Upala bešike • Cistitis

Cistitis je upala mokraćne bešike. Zapaljenje ili upala je složena reakcija u živom tkivu koja se razvija nakon štetnog delovanja spoljašnjih faktora, kao što u ovom slučaju najčešći patogeni mikroorganizmi bakterije i virusi, zatim hemikalije ili fizička oštećenja.

U velikom broju slučajeva, upala mokraćne bešike je prateća pojava urinarne infekcije. Urinarne infekcije najčešće uzrokuju bakterije kada uđu kroz uretru u mokraćnu bešiku i na tom mestu počnu da se razmnožavaju. Bakterijski cistitis je vrlo često infektivno zapaljenje mokraćne bešike, koji može da bude akutnog ili hroničnog toka. Hronični cistitis je najčešće posledica velikog broja ponavljanja akutnog cistitisa, kada govorimo o intersticijalnom cistitisu.

Upala bešike ne mora uvek da bude uzrokovao nekom infekcijom. Na primer, određeni lekovi i higijenski proizvodi mogu izazvati upalu. Način lečenja ovog oboljenja zavisi od njegovog uzroka.

Oboljenje se može javiti kod oba pola, ali je mnogo češći kod žena nego kod mušakraca, jer žene imaju kraću uretru pa je time i put bakterije iz spoljašnje sredine do mokraćne bešike kraći.

Simptomi
Uzroci

Bakterijski cistitis

Faktori rizika

Menopauza
Dijabetes
Uvećana prostata

Lečenje

Lekovi
Hirurška intervencija
Korisni saveti

Simptomi

Najčešće kliničke manifestacije upale bešike su:

Ukoliko dođe do širenja infekcije ascedentim putem koje zahvata uretere, bubrežnu karlicu i bubrege pacijentovo stanje se može drastično pogoršati. Pored navedenih simptoma za infekcije bubrega su karakteristični i sledeći navedeni simptomi:

Potražite hitnu medicinsku pomoć ukoliko sumnjate da imate infekciju bubrega.

Moram da napomen da gonoreja i hlamidija mogu prouzrokovati slične simptome koji se javljaju kod upale mokraćne bešike. Obično se kod žena pored navedenih simptoma u ovom slučaju javlja krvarenje nakon seksualnog odnosa, obiman sekret iz vagine i upala cerviksa. Ukoliko mladi muškarci imaju simptome slične cistitisu vrlo je moguće da su uzrokovani nekom veneričnom bolešću o čemu je neophodno da obaveste svog lekara.

Uzroci

Upala bešike je obično uzrokovana bakterijskom infekcijom urinarnog trakta, ali se ponekad može javiti kada dođe do nadražaja ili oštećenja mokraćne bešike iz nekog drugog razloga.

Bakterijski cistitis

Urinarne infekcije se obično javljaju kada bakterija iz spoljašnje sredine prodre kroz uretru u urinarni trakt i počne da se razmnožava u tom sistemu. Među vodećim uzročnicima bakterijskog cistitisa su E. coli, Proteus, Klebsiella i Enterobacter. Navedene bakterije su istovremeno normalni stanovnici gastrointestinalnog trakta ili se normalno nalaze na povrišinama kože. Upala bešike se češće javlja kod žena nego kod muškaraca, verovatno zbog toga što je spoljašnji otvor uretre mnogo bliži anusu koji predstavlja i izvor ovih bakterija, a i uretra je mnogo kraća.

Iako nije uvek jasno kako bakterije uspevaju da nasele mokraćnu bešiku, opisaću vam nekoliko primera koji su najčešći među populacijom.

 • Tokom seksualnog odnosa penetracija penisa u vaginu podstiče ulazak bakterija u mokraćnu cev a time i u mokraćnu bešiku. Iz tog razloga se savetuje pražnjenje mokraćne bešike nakon seksa.
 • Naročito kod žena je veoma bitan pravilan pokret brisanja nakon velike nužde. Ženama se savetuje da brišu zadnjicu u smeru od napred ka nazad, kako u obrnutom slučaju ne bi bakterije bile prenete sa anusa na spoljašnji otvor uretre sa kog vrlo lako ascedentim putem mogu da dođu do mokraćne bešike i prouzrokuju infekciju.
 • Kateterizacija u bolničkim uslovima.

Pored bakterija, upalu bešike može prouzrokovati i gljivica među kojima je najčeća vrsta Candida albicans, koja prouzrokuje upalu kod osoba sa oslabljenim imunitetom. Virusi su vrlo redak uzročnik cistisa, obično se mogu dokazati kod pacijenata nakon transplantacije bubrega. Određeni lekovi i zračenje mogu prouzrokovati upalu mokraćne bešike kod osoba lečenih od raka.

Faktori rizika

U nastavku teksta ću navesti sve potencijalne faktore rizika koji mogu da povećaju šansu za razvoj upale bešike.

Menopauza

Za žene menopauza predstavlja jedan faktor rizika za razvoj cistitisa zato što u ovom stanju dolazi do smanjenja nivoa estrogena u krvi što može prouzrokovati istanjenje sluznice mokraćnih puteva i time se omogućuje lakša invazija patogena.

Dijabetes

Dijabetes je bolest koja se karakteriše visokom koncentracijom sećera u krvi, a sa time i u urinu. Urin sa šećerom se skladišti u mokraćnoj bešici i tako gradi okruženje koje je pogodno za život bakterije, tako da bakterije koje se nađu na tom mestu vrlo lako i brzo mogu da se razmnožavaju i prouzrokuju upalu.

Uvećana prostata

Uvećana prostata (benigna hiperplazija prostate) može prouzrokovati opstrukciju vrata mokraćne bešike, odnosno može sprečiti potpuno pražnjenje mokraćne bešike tokom uriniranja. U ovom slučaju se takođe stvara pogodno tlo za razvoj urinarne infekcije, a time i cistitisa.

Upala bešike - Cistitis: kako lečiti upalu mokraćne bešike?
Upala bešike – Cistitis: kako lečiti upalu mokraćne bešike?

Dijagnoza

Postoje nekoliko dijagnostičkih metoda pomoću kojih se može postaviti dijagnoza cistitisa. Uglavnom se od pacijenta traži uzorak urina koji se salje na laboratorijsku analizu pomoću koje se može pronaći potencijalni uzročnik cistitisa i urinarne infekcije. Urolog može koristiti endoskopske metode ispitivanja kada govorimo o cistoskopiji. Ultrazvuk i u ovom slučaju može biti od koristi kada se mogu ispitati potencijalne varijacije u anatomskoj strukturi urogenitalnog sistema i prisustvo tumora.

Lečenje

Izbor terapije zavisi od uzročnika koji je prouzrokovao upalu mokraćne bešike.

Lekovi

Blaga bakterijska upala mokraćne bešike obično se brzo povuče za nekoliko dana, međutim kod nekih može da traje duže kada je potrebno kod bakterijskog cistitisa primeniti antibiotsku terapiju. Intersticijalni cistitis se takođe može lečiti sa nekim lekovima.

Hirurška intervencija

Kod bolesnika koji imaju hroničnu upalu bešike uzrokovanu nekom anatomskom varijacijom hirurška intervencija može biti jedino rešenje za otklanjanje ove hronične upale mokraćne bešike ili kanala.

Korisni saveti

Navešćemo nekoliko korisnih saveta sa kojima možete ublažiti tegobe ukoliko bolujete od cistitisa i generalno neke urinarne infekcije.

 • Zagrejte stomak ili leđa (najlakši izvor toplote koji može da posluži u ovoj situaciji je flaša sa toplom vodom).
 • Češće održavajte higijenu genitalne regije.

Ponekad možete ublažiti simtpome upale mokraćne bešike i kod kuće a savetima koje nađete na internetu i bez uzimanja lekova. Međutim ukoliko imate urinarnu infekciju nikako nemojte izbegavati da pijete antibiotik. Uobičajeni saveti koje možete primeniti kod kuće su:

 • Sok od brusnice
 • Pijte dosta tečnosti.
 • Nosite donji veš i komotnu odeću.
 • Izbegavajte hranu i piće za koje sumnjate da otežavaju Vaše tegobe.

Opširnije o preostalim savetima koje možete primeniti kod kuće pročitajte nakon što kliknete na sledeći navedeni link.

4 одговора на „Upala bešike • Cistitis“

 1. Dobro veče, moje ime je Nikolina, imam 18 godina i imala sam prilično aktivan seksualni život dok mi lekar nije rekao da možda imam upalu mokraćne bešike, imala sam sex samo sa jednom osobom i uvek smo koristili kondom, jedan dan smo koristili ulje za masazu, a onda smo imali seksualni odnos, na internetu sam procitala da upalu mokracne besike uglavnom izazivaju bakterije ali sam isto tako procitala da upalu mokracne besike mogu uzrokovati neke hemijske supstance medju kojima je i ulje za masazu. da li je to tacno? simptomi su bili na pocetku samo braon tečnost a posle je bila bela, bol u vagini, blagi bol u ledjima i vrlo cesto idem u wc da mokrim (u malim kolicinama). Da li postoji sansa da sam trudna? Kondom nikad nije imao nikakve rupe, ja ih proveravam svaki put?

  1. Postoji šansa da je ulje za masažu doprinelo razvoju bakterija a samim tim i upali mokraćne bešike. Najbolje bi bilo kad biste mogli da izolujete bakteriju koja je uzrokovala upalu. Ako nije moguće to, onda je potrebno tragati za drugim uzročnikom navedenih simptoma.

   Da li ste trudni? to Vam ovako ne možemo reći.

   Srdačan pozdrav.

 2. Postovana/i
  Imam 54 godine, nakon cistoskopije dijagnostikovan mi je prostatitis, ali je takodje deo mokracne besike takodje upaljen. Urolog sada kaze da bi to mogao biti i intersticijski cistitis. Dao mi je antibiotik, ali ne vidim poentu zasto su mi zakazali jos jednu cistoskopiju za 3 sedmice i da li ce mi onda raditi biopsiju mokracne besike? Da li jos neko ima ovaj problem?
  Bolovi u besici su jaki i najjaci su u jutarnjim casovima kada mi je mokracna besika puna.

Затворено за коментаре.