Uretra (urethra) • Mokraćna cev

Uretra je sluzokožno mišićni kanal koji povezuje mokraćnu bešiku sa otvorom na telu iz koje se urin izbacuje u spoljašnju sredinu. Ovaj organ istovremeno pripada i mokraćnom i reporduktivnom sistemu. Anatomska struktura uretre se međusobno razlikuje kod muškaraca i žena.

Mokraćna cev žene

Mokraćna cev žene (urethra feminina) dužine je oko 4 cm. Počinje od mokraćne bešike, unutrašnjim otvorom mokraćne cevi i završava se spoljašnjim otvorom mokraćne cevi na uretralnoj bradavici usmine, ispod klitorisa. Mokraćna cev žene se pruža duž prednjeg zida vagine i gradi blagi luk sa konkavitetom prema preponskoj simfizi. Mokraćna cev kod žene takođe prolazi kroz perinealnu membranu.

Anatomija ženske male karlice
Anatomija ženske male karlice

Mokraćna cev muškarca

Mokraćna cev muškarca je dužine 18-20 cm. Počinje unutrašnjim otvorom koji je u vratu mokraćne bešike a završava se spoljašnjim otvorom koji je na kraju polnog uda.

Anatomija muške male karlice
Anatomija muške male karlice

Patologija uretre

Zapaljenje (urethritis) je najznačajniji patološki proces uretre. Gnojni uretritis je najčešće izazvan gonokom, a takođe može biti izazvan i drugim faktorima kao što su virusi, nespecifični nadražaji, trichomonas, itd.

Opširnije: Uretritis • Upala uretre

6 одговора на „Uretra (urethra) • Mokraćna cev“

  1. Postovanje,ovim putem zelim da vas zamolim za malu pomoc koja bi mi mnogo znacila . Imam 19 godina vec duzi vremenski period osjecam nelagodu ,bol i peckanje duz cijele mokracne cijevi nekoliko puta sam posjecivao uroga koji su mi propisivali terapiju sa antibioticima poslednji poslednji put je to bio amoxicilin koji je uzrokovao jos vece smetnje .Da stvar bude jos komplikovanija svi nalazi urina i krvi su uredi kao i test urinokulture . Molim vas za vase misljenje i savjet unaprijed zahvalan .

    1. Ukoliko je nalaz urinokulture uredan nakon antibiotske terapije, savetujem Vam da sačekate mesec dana da nelagode prođu, ako ni tad ne prođe, onda morate posetiti ponovo urologa koji će Vam dalje reći šta da radite.

  2. Postovanje,zamolila bih vas za malu pomoc.Bila sam kod ginekologa,imam bolove u donjem delu trbuha konstantne bolove,uocili su iza zadnjeg zida uretre UZ nesto velicine 10×10 solidnu promenu nejasnog porekla? Sta to moze da bude zamolila bih vas da mi objasnite unapred hvala.

  3. Molim Vas za savet.Bila sam kod ginekologa i receno mi je da mi je ispala ectopion uretra, trebalo bi da je spalim kod urologa.Da li je to nephodno jer ja ne osecam nikakve tegobe.Hvala unapred.

  4. nekad pijem peruansku maku,posto je uretra od sluzokoze i glatkog misica,maka verovatno deluje na opustanje glatkog misica u telu ,opisao bih osecaj u uretri kao neko ogromno rasterecenje ,kao da sam sve vreme bio u grcu,pa je grc prestao..jel treba da budem zabrinut ili je to reakcija na maku?

Затворено за коментаре.