Urinarna inkontinencija: gojaznost kao glavni faktor rizika

Urinarna inkontinencija je naziv za nenamerno, nevoljno ispuštanje urina. Česta je pojava i javlja se kod velikog broja ljudi širom planete. Zahvata i muškarce i žene, ali se u nešto većem broju javlja kod ženskog pola.

Izuzetno je važno ne dozvoliti da zbog neprijatnosti samog razgovora o tome ne odete kod svog doktora i dozvolite da stanje napreduje i time pogoršava Vaš svakodnevni život.

Koji su simptomi urinarne inkontinencije?

Kod urinarne inkontinencije dolazi do nenamernog ispuštanja urina tj. mokraće. Kada i kako dolazi do toga, zavisi od vrste inkontinencije. Predstavlja neprijatno stanje, slažemo se, ali to ne sme biti razlog za izbegavanje ili odlaganje posete Vašem doktoru.

Vrste urinarne inkontinencije

1 Stres inkontinencije

Jedna od najčešćih oblika urinarne (mokraćne inkontinencije). Naime, u ovoj vrsti inkontinencije (nezadržavanja urina) dolazi do ispuštanja mokraće u situacijama povećanog i iznenadnog pritiska na mokraćnu bešiku, na primer prilikom kašljanja. Nije povezano sa stresom. Druge situacije u kojima može doći do ispuštanja urina:

 • Kijanje
 • Smejanje
 • Podizanje teških predmeta
 • Vežbanje

Količina urina koja se ispusti je mala, iako ova vrsta inkontinencije može dovesti i do ispuštanja velike količine urina, pogotovo ako je bešika puna.

2 Urgentna (hitna) inkontinencija

Druga po učestalosti javljanja. Predstavlja stanje iznenadne i izuzetno jake potrebe za uriniranjem, bez mogućnosti odlaganja odlaska u toalet. Često je u pitanju svega par sekundi između pojavljivanja osećaja i ispuštanja urina. Potreba za izbacivanjem urina može biti izazvana promenom položaja, na zvuk tekuće vode. Često se dešava i ispuštanje urina tokom seksualnog odnosa, naročito kod postizanja orgazma.

Ovaj tip inkontinencije se često javlja u sklopu sindroma hipereaktivne bešike, gde je mišić zida bešike aktivniji nego obično. U ovom sindromu se javlja i potreba za čestim uriniranjem, kao i uriniranje tokom noći nekoliko puta.

3 Mešovita inkontinencija

Ređi oblik inkontinencije i predstavlja kombinaciju gore dva napomenuta tipa. Dakle, nenamerno ispuštanje urina se može javiti i prilikom kijanja, ali takođe možete osetiti iznenadnu potrebu za uriniranjem.

4 Prelivna inkontinencija

Naziva se još i hronična urinarna retencija, i nastaje kada bešika više nije u stanju da se u potpunosti isprazni prilikom uriniranja. Dakle, jedan deo urina uvek ostane u bešici i izaziva njeno uvećanje.

Karakteristično za ovaj oblik inkontinencije jeste ispuštanje malih količina urina vrlo često. Prisutan je osećaj nepotpunog pražnjenja bešike čak i odmah nakon uriniranja.

5 Totalna inkontinencija

Uznapredovali i težak stepen inkontinencije – nesposobnosti zadržavanja urina u bešici. Ovo stanje može dovesti do nenamernog ispuštanja velike količine urina, čak i tokom noći. Druga mogućnost je ispuštanje velikih količina urina nekoliko puta tokom dana, a između toga ispuštanje malih količina.

Koji su najčešći uzroci urinarne inkontinencije?

Urinarna inkontinencija se javlja kada je normalan proces skladištenja i ispuštanja urina poremećen. Različiti faktori mogu dovesti do nastanka kratkotrajne ili dugotrajne urinarne inkontinencije.

1 Uzroci stres inkontinencije

Stres inkontinencija se javlja kada pritisak unutar bešike usled njenog punjenja urinom postaje veći od snage uretre (mokraćne cevi kojom se urin izbacuje iz organizma u spoljašnju sredinu) da ostane zatvorena. Bilo koji nagli dodatni pritisak na bešiku, poput smejanja ili kašljanja izaziva ispuštanje urina.

Uretra – mokraćna cev, ne može da ostane zatvorena za urin ukoliko su mišići karličnog dna oslabljeni ili oštećeni, ili ukoliko je došlo do oštećenja uretralnog sfinktera – kružni mišić koji se nalazi na početku i kraju mokraćne cevi i reguliše protok urina kroz nju.

Ovo može biti izazvano:

Urinarna inkontinencija: gojaznost kao glavni faktor rizika
Urinarna inkontinencija: gojaznost kao glavni faktor rizika

2 Uzroci urgentne (hitne) inkontinencije

Ova vrsta inkontinencije nastaje prilikom oštećenja mišića koji se nalazi u zidu bešike, detrusora. Mišić se opušta kako bi dozvolio punjenje bešike urinom a kontrahuje kada je potrebno isprazniti bešiku, prilikom uriniranja. Ovo je fiziološki tj. normalna funkcija ovog mišića.

Ponekad može doći do previše čestih kontrakcija detrusora koji onda stvara potrebu za hitnim uriniranjem. Ovo stanje se naziva hiperaktivna bešika. Uzroci za česte kontrakcije detrusora:

3 Uzroci prelivne inkontinencije

Ovo stanje je često izazvano blokadom ili opstrukcijom bešike. Punjenje bešike je očuvano i normalno, ali usled blokade pražnjenje bešike je poremećeno i postoji nemogućnost kompletnog pražnjenja bešike. Istovremeno, pritisak koji se javlja od nakupljenog urina izaziva povremeno curenje urina.

Bešika može biti opstruisana kao posledica:

Ova vrsta inkontinencije može biti izazvana i nepotpunom kontrakcijom detrusora bešike što rezultuje nepotpunim pražnjenjem bešike i uvećanjem bešike. Uzroci nepotpune kontrakcije:

 • Oštećenja nerava zaduženih za inervaciju bešike
 • Određeni lekovi

4 Uzroci totalne inkontinencije

Nastaje kada bešika nije u stanju da skladišti urin uopšte. Uzroci mogu biti:

 • Problemi sa bešikom od rođenja
 • Povreda kičmene moždine koja dovodi do prekida komunikacije mokraćne bešike i mozga
 • Fistula – formacija oblika tunela koja se javlja između bešike i okolnih organa, na primer vagine

5 Lekovi koji izazivaju inkontinenciju

Određeni lekovi mogu uticati na proces skladištenja i ispuštanja urina, kao i na količinu stvorenog urina uopšte.

Tu spadaju:

 • ACE inhibitori – inhibitori angiotenzin konvertujućeg enzima
 • Diuretici
 • Antidepresivi (neki)
 • Dopunska hormonska terapija
 • Sedativi

6 Grupe sa povećanim rizikom

Faktori rizika za razvoj urinarne inkontinencije:

 • Genetski faktori – ukoliko se ranije javljalo u porodici veće su mogućnosti da se javi i kod Vas;
 • Starost – češće se javlja u srednjim godinama, a gotovo je neizostavna nakon 80 godine;
 • Prisutnost simptoma donjeg urinarnog trakta

Dijagnoza

Ukoliko primetite znake urinarne inkontinencije, ili ste svesni da je već imate, posetite doktora kako bi odredili koji oblik urinarne inkontinencije imate, to je prvi korak.

Za bolju procenu, doktor Vam može peporučiti da vodite dnevnik uriniranja u periodu od 3 dana. U ovom dnevniku bi trebali da beležite informacije poput:

 • Koliko ste tečnosti uneli
 • Koju ste tečnost konzumirali
 • Koliko često ste praznili bešiku
 • Koja količina urina je bila u pitanju
 • Koliko puta se javi epizoda inkontinencije
 • Koliko se puta javila hitna potreba za uriniranjem

Ovaj dnevnik služi i Vama i doktoru kako bi obezbedili što više informacija, bez zaboravljanja, za lakše postavljanje dijagnoze.

Fizički pregled

Podrazumeva pregled urinarnog sistema i polnog sistema, sveukupni pregled karlice. Doktor od Vas može tražiti da se nakašljete kako bi video da li dolazi do ispuštanja urina.

Takođe, mogu se pregledati mišići karličnog dna. To se radi postavljanjem prsta u vaginu sa instrukcijom da stisnete prst zidovima vagine (kod žena). Ukoliko niste u mogućnosti u pitanju su mišići koji okružuju spoljašnji otvor uretre – mokraćne cevi.

Kod muškaraca je obavezan pregled prostate. Ukoliko je ona uvećana dovodi do potrebe za čestim uriniranjem.

Analiza urina

Ukoliko smatrate da simptomi postoje usled infekcije urinarnog trakta, moguće je uraditi analizu urina na prisustvo bakterija. Mogu se primeniti urin test trake.

Ultrazvuk

Kako bi se odredila količina urina koja zaostaje u bešici, moguće je uraditi ultrazvuk bešike i njime odrediti zaostalu količinu nakon uriniranja.

Cistoskopija

Cistoskopija je procedura tokom koje se ulazi endoskopom (tanka savitljiva cev sa kamerom na vrhu) u urinarni trakt i bešiku. Ona omogućava vizualizaciju stanja unutrašnjosti.

Urodinamski testovi

Grupa testova koja procenjuje funkciju bešike i uretre. Podrazumeva merenje pritiska u bešici, u abdomenu (stomaku), praćenje količine urina i toka urina.

Koji su principi lečenja urinarne inkontinencije?

Nehirurško lečenje

Terapija za urinarnu inkontinenciju zavisi od vrste inkontinencije koju imate i težine simptoma. Ukoliko je izazvana drugim podležućim stanjem, poput uvećane prostate kod muškaraca, terapija će podrazumevati i terapiju osnovne bolesti, tj. uvećane prostate.

1 Promene stila života

Ovi saveti se preporučuju kod svih oblika inkontinencije jer ublažavaju simptome.

Pridržavajte se sledećih saveta:

 • Smanjen unos kofeina – kofein se nalazi u kafi, čaju, koka – koli, i povećava količinu urina koja se stvara u organizmu.
 • Konzumiranje odgovarajuće količine tečnosti – premalo ili previše tečnosti pogoršava inkontinenciju.
 • Gubitak na težini – ukoliko ste gojazni potrudite se da svoje kilograme dovedete u zdravi opseg.

2 Vežbe za mišiće dna karlice

Mišići karličnog dna su mišići koji kontrolišu tok urina prilikom uriniranja. Oni okružuju bešiku i uretru – mokraćnu cev. Oslabljeni ili oštećeni mišići karličnog dna dovode do pojave urinarne inkontinencije.

Vežbe za mišiće karličnog dna se nazivaju Kegelove vežbe. Podrazumevaju kontrahovanje mišića karličnog dna kako bi se povratio njihov tonus. Potrebno je raditi 8 kontrakcija mišića, 3 puta dnevno u periodu od 3 meseca. Ukoliko se pokažu rezultati nastavlja se sa istim vežbama i dalje.

3 Električna stimulacija

Ukoliko niste u stanju da kontrahujete mišiće karličnog dna, može Vam se preporučiti električna stimulacija kontrakcije mišića putem posebnog aparata. Aparat se uvodi u vaginu kod žene ili u anus kod muškarca i šalje električne signale koji stimulišu mišiće na kontrakciju. Procedura je često neprijatna, ali može biti od velike pomoći.

Postoje različiti načini utvrđivanja tj. merenja snage kontrakcije. Na taj način se može videti napredak u vežbanju ili napredak terapije. Pored toga zaista služi kao stimulans i predstavlja fizičku potvrdu pacijentima da je sav uložen trud bio vredan.

4 Vaginalni ,,tegovi“

Sprave koje se postavljaju u vaginu žene i od nje se traži da mišićima dna karlice zadrži tegove unutar vagine. Kako žena napreduje tako se i težina tegova povećava.

5 Treniranje bešike

Treniranje bešike podrazumeva učenje tehnika za produženje vremena između osećanja potrebe za uriniranjem i zapravo samog čina uriniranja.

6 Pomoćna sredstva

Ovi proizvodi Vam neće ublažiti simptome ali mogu olakšati svakodnevni život do postavljanja dijagnoze i početka terapije.

Misli se na sledeće proizvode:

 • Posebne pantalone, ulošci ili pelene
 • Boce za skupljanje urina
 • Kateter – tanka cev ubačena u bešiku sa ciljem drenaže urina

7 Lekovi za stres inkontinenciju

Ukoliko vežbe ne pomognu, sledeći korak je ili medikamentozna terapija ili operacija. Lek koji se preporučuje je duloksetin. Povećava tonus mišića uretre koji je drže zatvorenom. Primenjuje se u vidu tableta ili kapsula, 2 puta dnevno na 2-4 nedelje, kako bi se videlo da li ima poboljšanja.

Neželjeni efekti leka su mučnina, nesvestica, suvoća usta, opstipacija (zatvor).

8 Lekovi za urgentnu inkontinenciju

Antimuskarinski lekovi. Efektivni su i kod hiperaktivne bešike. Preporučuju se oksibutinin, tolterodin, darifenacin. Uzimaju se 2-3 puta dnevno, uglavnom.

Neželjeni efekti su opstipacija, suvoća usta, nesvestica, zamagljen vid.

Mirabegron. Dovodi do relaksacije mišića bešike, što olakšava punjenje i skladištenje urina u njoj. Uzima se jednom dnevno u vidu tableta ili kapsula.

Neželjeni efekti leka su urinarne infekcije, iregularan ili ubrzan rad srca (tahikardija), osip, svrab.

9 Lekovi za nikturiju (noćno mokrenje)

Dezmopresin je lek koji se preporučuje za terapiju noćnog uriniranja.

Takođe, uzimanje diuretika u kasno popodne za pražnjenje bešike može sprečiti ustajanje u toku noći.

Hirurško lečenje

Procedure za stres inkontinenciju

Ukoliko druge terapijske metode nisu bile uspešne, hirurgija predstavlja sledeći korak. Kod žena je bitno dobro se konsultovati sa doktorom, zato što ovaj tip operacije može uticati na buduće trudnoće tj. obrnuto, trudnoće mogu poništiti dejstvo operacije.

1 Operacija postavljanja trake

Primenjuje se kod žena sa stres inkontinencijom. Podrazumeva postavljanje trake koja podiže i fiksira uretru, tj. vraća je u pravi položaj i time sprečava isticanje urina. Traka se može fiksirati za butine pa je to onda TOT procedura ili za stomak – TVT procedura.

Operacija je uspešna i kod 2 od 3 žena u potpunosti rešava poblem sa isticanjem urina, a kod ostatka značajno ublažava simptome.

Nakon operacije može doći do pojave nepotpunog pražnjenja bešike i može se javiti potreba za dodatnim procedurama kasnije u životu.

2 Kolposuspenzija

Operativni zahvat koji podrazumeva izdizanje vrata mokraćne bešike ušivanjem u izdignutom položaju čime se sprečava isticanje urina. Operacija se može raditi kao otvorena ili laparoskopski (kroz dva mala reza). Primenjuje se takođe kod žena sa stres inkontinencijom.

Nakon operacije može doći do pojave rekurentnih urinarnih infekcija i nelagodnosti tokom seksualnog odnosa.

3 Sling procedure

Podrazumevaju postavljanje prstena ili omče oko vrata bešike kako bi se sprečilo oticanje urina i kako bi se obezbedila potpora mokraćnoj bešici.

Nakon operacije moguća je pojava nepotpunog pražnjenja bešike.

4 Uretralni bulking agensi

Supstance koje se insertuju u zidove uretre i čine ih jačim. Time omogućavaju da uretra ostane zatvorena i pri većem pritisku. Ovo predstavlja manje invazivnu proceduru od ostalih ali je i manje efikasna. Njihova uloga se redukuje vremenom i potrebne su dodatne injekcije.

Nuspojave su peckanje ili krvarenje tokom uriniranja neko vreme nakon procedure.

5 Veštački urinarni sfinkter

Zahvat koji se češće primenjuje kod muškaraca i efektiniji je kod njih. Podrazumeva postavljanje veštačkog sfinktera koji reguliše protok urina. Sastoji se od kružnog dela koji predstavlja mišić, male pumpe koja reguliše protok i rezervoara.

Nakon operacije može se javiti krv ili peckanje prilikom uriniranja.

Procedure za lečenje urgentne inkontinencije

1 Injekcije botulinskim toksinom tip A

Injekcije botoksom se mogu dati sa strane bešike kako bi se rešio problem hitne inkontinencije ili hiperaktivne bešike. Lek opušta bešiku. Efekat traje nekoliko meseci, nakon toga je potrebna ponovna injekcija.

2 Stimulacija sakralnog nerva

Sakralni nerv se nalazi u donjem delu leđa i služi za prenošenje signala između bešike i mozga. Procedura podrazumeva neuromodulaciju tj. uspostavljanje boljeg prenosa signala između bešike i mozga postavljanjem posebnog aparata.

3 Stimulacija posteriornog tibijalnog nerva

Ovo je nerv koji se proteže zadnjim delom noge do članka. Smatra se da njegovom stimulacijom dolazi do aktivacije drugih nerava (njegove grane idu i do bešike i do karličnog dna) i poboljšava se kontola simptoma inkontinencije. Potrebno je uraditi više tretmana sa pauzom između njih oko nedelju dana.

4 Augmentativna cistoplastika

Procedra koja podrazumeva uvećanje bešike dodavanjem dela tkiva, obično dela creva u zid mokraćne bešike. Nakon procedure će Vam biti možda potreban kateter.

5 Urinarna diverzija

Procedura u kojoj se ureteri – cevi koje sprovode urin od bubrega do mokraćne bešike, preusmeravaju ka spolja, dakle urin uopšte ne dolazi do bešike. Primenjuje se jedino kada drugi tretmani nisu upeli. Može dovesti do niza komplikacija.

Kateterizacija za prelivnu inkontinenciju

Intermitentna kateterizacija

Procedura koja se koristi za pražnjenje bešike u jednakim intervalima. Koliko često se sprovodi zavisi od težine stanja i simptoma (npr. jednom ili čak nekoliko puta dnevno).

Trajni kateter

Ista je procedura osim što kateter ostaje sve vreme u uretri i prikačena je kesa za drugi kraj u koji se drenira urin. Nakon određenog perioda kateter se samo zamenjuje. Vreme za koje je potrebno zameniti kateter zavisi od vrste katetera.

Prevencija

1 Adekvatna telesna težina

Obratite pažnju na ishranu i težinu jer gojaznost predstavlja glavni faktor rizika za pojavu inkontinencije.

2 Količina tečnosti

Smanjite konzumaciju kafe i alkohola, oni povećavaju izlučivanje urina. Dnevni limit za unos alkohola je:

 • Za žene: 2-3 jedinice dnevno. Jedinica je 25ml.
 • Za muškarce: 3-4 jedinice dnevno. Jedinica je 25ml.

3 Vežbajte !