Upala bubrega: uzroci, simptomi, znaci i lečenje

Upala bubgrega je neprijatno, izuzetno bolno stanje (bolest) koje je uzrokovano infektivnim agensom, a nastaje najčešće kao posledica cistitisa (upale mokraćne bešike).

Kod većine infekcija ostaje samo na nivou mokraćne bešike, ali ponekad dolazi do ascedentnog (ushodnog) širenja bakterija pa se infekcija prenosi i na bubreg. Ukoliko se odgovarajuća terapija uključi na vreme dolazi do ozdravljenja iako je sam tok bolesti poprilično težak. Bez terapije nastaju ozbiljne, čak i dugotrajne komplikacije i posledice.

Simptomi infekcije bubrega

Simptomi se uglavnom razvijaju poprilično brzo, u periodu od nekoliko sati ili dana i uključuju:

Ukoliko je prisutna i urinarna infekcija, mogu se javiti i sledeći simptomi:

Kod dece se javljaju sledeći simptomi:

 • Urin čudnog mirisa
 • Krv u urinu
 • Umokravanje u krevetu
 • Povišena telesna temperatura
 • Povraćanje ili nedovoljno unošenje hrane

Obratiti se doktoru ukoliko primetite neke od ovih simptoma kod sebe ili Vašeg deteta, jer ključni korak jeste započeti terapiju na vreme, tj. što ranije.

Ukoliko primetite jezu ili drhtavicu sa konstantno prisutnim bolom u leđima, donjem stomaku ili predelu genitalija, obratite se doktoru. Takođe, ukoliko imate simptome urinarne infekcije koji perzistiraju nekoliko dana ili se pritom pojavi i krv u urinu, obavezno se obratiti doktoru.

Dijagnoza

Kod dijagnostikovanja infekcije, pored anamneze i fizikalnog pregleda doktora, neophodno je uraditi analizu urina, kako bi se ustanovilo da li je prisutna i urinarna infekcija. Ukoliko su u pitanju muškarci sa potvrđenom urinarnom infekcijom najčešće će biti upućeni urologu.

Uzroci upale bubrega

Infekcija ili upala bubrega najčešće nastaje kada bakterija, u najvećem broju slučajeva Escherichia Coli, uđe u uretru (mokraćna cev koja sprovodi urin u spoljašnju sredinu) i putem nje dospe do mokraćne bešike i izaziva cistitis. Dalje se od mokraćne bešike penje na bubrege i izaziva njihovu inflamaciju.

E. coli se normalno nalazi u crevima kao deo fiziološke flore. Bakterije se mogu preneti sa analnog otvora do genitalija putem seksualnog odnosa ili prilikom brisanja nakon toaleta ukoliko se ne vodi računa.

Infekcija bubrega može da se javi i bez cistitisa. To se dešava kada postoje bubrežni kameni ili kada su bubrezi oštećeni usled postojanja dijabetesa (šećerne bolesti) ili oslabljenog imunološkog sistema.

Bubrežne infekcije se javljaju u svim starosnim grupama, ali nešto češću prevalencu zabeležavamo kod ženskog pola. Razlog iza ovoga je dužina uretre (mokraćne cevi), koja je kraća kod žena, stoga bakterije imaju da pređu kraći put do bubrega.

Mlađe žene su u grupi osoba sa povišenim rizikom zbog povećane seksualne aktivnosti, a povećan broj seksualnih odnosa doprinosi povišenoj mogućnosti za razvoj bubrežne infekcije.

Lečenje

Većina infekcija se leči od kuće sa antibioticima i paracetamolom ako je potrebno.

Antibiotici. Ukoliko se lečite od kuće, biće Vam prepisana terapija antibioticima u trajanju od 7 do 14 dana. Uglavnom primenjivan antibiotik je ciprofloksacin ili trimetoprim. Ciprofloksacin se ne sme primenjivati kod trudnica.

Za trudnice najbolji izbor je cefaleksin.

Poboljšanje se oseti od samog početka terapije a potpuni opravak nastaje nakon 2 nedelje.
Uz antibiotike moguće je uzeti analgetike, poput paracetamola u cilju olakšavanja bolova i snižavanja temperature.

Međutim, nesteroidni antiinflamatorni lekovi NSAIL poput, brufena ili ibuprofena se ne preporučuju kod infekcije bubrega jer mogu dovesti do nastanka drugih problema sa bubrezima.

Izuzetno je bitno u ovom periodu piti mnogo tečnosti, najbolje vode, koja pomaže u čišćenju tj. ispiranju bakterija iz bubrega i mokraćne cevi. Potrebno je piti dovoljno tečnosti kako bi učestalo mokrili bledo prebojeni urin. Pored unošenja dovoljno tečnosti neophodno je odmarati se dosta, jer ove infekcije su veoma iscrpne za organizam.

Hospitalizacija je potrebna u slučajevima postojanja podležuće bolesti koja povećava rizik za nastanak bubrežne infekcije. Svaka infekcija kod muškaraca se dalje ispituje iz razloga ređeg javljanja bubrežnih infekcija kod muškaraca. Kod žena, dolazi do hospitalizacije tek nakon 2 i više infekcija.

Najveći broj dece sa infekcijom bubrega zahteva hospitalizaciju.

Bolničko lečenje se primenjuje kod:

Prevencija

Najbolji način prevencije infekcije bubrega je održavanje mokraćne bešike i uretre „čistim“ od bakterija, na sledeće načine:

 • Konzumiranje dosta tečnosti (vode prvenstveno)
 • Odlazak u toalet čim se javi potreba bez nepotrebnog odlaganja
 • Odlazak u toalet nakon seksualnog odnosa

Preporuceno: Bakterije u urinu bez simptoma (mokraći)

Upala bubrega: uzroci, simptomi, znaci i lečenje
Upala bubrega: uzroci, simptomi, znaci i lečenje

Један одговор на „Upala bubrega: uzroci, simptomi, znaci i lečenje“

 1. Dobio sam rezultate urinokulture,vrsta ispitivanja_izolacija i identifikacija klinički značajnih bakterija.
  Nalaz glasi:Odsustvo porasta 1cfu/ml

  Šta to znači.Hvala

Затворено за коментаре.