Upala mišića

Upala mišića nije retka pojava kod onih koji su nakon neke pauze počeli sa intezivnijim fizičkim radom. Upala postoji ako se javi bol u mišićima pri kraju treninga i neposredno u oporavku. Zatim ako se bol u mišićima javi 12 do 48 sati nakon intezivnog treninga ili kombinacijom obe ove pojave. Upala mišića se ogleda svim znacima bilo koje druge zapaljenske reakcije: bol, crvenilo, otok, temperatura (dolor, rubor, tumor, calor). Nema sportiste koji nije makar jednom u svojoj karijeri osetio to stanje. Upala nije normalna pojava u trenažnom procesu i uvek je indikator greške koju treba izbegavati. Najčešće se javlja ako se nepripremljen mišić optereti više od onoga što je za njega tog momenta u fiziološkim granicama. To se događa kod početnika ili onih koji duži vremenski period nisu trenirali ali i kod neke nagle promene u načinu, doziranju ili kvalitetu fizičkog opterećenja. U analizi ove problematike postoje i brojna terminološka razmimoilaženja. Uglavnom se upale mišića dele na:

Akutna upala mišića

Akutna upala mišića se javlja neposredno nakon treninga i posledica je nagomilavanja metabolita kao što je mlečna kiselina. Tečnost se povlači iz ćelije, i javlja se osećaj kao da su mišići „napumpani“. Bol traje kratko i već nakon nekoliko minuta ili sati se sasvim gubi. Na ovu vrstu upale mišića niko ne obraća posebnu pažnju jer ne predstavlja problem i više je možemo svrstati u fenomene zamora mada mu nije identična.

Hronična upala mišića

Hronična ili odložena upala mišića je ona na koju se po pravilu misli kada se govori o upali mišića. Najuočljiivija karakteristika je pojava bola nakon 12 do 48 sati po završetku treninga. Bol može da bude izuzetno jak čak i na dodir a ne samo pri kontrakciji upaljenog mišića. Uzrok ove upale je verovatno višestruk. Ranije se za ovu pojavu optuživalo isključivo nagomilavanje laktata što je kasnije ozbiljno poljuljano. Poznato je da su aktivni sportisti sposobni da postignu veću koncetraciju laktata u krvi od nesportista a da pri tome nemaju nikakve znake upale. Istraživanja u protekloj deceniji su pokazala, da pri svakoj upali postoje mikrotraume mišićnih vlakana sa pucanjem sakroleme i oslobađanjem sarkoplazme u vanćelijski prostor. U krvi će se naći povećanje enzima i mioglobina, što obavezno prati ovu pojavu. Na mestu oštećenja razviće se procesi slični svakoj upali prouzrokovanoj mikroorganizmima mada u suštini nije identično. Kako se izvrši „popravka“ oštećenih ćelija nije još do kraja savim razjašnjeno. Verovatno kao i sve druge reparacije oštećenog tkiva. Za neke je upala greška u treningu a za druge je to početni triger za razvijanje mišićne hipertrofije (nabacivanje mase). Teško je poverovati da posle upale mišića ne dolazi i do redukcije mišićnih vlakana bez obzira što će dalji trening ukazivati na njegovo povećanje. Taj porast mase je ostvaren na zadebljanju preostalih vlakana. Bela vlakna su osetljivija i tokom sportskog staža se ona najpre gube. To je verovatno razlog da se u toku sportskog staža sprinter sa 200 metara ako ne ostane na istoj stazi otići na 400 a nikada na 100 metara.

Upala mišića
Upala mišića – Photo: @cuki44

Ipak, šta izaziva mikrotraume mišićnih vlakana? Danas se nedvosmisleno zna da su za upalu mišića najodgovornije ekscentrične kontrakcije. U eksperimentu gde se identičnom brzinom trčalo po ravnom na pokretnoj traci i 10 stepeni „nizbrdo“ upala se javila u trčanju „nizbrdo“ upravo zbog zastupljenosti ekscentričnih kontrakcija. To ima praktičan značaj za trenere da sa uvođenjem vežbi sa tegovima, pliometrije i slično, mora ići mnogo opreznije nego sa običnim izotoničnim kontrakcijama.

Među trenerima vlada mišljenje da se upala bez obzira na bol tretira novim treningom po principu: „Klin se klinom izbija“. Mada se teško sa tim složiti u potpunosti, poboljšanje će biti upravo zbog toga što će se povećanjem protoka krvi pre eliminisati raspadni produkti i pre doturiti materijal za obnovu oštećenog tkiva. Bolje od toga je, metodama oporavka povećati protok krvi i ostvariti isto, jer sam bol tokom treninga osim neprijatnosti, refleksnom zaštitom će štedeti upaljene mišiće, pa samim tim neće dati željene efekte koji se treningom žele postići. Jedna od boljih metoda oporavka je relaks masaža.

Preporučeno: Zamor mišića

Један одговор на „Upala mišića“

  1. Koliko traje temperatura od upale misica imam 37 celu noc molim vas odgovorite da znam da li se temperatura javila zbog upale ili nekog drugog razloga…

Затворено за коментаре.