Ultrazvuk U Trudnoći

Ultrazvuk u trudnoći, tj. fetalni ultrazvuk je imidžing metoda koja pomoću ultrazvučnih talasa i sondi omogućava vizualizaciju ploda dok je još u stomaku majke. Ultrazvuk omogućava monitoring i praćenje rasta i razvoja bebe, a zatim, omogućava i dijagnostikovanje i potvrdu abnormalnosti ukoliko su one prisutne.

Prvi ultrazvučni pregled se radi tokom prvog trimestra u cilju potvrde trudnoće i određivanja dužine njenog trajanja. Ukoliko je u pitanju nekomplikovana trudnoća, naredni ultrazvuk se radi tokom drugog trimestra, kada su anatomski detalji prepoznatljivi. Ukoliko se posumnja na potencijalni problem, dodatni ultrazvuk ili druge imidžing metode, poput MRI (magnetne rezonance) mogu biti preporučene van redovnih ultrazvučnih kontrola.

Postoje dve osnovne vrste ultrazvuka koji se koriste tokom trudnoće:

 • Transvaginalni ultrazvuk – ultrazvučna sonda se plasira kroz vaginu; koristi se u ranoj trudnoći ili ukoliko transabdominalni ne bude dovoljan.
 • Transabdominalni ultrazvuk – sonda se plasira na abdomen i na taj način se vizualizuje plod.

Ostale vrste ultrazvuka:

 • Specijalizovana sonografska evaluacija – kod postojanja suspektnih ili potvrđenih abnormalnosti ploda; detaljnija procena stanja.
 • 3D Ultrazvuk – pruža vizualizaciju fetusa u 2 dimenzije trodimenzionalnog prostora. Koristi se kod evaluacije abnormalnosti lica i neuralne cevi.
 • Dopler ultrazvuk – primenjuje se u proceni i karakterizaciji proticanja krvi kroz kroz sudove.
 • Fetalna ehokardiografija – ultrazvučna metoda pregleda fetalnog srca.

Zašto se radi ultrazvuk?

Ultrazvuk u prvom trimestru se radi u cilju potvrđivanja trudnoće, veličinu i lokalizaciju, određivanje broja fetusa i određivanja dužine trajanja trudnoće – gestacijske starosti.

Ultrazvuk se u prvom trimestru može koristi i za genetski skrining ili za određivanje abnormalnosti na nivou materice ili grlića materice.

Ultrazvuk u drugom ili trećem trimestru se radi u cilju evaluacije progresa fetusa i praćenja anatomskih karakteristika. Uglavnom se radi oko 20te nedelje ali se vreme prilagođava sveukupnom stanju trudnice i progresu trudnoće. Ultrazvuk se u ovom periodu koristi i za detekciju bilo koje abnormalnosti.

Zbog čega se radi ultrazvuk u trudnoći?
Zbog čega se radi ultrazvuk u trudnoći?

Dakle, ultrazvuk se radi sa sledećim ciljem:

 • Potvrda trudnoće i njena lokalizacije (isključivanje vanmaterične trunoće tj. ektopične trunoće)
 • Određivanje gestacijke starosti ploda
 • Potvrda broja plodova (ukoliko postoji sumnja na višeplodne trudnoće)
 • Praćenje rasta i razvoja bebe
 • Ispitivanje placente i amnionske tečnosti – bilo koje oboljene na ovom nivuo zahteva posebnu pažnju i terapiju.
 • Skrining za abnormlanosti ploda
 • Identifikovanje problema (kod akutno nastalog krvarenja)
 • Drugi testovi – biopsija horionskih čupica ili amniocenteza se rade pod kontrolom ultazvuka.
 • Određivanje položaja bebe pred porođaj
Ultrazvuk U Trudnoći; FOTO: https://share.upmc.com/2015/02/pregnancy-comfort/
Ultrazvuk U Trudnoći; FOTO: https://share.upmc.com/2015/02/pregnancy-comfort/

Rizici

Ultrazvuk kao dijangostička metoda tokom trudnoće se koristi godinama unazad. Ukoliko se primenjuje na pravilan način ne nosi sa sobom rizike. Međutim, ograničena mu je upotreba usled nedovoljne senzitivnosti u otkrivanju svih fetalnih abnormalnosti.

Priprema

Pred sam ultrazvučni pregled može Vam biti rečeno se da popijete veću količinu tečnosti i da ne ispraznite bešiku pre pregleda, jer za dobru vizualizaciju nam je često potrebna puna mokraćna bešika u zavisnosti od vrste ultrazvuka koji radimo.

Kako bi Vama bilo udobnije i jednostavnije preporučuje se opuštenija odeća kako bi se njome lake manipulisalo.

Procedura

Tokom transabdominalnog ultrazvuka trudnica je pozicionirana na leđima, a gel i ultrazvučna sonda se plasiraju na stomak i povlače po njegovoj površini za vizualizaciju svih potrebnih delova.

Zatim se radi merenje bebe i roditelji mogu dobiti sliku bebe sa ultrazvuka. Na kraju pregleda, gel se obriše sa stomaka i Vi ste spremni za odlazak kući.

Veliki broj faktora utiče na mogućnost vizualizacije i razlučivanja delova tela bebe, stoga ako „ne vidite“ bebu ili različite delove nemojte se plašiti, samo slušajte šta Vam doktor govori.