Varicella Zoster Virus: Varičele (Ovčije Boginje) I Herpes Zoster

Virus Varicella zoster pripada porodici herpesviridae. Uzročnik je varičele (ovčije boginje) i herpes zostera. Na našim prostorima ove bolesti su iskorenjene vakcinacijom dece. Primenjuje se živa vakcina zajedno sa virusom morbila i mumpsa.

Veličina, morfologija, struktura i osobine Varicella zoster virusa
Razmnožavanje i kultivisanje Varicella zoster virusa
Varicella zoster virus simptomi
Varičela (ovčije boginje) simptomi
Herpes zoster simptomi
Čovekov imunitet prema virusu Varicella zoster
Dijagnoza herpes zoster virusa
Varicella zoster virus vakcinacija
Kako se prenosi Varicella zoster virus?

Veličina, morfologija, struktura i osobine Varicella zoster virusa

Varicella zoster virus ima sve osobine porodice kojoj pripada – Herpesviridae. Morfološki se virus ne može razlikovati od srodne vrste virusa Herpes simplex-a. A od ostalih vrsta iz ove porodice (herpesviridae) se razlikuje po antigenskim osobinama. Genom je kao i kod ostalih pripadnika pomenute porodice sadržan u DNA lancu, koji je kod ove vrste omotan oko nosača, nazvan kalem. Njihov genom je zaštićen proteinskim omotačem nukleokapsidom, koji je ikozaedarne simetrije. Pored ove, virion poseduje još dvoslojnu ovojnicu složene građe sa prisutnim izdancima na površini. Bogata je lipidima i fosfolipidima, pa je zato virus osetljiv na etar i organske rastvarače. Veličina Varicella zoster virusa izražena u nanometrima iznosi od 150-200nm. Što se tiče tipskog antigena, ovaj virus postoji u prirodi samo u 1 antigenskom obliku.

Razmnožavanje i kultivisanje Varicella zoster virusa

Ovaj virus se za razliku od njegovog srodnog virusa herpes simplexa ne razmnožava ni u jednoj eksperimentalnoj životinji i ne može se kultivisati ni na embrionisanim kokošijim jajima. Sposobnost replikacije ima samo u humanim ćelijama prema kojima ima tropizam. Isto kao i ostale vrste porodice kojoj ovaj virus pripada, replikuje se intranuklearno stvarajući tipičan citopatogeni efekat i produkujući intranuklearne inkluzije.

Varicella zoster virus simptomi

Infekcija varičela zoster virusom izaziva 2 kliničke različite bolesti, varičela (primarno oboljenje) i herpes zoster (sekundarno oboljenje). U nastavku ćemo objasniti patogenezu i karakteristične simptome ove 2 bolesti. Ulazna vrata su gornji delovi respiratornog trakta odakle posle primarnog umnožavanja prodire u krv (te nastaje viremija), i putem krvi se prenosi do kože i sluznice. Na njima se javlja karakterističan osip usled propadanja ćelija i nakupljanja tečnosti (vezikule). Kod ove infekcije se javljaju karakteristične promene na koži, ali su one samo na ograničenom području tela, i prate put zahvaćenog nerva (herpes zoster intercostalis, herpes zoster trigeminalis, herpes zoster facialis). S obzirom da virus izaziva zapaljenje zadnjih rogova kičmene moždine, nastaju jaki bolovi duž zahvaćenog nerva. U intervalu između primarnog oboljenja (varičele) i sekundarnog oboljenja (herpes zoster) virus je duži period vremena u stanju latencije, verovatno u ganglijama zadnjih rogova kičmene moždine.

Varičela (ovčije boginje) simptomi

Nakon inkubacije od 2 do 3 nedelje, javlja se povišena temperatura uz opšte znake bolesti. Na površini kože (prvo na trupu, a zatim na licu i ekstremitetima), kao i na sluznici u ustima i grlu. Javlja se polimorfna ospa, koja izbija u više mahova koje su praćene skokom, a zatim padom temperature. Ove promene ne ostavljaju ožiljke osim ako se dodatno ne inficiraju češanjem. Ospa prolazi za 3-4 dana.

Bolest prolazi najčešće bez komplikacija, a moguće su u obliku encefalitisa i pneumonije, a češće se javljaju kod imunološki deficiranih osoba (npr. bolesnik sa infekcijom HIVa). Ishod kod takvih osoba je često letalan.

Varičela (ovčije boginje) je dečija bolest, obično oboljevaju deca od 1. do 7. godine života. Oboljenje nije zarazno kao morbili, ali se prenosi sa deteta na dete u manjim epidemijama (vrtići i škole).

Herpes zoster simptomi

Bolest se javlja kod odraslih osoba koje su prebolele varičelu u detinjstvu. Naučnici smatraju da se virus zadržava latentno u ganglijama zadnjih korenova odgovarajućeg perifernog nerva ili u ganglijama ekstramedularnog kranijalnog živca. Odatle se virus aktivira pod dejstvom nespecifičnog faktora (predpostavlja se da aktivaciju mogu da izvrše terapija citostaticima, zračenje, traume, …), pa putuje duž živca i tako izaziva kliničku manifestnu bolest. Oboljenje počinje povišenom temperaturom, leukozama, sa pratećim jakim bolovima duž tog nerva, a na koži se vide promene kao kod varičele, ali samo na mestima koje inerviše taj nerv.

U 50% slučajeva promene su na trupu (interkostalno), vratu (cervikalno) ili u lumbalnoj regiji, a često prate i oftalmičnu granu N. Trigeminusa. Promene na koži se povlače za oko 14 dana, ali neuroglija ostaje još neko vreme. Period inkubacije za ovu bolest iznosi 1 do 2 nedelje.

Čovekov imunitet prema virusu Varicella zoster

Posle preležane varičele (primarnog oboljenja) ostaje trajni, solidan imunitet (klasičan), ali kod takvih osoba se može javiti sekundarno oboljenje – Herpes zoster. Uprošteno, posle varičele ostaje trajni imunitet samo prema tom oboljenju, ne i prema herpes zosteru (sekundarno oboljenje).

Dijagnoza herpes zoster virusa

Dijagnoza se obično postavlja već na osnovu kliničke slike i kliničkih nalaza. Za direktno dokazivanje virusa koristi se elektronski mikroskop, tehnika imunofluorescentne mikroskopije, elisa test, … Izolacija virusa može se vršiti samo u kulturama ćelija.

Varicella zoster virus vakcinacija

U profilaksi se koristi vakcina koja se daje zajedno sa virusom morbila i mumpsa. „Živa“ atenuisana vakcina može efikasno zaštititi od varičele, ali postoji opasnost da atenuisani soj posle određenog perioda latencije izazove herpes zoster, što je posebno opasno kod imunodeficijentnih osoba, i zato se njima ne daje. Deci koja primaju imunosupresivne lekove, a postoji opasnost od varičele, može se dati gama globulinski preparat.

U terapiji kod imunodeficijentnih osoba preporučuju se preparati – dezoksiuridin, ribavirin, aciklovir, interferon.

Kako se prenosi Varicella zoster virus?

Varičela je česta bolest, naročito u dece, javlja se u obliku manjih epidemija. Rezervoar je čovek koji boluje od varičele ili herpes zostera. Uzročnik se prenosi kapljičnim putem, a ređe direktnim kontaktom.