Upala sinusa (sinusitis/rinosinuzitis): simptomi i lečenje

Sinusitis predstavlja čestu pojavu današnjice. To je stanje u kome je sluzokoža sinusa, tj. paranazalnih šupljina pod inflamacijom, tj. zapaljenjem. Najčešće se javlja kao posledica virusne infekcije i povlači se nakon 2-3 nedelje.

Sinusi predstavljaju male šupljine, ispunjene vazduhom koje se nalaze oko nosa, tačnije iza obraza i iza čela.

Sekret koji se proizvodi u sinusima se kroz male kanale izliva u nosnu šupljinu i tako izlazi iz organizma. U slučaju sinusitisa ovi kanali su blokirani jer usled inflamacije dolazi do otoka sluznice pa je i otežan prolaz sekreta.

Simptomi i znaci sinusitisa/rinosinuzitisa

Kao što je već rečeno, sinusitis se javlja kao posledica infekcije gornjeg respiratonrog trakta izazvane virusima, tj. prehlade. Ukoliko je prehlada uporna i traje već neko vreme, pritom se razvijaju neki od sledećih simptoma, postoji šansa da je došlo do inflamacije sinusa.

Simptomi sinusitisa su sledeći:

Deca sa sinusitisom su često uznemirena, dišu na usta i otežano je hranjenje. Takođe se javlja nazalan govor – „pričanje kroz nos“.

Ovi simptomi se najčešće povlače za par nedelja i to onda nazivamo akutni sinusitis. Ukoliko simptomi postoje i nakon 3 meseca govorimo o hroničnom sinusitisu.

Doktoru se obratiti ukoliko se simptomi pogoršaju i u velikoj meri Vam remete svakodnevne aktivnosti ili traju duže od 7 do 10 dana. Kod blagih i umerenih slučajeva nije neophodno videti lekara, već se preporučuje lečenje kod kuće.

Uzroci sinuzitisa

Sinusitis nastaje kao posledica gripa ili prehlade koja se širi od gornjih disajnih puteva ka sinusima. U malom broju slučajeva je izazvan bakterijskom infekcijom.

Upala sinusa (sinusitis - rinosinuzitis): uzroci, simptomi, znaci i lečenje
Upala sinusa (sinusitis – rinosinuzitis): uzroci, simptomi, znaci i lečenje

Nastanak hroničnog sinusitisa i dalje nije u potpunosti razjašnjen ali se veruje da je povezan sa sledećim pojavama:

Dobra kontrola podležućih stanja je najbolja prevencija hroničnog sinusitisa.

Komplikacije infekcije sinusa

Komplikacije sinusitisa se češće javljaju kod dece nego kod odraslih. Kao najčešća komplikacije javlja se celulitis. Bakterijska infekcija kože i mekog tkiva obraza ili predela oko očiju.

Prezentuje se otokom i crvenilo odgovarajućeg područja. Neophodno je obratiti se doktoru ukoliko primetite ove simptome.

Infekcija kosti. Ukoliko dođe do pogoršanja, upotreba antibiotika u najvećem broju slučajeva je dovoljna za kontrolu i saniranje stanja. U jako malom broju slučajeva dolazi do širenja infekcije na kosti lica, u krvotok ili u moždano tkivo.

Dijagnoza

Sinusitis se vrlo lako i najčešće dijagnostikuje samo na osnovu simptoma.

Kao što je već napomenuto, sinusitis je gotovo bez izuzetka izazvan virusima u sklopu prehlade ili gripa i dijagnostikuje se na osnovu prisustva:

  • Zapušenog nosa ili pojačane sekrecije iz nosa i bola u predelu lica
  • Gubitka ili slabljenja osećaja za čulo mirisa

Kada govorimo o hroničnom sinusitisu češća je pojava gubitka čula za miris a ređe se javlja bol u predelu lica.

Ukoliko se sinusitis često vraća i ima težu kliničku sliku sa jače izraženim simptomima, potrebno je posetiti specijalistu za uho, grlo i nos – otorinolaringologa (ORL) kako bi se ustanovio podležeći uzrok stanja.

Kako lečiti upalu sinusa?

Sinusitisi najčešće ne zahtevaju terapiju, izazvani su virusnom infekcijom i uglavnom se stanje samo i povuče posle 2-3 nedelje. U tom slučaju terapija se sprovodi u udobnosti svog doma.

Ukoliko je stanje teško, uznapredovalo, ne povlači se i ne poboljšava duži vremenski period, obratiti se lekaru. I uz početak terapije, bitno je zapamtiti da se napredak primeti tek nakon par meseci a ne odmah po primanju terapije.

Kućna nega

Kod blagih simptoma koji traju kraće od nedelju dana ili nedelju dana, možete se brinuti sami o sebi, prateći sledeće savete:

  • Za bolove i povišenu temperaturu konzumirajte paracetamol ili ibuprofen (nikada ne davati deci mlađoj od 16 godina aspirin!).
  • Koristite tople obloge koje ćete staviti na lice kako bi olakšali bol, smanjili blokadu i poboljšali drenažu sekteta iz nosa.
  • Čistite unutrašnjost nosa sa rastvorom slane vode kako bi se smanjila kongestija (zapušenost) i smanjila količina sekreta.
  • Inhalirajte se kod kuće uz pomoć biljnih čajeva i soli.
  • U krajnjem slučaju koristite kapi za nos, ali tačno u onoj količini koja se nalazi u uputstvu i nikad više od nedelju dana.

Čišćenje unutrašnjosti nosa

Za higijenu nosa, možete sami spraviti slani rastvor kod kuće za čišćenje.

Potrebno je pomešati prethodno prokuvalu vodu, koja je ostavljana da se ohladi sa kafenom kašičicom soli i kafenom kašičicom sode bikarbone.

Ovaj rastvor koristite tako što u prvom koraku sipate malu količinu rastvora u dlan svoje ruke (naravno radite ovo u kupatilu iznad lavaboa) i zatim udahnite (ušmrkajte) nosom rastvor. Jedna po jedna nozdrva. Ponovite par puta dok ne osetite olakšanje.

Svaki dan spremajte novi rastvor.

Medikamentna terapija

Ukoliko su simptomi izraženiji obratite se Vašem doktoru kako bi dobili odgovarajuću terapiju za Vaše stanje.
Od terapije najčešće se prepisuju sledeći lekovi:

Ukoliko ova terapija ne uspe, doktor Vas može poslati kod specijaliste ORL kako bi se ustanovio pravi uzrok inflamacije. Tada postoji mogućnost i hirurške terapije.

Hirurška procedura

Operacija se sprovodi u opštoj anesteziji najčešće i radi se endoskopski. Hirurg dugom cevi koaj se naziva endoskop i ima malu kameru na vrhu ulazi kroz nosne šupljine i vizualizuje sluznicu nosa i sinusa.

U toku operacije se ili uklanjaju nazalni polipi (izrasline nosne sluznice) koji blokiraju otvore sinusa. Druga opcija je balon dilatacija, gde se naduva balon unutar nosa kako bi oslobodio prolaz vazduha, zatim se balon izduvava i izvlači. Komplikacije koje se javljaju su krvarenje iz nosa ili infekcija, kao i prolazni diskomfort.

Posavetujte se sa Vašim doktorom o pravoj opciji za Vaš slučaj.