Trihomonas (trichomonas vaginalis) simptomi i lečenje • Trihomonijaza

Trihomonijaza je polno prenosiva bolest (STD – STI) prouzrokovana malim parazitom koji se zove trihomonas (Trichomonas vaginalis).

Simptomi trihomonasa se obično razviju nakon mesec dana od infekcije, međutim kod oko polovine zaraženih osoba (i žene i muškarci) se simptomi uopšte ne javljaju.

Simptomi i znaci infekcije ovim parazitom su veoma nespecifični za ovog uzročnika, javljaju se i kod drugih polno prenosivih bolesti što otežava postavljanje dijagnoze.

Opširnije o uzročniku bolesti
Simptomi infekcije kod žena
Simptomi infekcije kod muškaraca
Kako se prenosi trihomonijaza?
Posledice i komplikacije u trudnoći
Postavljanje dijagnoze
Lečenje trihomonijaze
SEX partner

Opširnije o uzročniku bolesti

Trichomonas vaginalis je parazit kruškastog oblika, veličine nekoliko mikrometara sa talasastom opnom (undulentna membrana). Na prednjem, širem, kraju poseduje četiri slobodno flagele (bičevi) pomoću kojih se kreće. Kroz telo parazita celom dužinom prolazi aksostil koji mu daje čvrstinu. Javlja se u vegetativnom obliku, strikno raste u anaerobnim uslovima i može da opstane u kiseloj i baznoj sredini, u opsegu pH 3,5 do pH 8,0, tako da promenjeni pH bakterijske vaginalne flore pogoduje infekciji. S obzirom da zahteva ove uslove za život Trichomonas vaginalis infekcija je najčešće lokalizovana u epitelu vagine, cerviksa i uretre. Kada se pričvrsti za epidel, vrši njegovu destrukciju i kao odgovor javlja se zapaljenje koje se manifestuje sekrecijom, edemom i crvenilom zahvaćene sluznice.

Trichomonas vaginalis
Trichomonas vaginalis

Simptomi infekcije kod žena

Trihomonijaza se kod žena ispoljava simptomima vaginitisa:

 • prvo što se javlja kod žena je penušavi, žućkasti vaginalni sekret neprijatnog mirisa;
 • kod nekih žena se može uočiti tačkasto krvarenje na cerviksu, koje po izgledu i boji podseća na jagode;
 • tokom bolesti, usled zapaljenja može se javiti otok i subjektivni osećaj svraba i peckanja u predelu vagine, vulve, uretre i unutrašnje strane butine;
 • pored navedenog, mogu biti prisutne dizurične tegobe, u smislu pojave bola pri mikciji;
 • sex u ispoljenoj kliničkoj slici trihomonasa može biti veoma neprijatan za ženu.

Simptomi infekcije kod muškaraca

Muškarci su često asimptomatski nosioci Trihomonasa, a retko su znaci uretritisa slabo izraženi. Simptomi uretritisa obuhvataju:

 • smetnje pri mokranju i ejakulaciji;
 • češće uriniranje u odnosu na prethodni period, pre infekcije;
 • subjektino muškarac može osetiti svrab na penisu, a iz uretre se može uočiti penušavi iscedak;
 • u nekim slučajevima se može javiti i ,,vlaženje“ na otvoru uretre;
 • usled iritacije se može javiti i crvenilo na vrhu penisa (balanitis).

Kako se prenosi trihomonijaza?

Kao što smo naveli u uvodnom pasusu, Trihomonijazu uzrokuje mali parazit koji se zove Trichomonas vaginalis.

Kondom i žena
Kondom i žena

Kod žena je ovaj parazit uglavnom prisutan u vagini i uretri (mokraćna cev). Kod muškaraca, infekcija je najčešće lokalizovana u uretri, ali u nekim slučajevima infekcijom mogu biti zahvaćeni i prostata i kožica penisa.

Parazit, Trichomonas vaginalis, se može preneti sa čoveka na čoveka zahvaljujući seksualnom odnosu tokom kojeg osobe nisu koristile mehaničku zaštitu (KONDOM). Takođe se infekcija može širiti upotrebom zajedničkih seks rekvizitima ako ih ne dezinfikujete ili ne navučete novi kondom pre upotrebe.

Ne morate imati mnogo seksualnih partnera da biste dobili Trihomonas. Svako ko je seksualno aktivan može dobiti i preneti ovaj parazit.

Trihomonijaza se ne može preneti sa čoveka na čoveka tokom:

 • oralnog i analnog seksa;
 • ljubljenja ili grljenja;
 • upotrebe zajedničkih čaša, tanjira ili drugog pribora za jelo;
 • upotrebe zajedničke WC šolje.

Najefikasniji način da se zaštitite od Trihomonas infekcije je da imate siguran seks, odnosno da koristite mehaničku zaštitukondom! Takođe ukoliko koristite seks igračke (dildo), morate ih dobro oprati i navući novi kondom pre upotrebe! Ovo će Vam pomoći da se zaštitite i od drugih polno prenosivih bolesti kao što su hlamidija, gonoreja i sifilis. Na ovaj način ćete i zaštiti svog partnera ukoliko imate neku polnu bolest.

Za one koji nikada nisu koristili kondom evo jednog kratkog upustva kako se to radi, klikni ovde (video).

Ukoliko se testiranjem dokaže infekcija sa Trichomonas vaginalis-om kod jednog partnera, važno je lečiti i drugog kako bi se sprečila dalja transmisija ovog parazita. Takođe proverite da li su Vam seks igračke oprane i dezinfikovane.

Važno je napomenuti da osobe koje su imale i izlečile trihomonas mogu ga ponovo dobiti, što bi značilo da organizam na ovu vrstu infekcije ne razvija imunitet.

Ako ste seksualno aktivni, idite na redovne kontrole, čuvajte svoje seksualno zdravlje i plodnost. Možete zakazati termin kod bilo kog urologa, ginekologa ili dermatovenerologa.

Posledice i komplikacije u trudnoći

Prema nekim dosadašnjim istraživanjima Trihomonas vaginalis može biti potencijalni uzrok inferiliteta kod muškaraca. Srećom ova vrsta komplikacije je veoma retka. Žene su pod većim rizikom za razvoj posledica uzrokovane ovom infekcijom. Komplikacije ove bolesti kod žena su: pelvična inflamatorna bolest, poremećaji trudnoće i rak grlića materice (karcinom cerviksa).

Trudnica 3
Trudnica 3

Ukoliko u drugom stanju steknete trihomonijazu, posledice na Vašu bebu su sledeće:

 • može doći do prevremenog rođenja (pre 37. nedelje trudnoće);
 • beba na rođenju može imati nisku telesnu težinu.

Postavljanje dijagnoze

Trihomonas se u nekim slučajevima veoma teško otkriva zato što, kao što smo već naveli, simtpome ovog oboljenja mogu prouzrokovati i druge polno prenosive bolesti (STI – STD).

Ukoliko sumnjate da imate trihomonijazu trebalo bi da posetite vašeg doktora opšte prakse, urologa, ginekologa ili dermatovenerologa.

Nemojte se plašiti fizikalnog pregleda

Ukoliko Vaš lekar posumnja da imate trihomonijazu, uglavnom će uraditi pregled Vaših genitalija.

Kod žena, kao posledica trihomonijaze može se javiti žuti, penušavi vaginalni sekret ili krvarenje na zidovima vagine i na grliću materice.

Ukoliko se radi o osobi muškog pola sa sumnjom na trihomonas, lekar će pregledati penis i tražiće znake inflamacije ili iritacije.

Laboratorijske analize i testiranje

Nakon fizikalnog pregleda, biće potrebno dokazati infekciju nekom od laboratorijskih analiza. Trihomonas se najbrže dokazuje u nativnom preparatu ili preparatu obojenom po Gimzi, iz materijala uzetog iz vaginalnog sekreta, brisa cerviksa, uretralnog sekreta kod žena, a kod muškaraca iz ejakulata ili urina. Rezultati laboratorijske analize se čekaju nekoliko dana. Međutim ova metoda nema veliku osetljivost. Kao dopunska analiza primenjuju se još kultivacija i PCR testovi.

Ako je klinička slika trihomonijaze u potpuno ispoljena, Vaš lekar će verovatno započeti odmah sa terapijom, pre nego što dobijete nalaze. Ovo će sprečiti dalji razvoj bolesti i smanjiće rizik od daljeg širenja infekcije.

Pre nego što pređemo da pričamo o terapiji, moramo Vam još nešto reći…

Obaveštenje za partnera/e

Ako nalazi pokažu da imate trihomonas, veoma je važno da se testira i leči Vaš trenutni seksualni partner i svi drugi nedavni partneri!

Ukoliko Vaš partner odbija da se testira i leči, ili vi više nemate komunikaciju sa bivšim partnerima, porazgovarajte sa svojim lekarom o ovom problemu, verovatno će, prema statutu klinike, lekar ili osoblje pronaći i pozvati dotičnu osobu na testiranje i lečenje.

Ukoliko ste imali trihomonijazu i uspešno je izlečili, nije neophodno da obavestite svoje buduće partnere o ovoj infekciji.

Lečenje trihomonijaze

Trihomonas verovatno neće proći sam od sebe ukoliko se ne leči. U retkim slučajevima se to može i dogoditi, ali je tada rizik za prenos na drugu nezaraženu osobu veoma visok. Veoma je Važno lečiti ovu infekciju, s obzirom da se kod žena mogu javiti komplikacije u trudnoći koje smo naveli gore u tekstu.

Lek za trihomonas je antibiotik

Trihomonas se uglavnom leči brzo i lako sa antibioticima.

Najčešće se bolesnicima prepisuje metronidazol koji je veoma efikasno uklanja ovu infekciju. Terapija se uglavnom uzima dva puta devno sedam dana, peroralno. Kod žena se primenjuju vaginalete, ali samo kao dodatak opštoj terapiji, pošto sama lokalna terapija nema visoku efikasnost.

U nekim slučajevima se ovaj antibiotik može prepisati u jednoj većoj dozi, koja se pije npr. u jutarnjim časovima. Međutim, tada je rizik za razvoj neželjenih dejstava od strane metronidazola viši, pa se ovo ne preporučuje trudnicama i majkama koje doje svoje dete.

Metronidazol može uzrokovati mučninu, povraćanje i blagi metalni ukus u ustima. Najbolje se podnosi kada se popije nakon obroka. Ako se javi povraćanje, neophodno je da o tome obavestite svog lekara, jer lečenje neće biti efikasno ako ne možete progudati tablete.

Veoma je važno spomenuti da se tokom terapije izbegava konzumiranje alkohola, i nekoliko dana nakon završetka terapije. Alkohol u kombinaciji sa metronidazolom može prouzrokovati nekoliko neželjenih efekata, uključujući:

Lekar, specijalista može preporučiti alternativne tretmane ukoliko se metronidazol pokaže kao neprikladan za vas (na primer, ako ste alergični na njega).

Praćenje efikasnosti terapije

Ukoliko pravilno uzimate antibiotike, onako kako Vam je lekar prepisao, obično Vam neće biti potrebni nikakvi dodatni testovi ili pregledi.

Međutim, ukoliko se simptomi ne povuku ili se ponove nakon lečenja biće neophodno nastaviti dalje traženje uzročnika. Verovatno ćete se morati testirati na druge polno prenosive bolesti (STI – STD).

Obavestite lekara ukoliko ste imali nezaštićen seksualni odnos tokom terapije, jer je tada možda došlo do reinfekcije, te je u tom slučaju potrebno produžiti terapiju. Takođe morate obavesiti svog lekara ukoliko:

 • niste bili u mogućnosti da završite antibiotsku terapiju;
 • niste pravilno uzimali antibiotike (prema upustvima);
 • ste povraćali nakon uzimanja antibiotika.

SEX partner

Izbegavajte sex tokom trajanja terapije, na taj način ćete sprečiti pojavu reinfekcije ovim parazitom. Naročito je važno da poštujete ovo ukoliko trošite metronidazol u jednoj dnevnoj dozi.

VAŽNO je da se istovremeno leči i Vaš sex partner!

2 одговора на „Trihomonas (trichomonas vaginalis) simptomi i lečenje • Trihomonijaza“

  1. Postovanje, to morate proveriti sa svojim doktorom koji je najbolji antibiotik za vas. Pozdrav

Затворено за коментаре.