TSH test: kada je snižen, a kada je povišen ovaj hormon?

TSH obeležava tireostimulišući hormon, dok TSH test meri koncentraciju ovog hormona u krvi.

Tireoidna žlezda / štitasta žlezda ili u narodu poznata kao štitna žlezda se nalazi u prednjem delu vrata u blizini grla. Žlezda oblika leptira raširenih krila ima ulogu u produkciji hormona koji dalje regulišu metabolizam energije u telu, telesnu težinu, telesnu temperaturu, mišićnu snagu i raspoloženje. TSH je hormon koji se stvara u rednjem režnju hipofize, žlezde koja se nalazi u mozgu. On reguliše lučenje tireoidnih hormona. Ukoliko je nivo tireoidnih hormona nizak, hipofiza luči više TSH i obrnuto. Ukoliko su nivoi TSH previsoki ili preniski, mogu indikovati da tireoidna žlezda ne funkcioniše pravilno.

Čemu služi TSH test i kada se ordinira?

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

TSH test služi za procenu funkcije štitaste žlezde.

Test se ordinira kada postoje znaci i simptomi viška (hipertireoidizam) ili manjka (hipotireoidizam) hormona štitaste žlezde.

Simptomi hipertireoidizma (pojačane funkcije):

Simptomi hipotireoidizma (smanjene funkcije):

Test i priprema

Za izvođenje testa neophodan je samo uzorak krvi. Uglavnom se koristi vena u lakatnoj jami, procedura traje svega nekoliko minuta. Posebna priprema nije neophodna. Ukoliko postoji neka specifičnost doktor će Vas na vreme obavestiti. Rizik prilikom uzorkovanja krvi je minimalan i obuhvata pojavu bola ili eventualno manje modrice na mestu insercije igle u venu. Ovi simptomi se brzo povlače.

Rezultati

Visoke vrednosti TSH izmerene u krvi mogu indikovati da tireoidna žlezda ne funkcioniše pravilno i proizvodi manjak hormona, stanje koje se naziva hipotireoidizam.

Niske vrednosti TSH izmerene u krvi mogu indikovati da tireoidna žlezda ne funkcioniše pravilno i proizvodi višak hormona, stanje koje se naziva hipertireoidizam.

TSH test ne objašnjava tj. ne otkriva razlog visokih ili niskih vrednosti TSH u krvi, već samo govori da postoji neka abnormalnost u funkciji. Potom se pristupa dodatnim testovima za pronalaženje uzroka abnormalne funkcije. Ti testovi uključuju:

Dodatne informacije za trudnice

Tokom trudnoće se mogu desiti promene u radu tireoidne žlezde. Ove promene uglavnom nisu toliko značajne za većinu žena, međutim kod nekolicine može doći do razvoja oboljenja štitaste žlezde tokom trudnoće. Hiperfunkcija se javlja kod 1 u 500 trudnica, dok hipofunkcija kod 1 u 250 trudnica. Ovi poremećaji funkcije mogu zaostati i nakon trudnoće. Poremećaji se prate i ordinira se odgovarajuća terapija. Ukoliko već znate za postojanje oboljenja ili ste ranije imali problema sa žlezdom, naglasite doktoru pogotovo ukoliko ste trudni ili planirate trudnoću.

TSH test: kada je snižen, a kada je povišen ovaj hormon?

TSH test: kada je snižen, a kada je povišen ovaj hormon?

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

12 • Pitanja i odgovori

 1. Snežana Popović

  Kako je moguće da lekar uključi supstituciju hormona štitne žlezde samo na osnovu TSH, bez provere fT3 i fT4? Zar to nije nepravilno? Postoji mogućnost da hormoni budu u redu a TSH povišen, zar ne?

  • Studenti medicine

   Postovanje, zapravo može jer to znači da nema dovoljno hormona (T3,T4) jer oni inače inhibišu lučenje TSH, pritom verovatno ste imali neke simptome hipotireoze koje je lekar prepoznao.

   Srdačan pozdrav! 🙂

  • Hvala na odgovoru, koji moram da priznam ne pośtujem. TSH može biti povišen o od stresa a da free hormoni budu u granicama. Doduśe i te granice su vrlo rastegljive. Jedina pouzdana dijagnoza hipotireoze su free hormoni i u širokom luku preporučujm izbegavanje dr koje zanima samo tsh. Hvala u svakom slučaju, mislila sam da se nešto menja u pristupu kod mladih dr.

  • Studenti medicine

   Ne bismo se baš složili sa Vama da TSH može biti povišen samo od stresa.

  • Pre dva meseca TSH=7,12 i anti TPO =542. Novi rezultati su TSH = 0,150 a anti TPO = 465. Shta znache ovi rezulrati? Uzimam, od pre dva meseca, eutiroks od 50 i 75 mg.

   Pozdrav

  • Vesna Petković

   Poštovani,
   Sestričina ima 24 godine, unazad par meseci je potpuno bezvoljna, nema snage da ustane iz kreveta, brzo se umara, ne može da uči (student je) , svaka fizička aktivnost joj predstavlja izuzetan napor, i depresivna je. Psihijatar joj je uključio antidepresiv Flunisan koji pije mesec dana a stanje se nije popravilo. Uradila je hormone štitne žlezde T3 i T4 su u granicama dok je TSH povišen i iznosi 6,74.
   Da li je moguće da njeno stanje koje sam opisala potiče od nepravilnog funkcionisanja štitne žlezde? Naveli ste simtome koji se javljaju kod povećane vrednosti TSH, oni se poklapaju sa njenim stanjem ali su njeni simptomi veoma izraženi.

 2. Tsh mi je 0,0756 a bila mi normalna. Endrokriolog mi dao lek za zlezdu I gle sta urade od 2,5 pade ispod normalu

  • Studenti medicine

   Poštovanje,

   Prijavite endokrinologu, da vam ponovo odredi dozu. Pozdrav.

 3. TSH mi je 0,32, FT4 je 20,4.
  Imam utrnutost-odrvenjelost 3 i 4 prsta desne ruke i ledeno hladne prste nogu, izgubio sam 17 kg tezine. EMNG snimanja ruku i nogu upute na senzomotornu polineuropatiju.
  Molim da mi najhitnije pojasnite da li je status TSH -0,32 prenizak a u kombinaciji sa T4- 26,9 dali je to moglo uzrociti ustanovljenu mi senzomotornu polineuropatiju.
  Molim vas najhitniji odgovor i vasu preporuku sta trebam ciniti , na e-mail adresu: republikabih.munja*gmail.com
  Hvala. Enver Imširović

  • Imam pitanje TSH mi je nizak o,oo25,da li postoje neke namirnice ili neki biljni preparat da bi ga regulisana?

  • Molim vas da mi odgovorite na pitanje koje sam vam uputio 12.10.2020 u o1,05 ćas. Jer sam od doktora prepušten sam sebi a problemi mi ne prestaju. hvala.

 4. Imam 58 godina i odstranjena mi je stitna zlijezda. Uzimam Levaxin tablete ali Tsh mi je jako nizak, cak su napisali da ga ne mogu izmjeriti uopste tj da ga nemam nijako. Mozete li mi reci uzrok toga, i da li to puno utice ns organizam jer se inace ne osjecam bas dobro. Unaprijed zahvslna.

Napišite Vaš odgovor/pitanje