Trening

Trening je postupak kojim se postižu funkcionalne ili tehničke sposobnosti (veština izvođenja složenih lokomocija) organizma. Fiziologija treninga proučava upravo zakonitosti promena koje se događaju u celokupnom organizmu na primenjeno opterećenje. Trening u sportu i njegove posledice su lep primer za diskusiju da li morfološka struktura diktira funkciju ili pak obrnuto da funkcija, menja morfologiju.

U suštini, između morfologije i funkcije postoji neprestana interakcija koja se najbolje uočava u trenažnom procesu. Snažniji mišić će moći da ostvari veći rad a samim tim i postigne bolji sportski rezultat. Istovremelno, dugotrajni trening vremenom dovodi do morfoloških promena i to ne samo u mišiću nego i čitavom organizmu. Cilj treninga je postizanje morfo-funkcionalne adaptacije organizma na sve veće i veće opterećenje. Poboljšanje sportskog rezultata se ostvaruje i na račun ekonomizacije funkcija. To znači da se tokom sportske aktivnosti što je moguće manje energije utroši na nesvrsishodne pokrete.

Stoga je svaki trening u sportu, manje ili više, usmeren u dva pravca. Podizanje energetskog kapaciteta sportiste (bilo aerobnog ili anaerobnog), i povećanje mehaničke efikasnosti na osnovu učenja tehnike izvođenja specifičnih pokreta, tojest njihove što bolje ekonomizacije. Vrlo često u pojedinim sportovima ta dva vida treninga rade dva trenera od kojih se jedan zove kondicioni trener, a drugi onaj koji radi na tehnici i taktici.

6 одговора на „Trening“

  1. Повратни пинг: Imunitet • Budi zdrav, produži život.

Затворено за коментаре.