Tumori Jednjaka

Benigni tumori jednjaka

Spadaju u retke tumorske procese. Rastu sa sluznice ka lumenu jednjaka, intramuralno ili periezofagealno.

Najučestaliji su lejomiomi i rabdomiomi, a javljaju se neurinomi, lipomi, papilomi.

Ne daju simptomatologiju dok svojom veličinom ne pritiskaju lumen jednjaka a onda se javljaju disfagija, bol, pritisak iza grudne kosti, krvarenje.

Maligni tumori jednjaka

Češći su kod muškaraca preko pete decenije života. Histološki se radi o planocelularnom karcinomu različitog stepena diferenciranosti, a najčešće je nediferenciran.

Može se razviti bez postojanja drugih patoloških stanja u jednjaku, ali isto tako nastaje kod osoba sa hroničnim iritativnim ezofagitisom vezanim za korozivno oštećenje jednjaka, divertikulozom, refluksnim ezofagitisom, hijatusnom hernijom, ahalazijom, Plamer Vinsonovim sindromom.

Jednjak može biti sekundarno zahvaćen primarnim malignim procesom okolnih organa, kao što je larinks, traheja, štitasta žlezda, bronh ili želudac.

Isto tako vratni, medijastinalni metastatski limfni čvorovi svojim rastom vrše kompresiju lumena jednjaka, a svojim ekstrakapsularnim širenjem infiltriraju zid jednjaka. Adenokarcinom jednjaka se javlja u njegovom kaudalnom delu dok su sarkomi retki.

Klinička slika

Kako tumor svojim rastom napreduje i sužava lumen, tako se javljaju tegobe, koje počinju kada lumen bude sužen za jednu trećinu.

Prvo se javlja otežano gutanje čvrste hrane, a sa sužavanjem lumena i tečne. Pacijent ima osećaj žarenja ili osećaj pritiska iza grudne kosti, bol iza grudne kosti ili u leđima, štucanje usled podražaja nervusa FRENICUS, kašalj, promuklost usled lezije nervusa recurrens, povraćanje i obavezno progresivno gubljenje na telesnoj težini. Što je tumor veći, to su simptomi disfagije, odinofagije i gubitka na težini izraženiji.

Dijagnostika

Obično prođe dosta vremena od nastanka tumora do pojave tegoba i javljanja lekaru. Osim gubitka telesne težine i kaheksije, ne mora biti drugih kliničkih znakova za postojanje tumora.

Radiografski se može uočiti proširenje medijastinuma i pomeranje traheje.

Snimanje gastrografinom pokazuje sužavanje lumena sa nareckanim zidom jednjaka (ogrizak jabuke).

Ponekad je paraliza rekurensa sa nepokretnošću jedne glasnice jedini znak bolesti.

Ezofagoskopijom se uočava mesto tumora i uzima biopsija promene za patohistološku dijagnostiku.

Diferencijalna dijagnostika

Brojna patološka stanja u jednjaku i okolnim organima mogu da izazovu sličnu kliničku sliku.

Stenoze jednjaka, ahalazija, divertikulum, Plamer Vinsonov sindrom, benigni tumori jednjaka, tumori okolnih organa.

Terapija

Oko trećina svih malignih procesa na jednjaku je operabilna, i to oni u srednjoj i donjoj trećini. Kod te grupe dolazi u obzir hirurška resekcija sa rekonstrukcijom defekta upotrebom želuca ili tankog creva.

Radioterapija se primenjuje kod inoperabilnih karcinoma ili nakon hirurške resekcije tumora.

Hemoterapija se primenjuje kod uznapredovalih karcinoma sa postojanjem regionalnih ili udaljenih metastaza.

U slučaju afagije indikovana je gastrostoma. Preživljavanje se kreće oko 10 posto.