Tumor • Karcinom • Rak • Neoplazma

Tumori (lat. tumor – otok) su patološke tvorevine koje nastaju kao posledica prekomerene proliferacije abnormalnih ćelija. Nazivaju se još neoplazmama (grč. neos – nov, plasia – rast, odnosno novi rast) ili novotvorevinama. Za zloćudne tumore, koji mogu biti opasni po život, koristi se i izraz rak (lat. cancer).

Tumori spadaju u najčešća oboljenja u humanoj patologiji. Po učestalosti javljanja nalaze se odmah iza kardiovaskularnih oboljenja. Oni su odgovorni za oko 25% svih uzroka smrti. Ukupna incidencija svih malignih tumora raste eksponencijalno sa starošću.

Definicija

Mnogi su pokušavali bezuspešno da definišu tumure u jednoj rečenici a da pri tome obuhvate sve njihove kakrakteristike. Danas se i dalje koristi definicija koju je predložio jedan australijansko-engleski patolog Rupert Willis pre oko 60 godina.

„Tumori su abnormalne nakupine tkiva, čiji rast nadmašuje rast normalnih tkiva, nije uskađen s rastom normalnih tkiva, a nastavlja da raste u prekomerenom obliku i nakon što je uklonjen uzrok te promene.“

Ovu definiciju možemo dopuniti sa još nekim karakteristikama a odnose se na rast tumora. Naime, rast tumora je:

  • Nesvrsishodan, odnosno abnormalne ćelije, tumorske ćelije, nisu korisne organizmu, a u većem broju situacija predstavljaju veoma štetan faktor koji utiće na normalnu funkciju organizma.
  • Autonoman, što bi značilo da rast ovih ćelija ne zavisi od fizioloških kontrolnih mehanizama rasta.
  • Parazitski, odnosno tumorske ćelije žive na račun domaćina poput parazita tako što troše iz krvotoka kiseonik, hormone i druge nutritivne materije koje su neophodne za opstanak dotičnih ćelija.
  • Nepravilan i neorganizovan, tumorske ćelije rastu neorganizovano u odnosu na zdrave ćelije, i do sada nije zabeleženo da se iz tumorske promene može stvoriti fiziološko tkivo ili organ.

Podela

Do danas je zabeleženo više od 100 vrsta karcinoma, uključujući:

Preporuceno: Značaj ishrane u prevenciji tumora

Tumor Karcinom Rak Neoplazma; Photo: https://www.cancerhealth.com/article/t-cell-therapy-shows-promise-melanoma-cervical-cancer
Tumor Karcinom Rak Neoplazma; Photo: https://www.cancerhealth.com/article/t-cell-therapy-shows-promise-melanoma-cervical-cancer

2 одговора на „Tumor • Karcinom • Rak • Neoplazma“

  1. Postovanje. Imam dijagnozu ITP. Mozete li mi reci nesto o tretmanu sa Rituximab. Mozete mi odgovoriti na moj mejl. Unapred zahvalna.

  2. Dobra dan ja se zovem Almir agusi iz gilane pitanje je uradilismo mom ocu pataloske analize pa u tom rezultati su mu nasli C44.7
    zelim da znam koliko je to rizicno ima li leka za to
    hvalla vam puno

Затворено за коментаре.