitisa se potpuno oporave za 4-6 nedelja, iako se opšti umor i depresija mogu duže zadržati.

Virusi koji se dominantno prenose preko krvi (produkti krvi i telesne tečnosti), jesu hepatitis B virus, hepatitis C virus i hepatitis D virus. Infekcije ovim virusima mogu da pređu u hronične oblike i daju sekvele posle puno godina.

2 одговора на „Virusni hepatitis: A, B, C, D, E, itd.“

  1. Postovani,

    Molim Vas, zanima me da li se virusi hepatitisa b i c mogu preneti korišćenjem zajedničkog kupatila sa obolelom osobom i upotrebom zajedničkog sapuna?

Затворено за коментаре.