Uretritis • Upala uretre

Uretritis (lat. urethritis) je upala uretre (mokraćne cevi) i nije isto što i urinarne infekcije. Kod žena je rizik za razvoj ove upale znatno povišen, zato što je ženska mokraćna cev kraća od muške. Iako su bolovi i nelagode tokom uriniranja mogući, kod nekih osoba ne dolazi do ispoljavanja ovih simptoma.

Ukoliko ne pronađete rešenje za Vaš problem na ovoj strani, pored sekcije za komentare, možete se obratiti direktom porukom našem kolegi ovde.

Uopštene informacije
Simptomi

Simptomi kod muškaraca
Simptomi kod žena

Uzroci
Ispitivanje
Lečenje
Komplikacije
Prevencija

Uopštene informacije

Uretrititis je upala uretre, odnosno mokraćne cevi kroz koju prolazi urin iz mokraćne bešike u spoljašnju sredinu tokom mikcije. Spoljašnji otvor uretre kod muškaraca se nalazi na penisu, dok je kod žena isti otvor lokalizovan između otvora vagine i klitorisa. Kroz mušku mokraćnu cev pored urina prolazi i sperma pri ejakulaciji. Upala ovog sluzokožno-mišićnog organa može izazvati bol pri mokrenju i čestu potrebu za uriniranjem. Uzročnik uretritisa je obično neka bakterija, npr. gonokok.

Uretritis može prouzrokovati simptome koji se javljaju i kod urinarnih infekcija, međutim načini lečenja se razlikuju i time je neophodno postaviti jasnu granicu između ove dve situacije.

Uretritis se može javiti kod osoba svih uzrasta, takođe nezavisno od pola. Međutim, žene imaju daleko veće šanse da dobiju uretritis nego muškarci. Delimično je to tako zbog dužine uretre, jer žene imaju kraću uretru i koja nema krivine što znatno olakšava prodor bakterija iz spoljašnje sredine u mokraćnu cev.

Simptomi

Simptomi uretritisa kod žena i muškaraca se pomalo razlikuju, zato ću u daljem tekstu prikazati dve liste različitih simptoma koji se mogu javljati zavisno od pola.

Simptomi kod muškaraca

Uretritis kod muškaraca se može povezati sa sledećim simptomima:

Simptomi kod žena

Simptomi uretritisa kod žena uključuju:

Kod nekih osoba sa uretritisom ne dolazi do javljanja karakterističnih simptoma, najčešće se ova situacija opisuje kod žena. Kod muškaraca simptomi neće biti tako očigledni ukoliko se uretritis javlja kao klinička manifestacija infekcije uzrokovane Chlamydia trachomatis ili povremeno Trichomonas vaginalis.

S obzirom na to da je uretritis česta klinička manifestacija nekih polno prenosivih bolesti, neophodno je odmah ispitati uzrok uretritisa testovima za polno prenosive bolesti.

Uzroci

Generalno, većina slučajeva uretritisa je uzrokovano infekcijom sa bakterijama ili virusima. Bakterije su uglavnom vodeći uzročnici kako infekcije bubrega i mokraćne bešike tako i mokraćne cevi. U sklopu normalne bakterijske flore bakterije su lokalizovane u predelu genitalne regije, ukoliko dođe do poremećaja odbrambenih mehanizama organizma bakterije vrlo lako mogu da prodru u mokraćnu cev i prouzrokuju upalu, odnosno uretritis.

Prema statističkim podacima, navešću tri najznačajnije vrste bakterija koje su odgovorne za pojavu uretritisa i to su:

Pored bakterija uretritis mogu prouzrokovati i paraziti kao što je Trichomonas vaginalis. Takođe, postoje i virusi koji mogu dovesti do razvoja uretritisa, među kojima su najčešći Humani papiloma virus (HPV), Herpes simplex virus (HSV) i Citomegalovirus (CMV).

Ispitivanje

Ukoliko se obratite lekaru, on će Vas verovatno pitati da mu opišete simptome. Ukoliko lekar posumnja na određenu polno prenosivu bolest verovatno će tražiti uzorak urina ili bris uzet iz uretre ili vaginalnog prostora za laboratorijsku analizu. Uzorak krvi će biti potreban ako lekar sumnja na sidu i sifilis. Rezultati laboratorijske analize će pomoći doktoru da postavi tačnu dijagnozu.

Rezutati laboratorijske analize bi trebali biti gotovi za nekoliko dana. Ukoliko nalaz bude pozitivan na neku bolest, molim Vas odvedite seksualnog partnera takođe na ispitivanje.

Lečenje

S obziron da je najčešći uzročnik ove upale, lečenje uretritisa se obično sprovodi sa antibioticima ili ukoliko je uzročnik virus onda antivirusnim lekovima. Nekoliko uobičajenih terapija protiv uretritisa su:

Nakon nekoliko dana od početka terapije simtomi će vrlo brzo nestati, ali je veoma važno da popijete terapiju do kraja, onako kako Vam je lekar prepisao. Savetujemo Vam da izbegavate seksualne odnose tokom terapije i 7 dana nakon terapije.

Komplikacije

Sa navedenim lekovima uretritis se može izlečiti veoma brzo. Nelečeni uretritis tokom vremena može uzrokovati ozbiljne posledice i oštećenja. Na primer, infekcija se može proširiti i na druge susedne organe urogenitalnog trakta, kao što su mokraćna bešika, ureteri (mokraćni kanali) i bubrezi. Ove infekcije su veoma bolne i zahtevaju jaču i dužu antibiotsku terapiju. Ukoliko se ove infekcije ne izlože antibiotskoj terapiji kao rezultat svega toga može se javiti ozbiljno oštećenje organa u kome su se te infekcije razvile. Takođe, uzročnici infekcije mogu da uđu u sistemsku cirkulaciju i da prouzrokuju po život opasno stanje koje se zove sepsa.

Pored toga, polno prenosive bolesti koje mogu često uzrokovati uretritis mogu oštetiti i organe reproduktivnog sistema. Kod žena se može javiti upala male karlice koje je veoma bolno i može prouzrokovati sterilitet kod žene.

Kao komplikacija uretritisa kod muškaraca se može javiti upala prostate. Nakon ove upale obično ostaje ožiljak na jednom delu mokraćne cevi zbog koje se može javljati intezivan bol pri mokrenju. Iz tih razloga bi trebali da porazgovarate sa doktorom što pre ukoliko imate bilo kakve simptome uretritisa.

Prevencija

Mnoge vrste bakterija koje izazivaju uretritis se mogu preneti sa inficirane na zdravu osobu seksualnim putem. Zbog toga je upravo glavna preventivna mera za pojavu uretritisa siguran seks. U daljem tekstu ću Vam navesti nekoliko saveta za bezbedan seks pomoću kojih možete smanjiti rizik za razvoj uretritisa.

 • Izbegavajte čestu promenu seksualnog partnera.
 • Koristite kondom kao mehaničku zaštitu svaki put kada imate seks.
 • Redovno se testirajte na polno prenosive bolesti.
 • Zaštite druge, ukoliko ste saznali da imate neku polno prenosivu bolest, obavestite druge osobe sa kojima ste imali seksualne odnose.

Pored saveta za bezbedan seksualni odnos, postoje i drugi saveti ili načini pomoću kojih se možete zaštititi od bolesti koje se karakterišu nekim poremećajem u urogenitalnom sistemu. Dotične savete možete pročitati nakon što kliknete na dole navedeni link.

Opsirnije: Lek za urinarne infekcije • Top 12

14 одговора на „Uretritis • Upala uretre“

 1. Postovani imam peckanje pri zavrsetku mokrenja,pre toga sam imala ucestalo mokrenje bez simptoma,pijem caj od rastavica i ciprocinal ali ne osecam poboljsanje,osecam stalno nelagodu i osecak peckanja.Molim za savet?

  1. Najverovatnije se radi o infekciji, ukoliko ne prolazi nakon terapije sa ciprocinalom molim Vas posetite urologa jer lečenje ove infekcije zahteva adekvatnu upotrebu određenih antibiotika i kombinaciju istih prema rezultatima urinokulture. Napomenite urologu da ste uzimali ciprocinal!

   Vi nastavite da konzumirate veću količinu tečnosti (više od 1,5l tečnosti raspoređenu tokom dana, uključujući i čajeve). Na ovaj način ispirate bakterije prisutne u mokraćnim kanalima i bešici koje su upravo uzrok infekcije. Pokušajte da se naviknete na ovu količinu tečnosti tokom dana jer ćete tako budućnosti smanjiti rizik za razvoj urinarne infekcije. Možda je suvišno ali moram da napomenem da je održavanje higijene jedan od bitnih faktora u prevenciji urinarnih infekcija. Takođe, ovo možete da prenesete i Vašem seksualnom partneru.

 2. Cao, imala sam povecan vaginalni sekret i otisla kod ginekologa na pregled, rekao mi je da je sve uredno uz savjet da koristim beke rastvore koji normalizuju pH. Medjutim radila sam i nalaze i ispostavilo se da imam virusnu infekciju uretre, e sad ja koliko znam to uglavnom izazivaju bakterije. Da li je moguce da imam HPV infekciju a da ginekolog nije lijepo pregledao da imam kondilome? Nemam nikakve simptome od strane urinarnog sistema, osim povecanog vaginalnog sekreta?

  1. Ukoliko imate HPV infekciju ne znači da ćete odmah imati kondilome. Iskreno sumnjam da je ginekolog pogrešio što se tiče HPV infekcije. Ali svakako treba ići kod ginekologa za 6 meseci, ako ne i pre na redovni pregled.

 3. Molim vas da sacuvate moj komentar i da ga ne obrisete.
  Cao svima!
  Pre 2 meseca moj decko i ja smo otisli kod doktora i testirali se na polne bolesti, i oboje smo bili negativni.
  Sada ja zivivim u inostranstvu na studijama, pa kada dodjem nazad za srbiju, sto je prilicno retko, kao sto mozete pretpostaviti sa deckom imam vrlo intezivne odnose tih dana. Kada sam se vratila ponovo u inostranstvo imala sam simptome urinarne infekcije, bol u stomaku i ledjima uspela sam nekako da izlecim to sa antibioticima. Takodje nakon nedelju dana je i decko dobio veoma slicne simptome. On je bio u mogucnosti da ode kod doktora i on mu je rekao da ta infekcija ne mora da znaci da on ima polno prenosivu bolest, jer su prethodni testovi bili negativni, a i u uzorku urina mu nisu nasli bakteriju koja uzrokuje neku polnu prenosivu bolest. On je rekao da se ta infekcija moze javiti zbog stresa, neke bakterije ili zbog puno sexa. Sta ja da radim sada? Da li to znaci da ja mogu da imam neku polno prenosivu bolest a da on nema? Ovo mi predstavlja problem jer ne mogu da se sad testiram a bojim se da ne bude kasno kad se vratim.

  1. Bez anamneze i testova Vam ne možemo pomoći.

   Ne biste trebali da imate ukoliko u međuvremenu ili Vi ili Vaš dečko niste imali u seksualne odnose sa drugom osobom.

 4. Poštovani/a,
  Već tri meseca meseca unazad, svakodnevno najmanje dva puta, imam užasne tegobe koje se svode na ŽARENJE i neprijatnost u predelu izmedju bešike i uretre, isključivo NAKON mokrenja. Nikakvo peckanje ni iritacija se ne javljaju u toku samog mokrenja. Nelagoda se javlja i posle tuširanja kao i nakon bilo kakvog blagog dodira te regije od spolja, a pojačava se za vreme fizičke aktivnosti kao i posle ispijanja i najmanjih količina alkohola. Sve je počelo tokom ab. th Pancefom pa Ciprocinalom zbog cistitisa, pre otprilike tri meseca, iako mi tada nisu izolovane bakterije utinokulturom, već su bili prisutni povišeni leukociti u urinu i bolovi u slabinama. Niko od lekara nadležnih za genito-urinarni trakt nema rešenje za tekući problem osim što me šetaju od jednog do drugog. Svi brisevi (uretralni, cervikalni i vaginalni) su čisti. Kontrolnim urinokulturama nakon tog cistitisa nijednom nisu izolovane bakterije, a bh nalaza urina je ostajao uredan. Napominjem da nemam problema sa kičmom ni stolicom. Takodje sam konstantno pod alternativom: čajevi, Prolom voda, biljne kapi, d-manozin, Origano ulje, utopljavam se, ali ništa od toga ne daje neki boljitak.
  Imate li neku ideju šta bi to moglo biti u pitanju?
  Hvala unapred!

 5. Postovani,pre dosta godina mi je izvadjena materica, kasnije i jajnici. Od tada nikada nisam imala sekret ili bilo kakav iscedak. Medjutim u zadnjih par meseci mi se pojavljuje na gacicama, vrlo mali zuckast iscedak. Drugih nikakvih simptoma nemam. Radila sam analizu mokrace i uredu je. Da li da uradim i neke briseve iz uretre u laboratoriji? Kakvo je vase misljenje? Nadam se da ce te mi odgovoriti. Hvala

 6. Imam 58 godina. Početkom februara ove godine počelo je neko peckanje u uretri koje je naročito izraženo noću, ne da spavati i dovodi do ludila. Promijenio sam tri urologa, radio ultrazvuk, koji je pokazao da je prostata u granicama normale, rektalnim pregledom ljekar je rekao da je sve u redu. Bris uretre i mikrobiološki nalazi urina su u redu, PSA 0,3.
  Popio sam mnogo raznih antibiotika koji su mi propisivani od kojih nisam osjetio nikakvo poboljšanje. Takođe sam koristio i UNO PROSTAT, te Tamsulosin, što takođe nije pomoglo. Pečenje u uretri je konstantno, preko dana lakše podnošljivo ali naveče nepodnošljivo. Pio sam mnogo uroloških čajeva i pravio tople kupke koje su mi pomogle, a takođe sam koristio i druge biljne preparate. Za bol sam pio Spasmex. Kada su nastupili topliji dani problem je skoro nestao i sve je bilo u redu. Sada sa dolaskom hladnih dana problem je opet počeo. Nisam išao doktoru, pijem dva do tri litra čaja, koristim brusnicu, ulje od bundeve, znam da bi bile dobre i tople kupke ali nemam baš uslova za to. Problem ne prolazi a naveče često uzimam Rapten forte 100 mg, i dok on djeluje problem kao da i ne postoji.
  Interesuje me da li ovo može da ima veze sa reumatizmom jer mi je bol šetao iz jednog ramena u drugo, pa zglobove lakta i šake i na kraju kuk a kada me je prestao kuk počelo je ovo, pa sumnjam da je negdje neki živac upaljen što i osjećam u lijevom kuku. da li je moguće da upala živca u kuku odražava bol u uretri.
  Pozdrav i hvala unaprijed.

 7. Ginekolog mi je rekao da imam karankul na izlazu uretre koji se vidi a povečan je zadnjih par dana. Osjecam svrbez i pecenjè na vanjskom dijelu spolovila. Kome se trebam obratiti i čija je to specijalnost ginekolog ili urolog. Dali se to mora liječiti ili odstraniti. Ginekologinja mi nije ništa rekla. Nije mi to jasno.

 8. Mozete li mi Pomoci
  Imam upalu na kozici Penisa izlazi gnoj iz male rupice i pece me kad se operem

 9. Ima pečenje ne tok mokrenja nego u miru
  Urađene sve analize urin urolog uz abdomena ginekolog cistoskopija sve je ok a mene i dalje peče u miru.inače imamsnksioznost,depresiju panične napade agorafobiju 9 meseci u nazad.

  1. Alkohol vikendom, slana hrana tokom radnih dana i biće sve ok.

Затворено за коментаре.