Trombocitopenija • Niski trombociti u krvi

Da li ste skloni lakom dobijanju modrica i da li imate problema sa zaustavljavanjem krvarenja kod različitih posekotina ili rana? Ili možda često imate krvarenje iz nosa ili krvarenje iz desni prilikom pranja zuba? Ako je tako, postoji šansa da imate nizak broj trombocita.

Imati nizak broj trombocita – stanje zvano „trombocitopenija“ – predstavlja problem sa normalnim vremenom zaustavljanja krvarenja i modricama koje rezultuju niskim nivoom trombocita, krvnih ćelija koje proizvodi koštana srž. Trombociti učestvuju u zaustavljanju krvarenja. Osobe sa niskim brojem trombocita imaju veći rizik za unutrašnje krvarenje ili druga krvarenja, a pored toga i probleme sa krvnim sudovima.

Idiopatska trombocitopenijska purpura (ITP)
Kako lečiti nizak broj trombocita u krvi?
Niski ili visoki trombociti (PLT) u krvi?
Simptomi kod trombocitopenije
Kako se razvija trombocitopenija?
Uzroci trombocitopenije

Idiopatska trombocitopenijska purpura (ITP)

Idiopatska trombocitopenijska purpura (ITP) je vrsta bolesti sa niskim brojem trombocita uzrokovanih autoimunim bolestima koje utiču na proizvodnju i funkciju trombocita. Autoimuni poremećaji, uključujući artritis, leukemije i limfome, mogu pokrenuti ITP, a faktori kao što su upotreba lekova i izloženost toksinima mogu smanjiti broj i kvalitet trombocita. Ne mora značiti da svaki pacijent sa niskim brojem trombocita ima ozbiljan autoimuni poremećaj. Neki slučajevi blage trombocitopenije su uzrokovane faktorima životnog stila i mogu se lako lečiti.

Trombocitopenije variraju u smislu simptoma koje mogu da ih uzrokuju i načina na koji oni nastaju. Osobe koje znaju da imaju niske vrednosti trombocita, treba pažljivo da prate svoje simptome i da redovno odlaze na kontrolu kod lekara.

Postoji mnogo različitih uzoraka i tegoba kod osoba sa trombocitopenijom, što može ponekad zbuniti osobe koje se leče. Na sreću, većina ljudi sa blagim do umerenim trombocitopenijama mogu da žive normalan, zdrav život – uz neke promene ishrane i korišćenjem odgovarajuće terapije ukoliko je to prepisao lekar.

Kako lečiti nizak broj trombocita u krvi?

Ako primetite da imate modrice po telu koje se lako pojavljuju i ukoliko krvarite duže vreme, čak i nakon malih posekotina i povreda, razgovarajte sa svojim lekarom kako biste proverili broj trombocita (PLT). Dijagnoza trombocitopenije može se postaviti uz pomoć nekoliko testova:

 • kompletna krvna slika – koja pokazuje broj svih krvnih elemenata;
 • punkcija koštane srži (da bi se proverila pravilna proizvodnja i funkcija trombocita).
 • ponekad može biti potreban i ultrazvuk abdomena, da bi lekar proverio veličinu slezine.

Ponekad je trombocitopenija samo blago i nije je potrebno lečiti, jer se krvarenje može normalno zaustaviti. Ako trombocitopenija postane ozbiljna, lekar će Vam prepisati lekove koji će pomoći prilikom zgrušavanja krvi ili promeniti lekove koje trenutno uzimate da bi se zaustavili neželjeni efekti leka. Lekovi i terapijske procedure koje se koriste za stabilizaciju ozbiljnih stanja koje prouzrokuje trombocitopenija mogu uključiti:

 • transfuziju trombocita,
 • splenektomiju (uklanjanja slezine operativnim putem),
 • korišćenje kortikosteroida ili imunoglobulina, koji blokiraju efekte imunog sistema.

Kada se postavi dijagnoza, možete koristiti sledeće preporuke kako biste povećali broj trombocita, ublažili simptome i sprečili komplikacije koje u nekim slučajevima mogu biti fatalne.

Promenite ishranu

Deficit (nedostatak) vitamina B12 ili folata (vitamin B9) može dovesti do blagog do umerenog smanjenja broja trombocita. Uzimanje suplemenata je jedan od načina da se poboljša deficit, ali bolja opcija je unošenje ovih nutrijenata preko ishrane. Smatra se da je nedostatak vitamina B12 jedan od vodećih nedostataka hranljivih sastojaka u svetu, a nizak nivo folata Vas dovodi u opasnost, ne samo da imate niske vrednosti trombocita, već se mogu pojaviti i komplikacije prilikom trudnoće i problemi sa srcem. Prema tome, trebalo bi da konzumirate hranu bogatu ovim hranljivim sastojcima.

Neki od najboljih izvora vitamina B12 su: govedina, pileća džigerica, losos, tunjevina, jogurt i ćuretina.
Najbolji izvori folata su: pasulj, spanać, šparogu, avokado i repu.

Pored toga što ćete osigurati dovoljno vitamina B12 i folata, potrudite se da izbalansirate svoju ishranu kako biste podigli imunitet i zaštitili organizam od virusa i infekcija. Sveže voće i povrće su izuzetno bogati hranjivim sastojcima, kao npr: zeleno povrće, bobice, krmno povrće, sveže bilje i začini.

Ukoliko niste sigurni kako da se hranite preporučujemo Vam da se obratite našem kolegi, savetniku za ishranu, koji će prilagoditi dijetu konkretno za Vaš slučaj. Kontakt podatke možete pronaći klikom na ovaj link.

Smanjite/izbacite alkohol i šećer iz upotrebe

Teški alkoholičari imaju veliki rizik za razvoj trombocitopenije, jer alkohol usporava proizvodnju trombocita. Prema izveštaju u časopisu “Alcohol, Health and Research World”, teška konzumacija alkohola može prouzrokovati generalizovano potiskivanje proizvodnje svih krvnih elemenata i proizvodnju strukturno abnormalnih prekursora krvnih ćelija, koje ne funkcionišu pravilno.  Istraživanja pokazuju da veliki procenat alkoholičara ima defektne crvene krvne ćelije koje se prerano razgrađuju, kao i abnormalna bela krvna zrnca i samim tim veću verovatnoću za razvijanje autoimunih bolesti i česte bakterijske infekcije. Trombocitopenija pogađa do 43 procenta alkoholičara koji jedu normalno i do 80 procenata koji ne jedu.

Svako odgovara na konzumaciju alkohola drugačije. Opšta preporuka za zdrave odrasle osobe je da ne konzumiraju više od 1-2 pića dnevno (jedno piće za odrasle žene, dva za muškarce), tako da preporuka za one osobe sa niskim trombocitima je još manje, praktično dani bez alkohola.

Izbegavanje šećera i prerađenih pića je takođe korisno jer imaju mnogo hemikalija koje mogu poremetiti normalnu proizvodnju trombocita, uključujući veštačke zaslađivače poput aspartama, sintetičke boje i konzervanse.

Izbegavajte izloženost toksičnim hemikalijama

Hemikalije, kao što su pesticidi koji se nalaze u neorganskim proizvodima, živa iz određenih morskih plodova, arsen i benzen, mogu usporiti proizvodnju trombocita. Saveti koji Vam pomažu da smanjite izloženost ovim štetnim hemikalijama su:

 • kupujte organske proizvode kad god je to moguće,
 • koristecte prirodne proizvode za čišćenje i prirodne kozmetičke proizvode, kao što su oni sa eteričnim uljima umesto sintetičkih sastojaka,
 • krečite svoj dom sa nisko isparljivim bojama,
 • uzgajajte sopstvenu hranu u vrtu koristeći organska đubriva,
 • izbegavajte isparavanje hemijskih sprejeva, mirisa ili sveća,
 • koristite staklene ili keramičke posude za skladištenje ostataka hrane (umesto onih napravljenih od plastike), i nikada ne zagrevajte hranu u plastičnim posudama,
 • izbegavajte konzumiranje velikih riba koje sadrže visoke koncentracije žive (kao što su velika tunjevina, ajkula ili mečarica) – ovo važi za osobe sa trombocitopenijom!

Prestanite sa korišćenjem lekova protiv bolova

Lekovi bez recepta (koji se koriste protiv bolova) kao što su aspirin i ibuprofen mogu uticati na Vašu krv i  na nivo trombocita. Dok smanjuju bol, oni takođe mogu povećati rizik od poremećaja krvarenja kada se koriste u velikim količinama. Koje su to velike količine? To zavisi od osobe do osobe, ali ako uzimate ove lekove skoro svakog dana, može se ispoljiti bilo koje neželjeno dejstvo leka iz uputstva.

Možda se na ovaj način bol ne otklanja tako brzo, ali možete prirodnim putem pomoći sebi i svom organizmu da se izbori sa bolom poboljšavajući ishranu i smanjivanjem zapaljenja. Vežba i antiinflamatorni suplementi takođe pomažu, uključujući omega-3 riblje ulje, kurkumu, tamjan i esencijalno ulje paprike.

Uzmite korisne dodatke i bilje

Pored vitamina B12 i folata navedenih gore, istraživanja su pokazala da osobe sa trombocitopenijom mogu imati koristi prilikom konzumiranja sledećeg:

 • Vitamin D igra veoma važnu ulogu u funkciji matičnih ćelija u koštanoj srži koja proizvodi trombocite, pored toga može pomoći prilikom ublažavanja autoimunih bolesti. Zato je potrebno da Ste izloženi sunčevoj svetlosti bar 5 minuta svakog dana.
 • Vitamin K je potreban za pravilno zgrušavanje krvi, takođe ima antiinflamatorna svojstva i pokazalo se da pomaže u kontroli poremećaja krvarenja. Konzumirajte hranu bogatu vitaminom K.
 • Morsko povrće (hlorofil/alge/morske alge) pomaže u vezivanju teških metala, mogu podići imunitet i obezbediti mnoge hranljive sastojke ljudima koji imaju nedostatke.

Zaštitite se od povreda i infekcija

Za osobe kojima je trombocitopenija već dijagnostifikovana, važno je da izbegavaju povrede i infekcije, jer bilo koje od navedenog može pogoršati autoimune reakcije, izazvati uvećanje slezine i prekomerna krvarenja. Izbegavajte povrede vezane za sport, rad, vežbanje ili upravljanje mašinama.

Većina stručnjaka preporučuje da osobe sa blagom trombocitopenijom izbegavaju kontaktne sportove, kao što su boks, fudbal, skijanje ili karate. Zaštitite svoju slezinu tako što ćete izbegavati izlaganje infekcijama i virusima koliko god je to moguće.

Lečite modrice prirodnim putem

Ako imate trombocitopeniju koja uzrokuje modrice ili crvenilo na koži, probajte domaće kreme napravljene od prirodnih, umirujućih sastojaka kao što su tamjan, shea buter, jojoba ulje i kokosovo ulje.

Niski ili visoki trombociti (PLT) u krvi?

Evo kako se broj trombocita obično definiše:

 • Broj trombocita u referentnim vrednostima: izmedju 150.000-450.000 trombocita po mikroliteru cirkulišuće krvi;
 • Niske vrednosti trombocita: sve vrednosti manje od 150.000 po mikroliteru cirkulišuće krvi (ako broj trombocita padne ispod 20.000 po mikroliteru, može doći do spontanih krvarenja i ovo stanje se smatra opasnim po život);
 • Visoke vrednosti trombocita: sve vrednosti iznad 450.000 po mikrolitru cirkulišuće krvi (ovde može doći do pojave stanja sa izuzetno gustom krvlju).

Stanje sa visokim vrednostima trombocita u krvi naziva se trombocitoza. Osnovno stanje trombocitoze može biti infekcija, ili se može javiti zbog poremećaja same krvi ili koštane srži, što znači da su uzroci slični onima kod osoba sa trombocitopenijom. Simptomi uključuju glavobolju, vrtoglavicu, bolove u grudima, slabost i malaksalost. Trombocitoza i trombocitopenija se leče veoma slično i terapija zavisi od mesta i uzročnika. Obično promena nekih lekova, ishrana i unos hranljivih materija i vitamina mogu pomoći u stabilizaciji ovih stanja.

Simptomi kod trombocitopenije

Najčešći znaci i simptomi osoba sa trombocitopenijom su:

 • Produženo krvarenje kod posekotina ili manjih rana/povreda,
 • Lako nastajanje modrica ili razvoja izraženih modrica (nazvanih purpura, koje se manifestuje kao ljubičaste, plave ili smeđe fleke pod kožom),
 • Krvarenja ispod kože koja se pojavljuje kao osip, u vidu malih tačaka (petehije), koje se najčešće razvijaju na nogama,
 • Bolesti desni, kao i krvarenja iz desni (ovo se može desiti dok perete zube),
 • Krvarenje iz nosa,
 • Pronalaženje krvi u urinu ili stolici (krv u stolici može biti sveža-tada je svetle crvene boje ili stolica može biti izuzetno tamna, boje katrana, kada se ova pojava naziva melenom),
 • Obilni menstrualni ciklusi,
 • Osobe se osećaju umorno i malaksalo,
 • Česte glavobolje,
 • Vremenom dolazi do uvećanja slezine, koja može izazvati bol u stomaku,
 • Može doći do pojave žute prebojenosti kože (pojava žutice).

Najočigledniji znak ili simptom trombocitopenije je krvarenje koje se ne može zaustaviti korišćenjem normalnih intervencija, kao što je korišćenje kompresije na samu ranu. Neke osobe saznaju da imaju trombocitopeniju nakon dobijanja godišnjeg rezultata fizičkih pregleda, dok drugi mogu doživeti povredu i potražiti pomoć zbog obilnog krvarenja.

Kako se razvija trombocitopenija?

Trombociti se u krvi stalno obnavljaju normalnom funkcijom koštane srži, tako da broj trombocita ostaje u referentnim vrednostima procesima proizvodnje i razaranja. Kod zdravih osoba, trombocitni vek je 10 dana i tada se zamenjuju novim. Ali kod osoba sa trombocitopenijom postoji ili manja proizvedenja trombocita ili njihovo brže uklanjanje iz cirkulacije.

Koštana srž je tkivo slično sunđeru koje se nalazi unutar kostiju i ono  sadrži vredne ćelije zvane matične ćelije. Matične ćelije sazrevaju i razvijaju se u različite krvne elemente, uključujući crvena krvna zrnca, bele krvne ćelije i trombocite. Osobe koje imaju oštećenje matičnih ćelija imaće samim tim i smanjen broj svih krvnih elemenata, jer koštana srž nije u mogućnosti da proizvode dovoljan broj.

Prema Američkom društvu za hematologiju, trombocitopenija može biti uzrokovana genetičkim/naslednim faktorima ili kao sporedni efekat životnog stila ljudi, uključujući lekove koje uzimaju, ishranu i njihove ranije bolesti, a sve to utiče na funkciju njihove slezine i koštane srži. Genske mutacije mogu uzrokovati trombocitopeniju usled smanjene proizvodnje ili skraćenog životnog veka trombocita, gde može doći do promena prilikom transkripcije, promena u samim citokinima, receptorima na površini trombocita ili signalnim molekulima.

Trombocitopenija se može javiti kada cirkulišući trombociti:

 • ne napuste slezinu (slezina može da ih zadrži duže ili da ih zarobi u potpunosti),
 • nisu proizvedeni u dovoljno velikim količinama od strane koštane srži,
 • koštana srž proizvede dovoljne količine, ali je njihovo razlaganje povećano,
 • ili može doći do kombinacije nekih od ovih faktora.

Uzroci trombocitopenije

Pitate se šta može uzrokovati gore opisane abnormalnosti? Neki od najčešćih razloga koji dovode do promene broja trombocita su:

Uvećana slezina

Slezina pomaže organizmu u borbi protiv infekcija i čišćenja krvi, tako da bolesti koje uzrokuju njeno uvećanje mogu dovesti do zadržavanja prevelikog broja trombocita u njoj, dok telo pokušava da se bori protiv bakterija ili virusa. Kod zdravih osoba, otprilike jedna trećina trombocita se nalazi u slezini.

Razne vrste lekova

Proizvodnja trombocita može se promijeniti usled upotrebe lekova, uključujući diuretike, antiinflamatorne lekove i antibiotike, ili uzimajući lekove protiv bolova kao što su ibuprofen i aspirin.

Autoimune bolesti

Autoimune bolesti kao što su lupus i reumatoidni artritis menjaju odgovor imunog sistema, koji napada i uništava trombocite. Ovo se zove imunološka (idiopatska) trombocitopenija ili ITP.

Alkohol

Alkohol usporava proizvodnju trombocita i predstavlja veliki problem kod osoba koje ga konzumiraju u prevelikim količinama, posebno ako je ishrana siromašna hranljivim materijama.

Loša ishrana i deficit hranjivih materija

Određeni hranljivi sastojci potrebni su za proizvodnju trombocita, uključujući gvožđe, vitamin B12 i folate. Nedostatak ovih nutrijenata može da smanji broj proizvedenih trombocita ili da smanji njihov životni vek.

Bakterijske i virusne infekcije

Teške bakterijske infekcije mogu da pauziraju proizvodnju trombocita, da bi obezbedili što veći broj belih krvnih zrnaca (neutrofila i limfocita). Virusi takođe mogu da smanje proizvodnju trombocita, npr. virus varičele, morbila, rubele, hepatitis, HIV/AIDS i druge retke vrste virusa. U većini slučajeva, virusi samo privremeno menjaju građu trombocita, ali ozbiljni virusi poput AIDS-a mogu ih trajno oštetiti.

Izlaganje hemikalijama iz okoline

Hemikalije koje se obično nalaze u životnoj sredini, uključujući pesticide, arsen i benzen, mogu usporiti proizvodnju trombocita.

Trudnoća

Istraživanja pokazuju da oko 5 procenata trudnica razvije blagu trombocitopeniju tokom trudnoće, koja nestaje nakon porođaja.

Genetika

Različiti geni/mutageni mogu da se nasleđuju i da uzrokuju trombocitopenije, uključujući Viskott-Aldrich i Mai-Hegglin sindrome.

Rak (kancer)

Leukemije ili limfomi direktno oštećuju koštanu srž i uništavaju matične ćelije. Terapije, kao što su zračenja i hemoterapije, koje se primenjuju za lečenje drugih tipova neoplazmi mogu još više uništiti matične ćelije u koštanoj srži.

Aplastična anemija

Aplastična anemija je bolest kod koje dolazi do oštećenja matičnih ćelija, samim tim dolazi do smanjene proizvodnje crvene loze. Pored smanjene proizvodnje crvenih krvnih zrnaca, dolazi i do smanjene proizvodnje trombocita i razvijaju se trombocitoenije.

6 одговора на „Trombocitopenija • Niski trombociti u krvi“

 1. a sta da radim ako su mi trombociti poviseni? Kako ih spustiti?

  1. Najčešći uzrok zbog čega trombociti mogu biti povišeni je neki upalni proces u organizmu. Tako da je upalu potrebno ispitati i utvrditi šta je konkretno upaljeno kako bi se dotična upala adekvatno lečila. Nakon izlečenja trombociti će se sniziti.

   Drugi vrlo ređi razlog, ali ga je potrebno spomenuti, su neki tipovi neoplazme lokalizovane u koštanoj srži.

 2. Poštovani
  Moj dječak primljen je u bolnicu 2.3 krvna slika je pokazala da ima nizak broj trombocita tj 11 primijetili smo po tjelu crvene tackice odlazak ljekaru je potvrdio da se radi o trombocitopeniji.Lezali smo 15dana u bolnici primao je koncetrate trombocita stime da su mu varirali,otpusteni kuci sa brojem 103uz medrol tablete koje je koristio.Svaka njegova kontrola je varirala i dalje posljednja kontrola su9 tako da smo završili opet na hematologiji zadnji nalaz su mu 5ne dobiva nikakvu terapiju uz to da ga prate i dalje rekli su nam juce da će raditi kostanu srž i konačno da li ona može pokazati razlog opadanja njegovih trombocita stim da mu je ostala kks u redu kao i ostala snimanja koje je radio.Izvinite što sam dugo pisala htjela sam reći o čemu se zapravo radi.HVALA

  1. Analiza koštane srži će pokazati da li se uopšte proizvode trombociti ili ne, ako analiza pokaže da se proizvode onda je u pitanju neki problem van koštane srži, trombociti se negde uporno troše. Ako se ipak, pokaže da koštana srž ne proizvodi trombocite onda morate nastaviti dalje sa hematologom tražiti uzrok.

   Nadamo se da će Vaše dete biti dobro, ako želite možete nas slobodno ovde izveštavati o Vašem problemu.

 3. Poštovani,
  prije 3 godine (kolovoz 2015.) primljena sam u bolnicu s teškom trombocitopenijom, TR <1!! Testovi, punkcija koštane srži, gastroskopija… nisu otkrili ništa. Uzrok: moguća virusna infekcija gornjih dišnih puteva. Liječena sam kortikosteroidima. Nakon prestanka terapije (oko 6 mjeseci) i 2 uzastopne viroze u 2 mjeseca trombociti opet padaju na 15, ponovno liječenje kortikosteroidima godinu dana. Terapija je završila u siječnju 2017. Od tada su trombociti normalni ( 270-290), ali nije bilo ni viroze. Moje pitanje je – šta dalje? U zadnje nalazu osim kontrole svakih 6 mj. piše i "oprez u infektu". Svake se godine cijepim protiv gripe, ali neću moći da izbjegnem baš svaku virozu … Da li će viroza opet srušiti trombocite i kako spriječiti da taj pad bude opet drastičan??

 4. Imam 37 godina,sa 19 sam prvi put dobio trombocitopeniju.Lecen na Hematologiji vise puta po nedelju dana,svaki put bi mi vadili koštanu srž i sve bi bilo u redu.Sve rezultate celog tela bi uradio i sve bi bilo u redu.Po izlasku iz Bolnice bih dobijao da pijem pronizon od 20 mg,po semi 3 tablete na dan.Svaka 3 meseca bih dolazio na kontrolu sa novom kks.Tada bi mi doktor ili smanjio ili povecao dozu.Uglavnom mi je smanjivao.Hteo bih da vas pitam zadnji put sam bio u bolnici pre 3 godine otad pijem pronizon bez prestanka.Zadnjih godinu dana pijem pola tablete od 20 mg. Trombociti su mi 120 hiljada budu i i veći.Dali sme toliko da se pije pronizon

Затворено за коментаре.