Transferin

Transferin je prisutan u krvnoj plazmi u relativno većoj količini; ima ga oko 250 mg, što iznosi 3-4% ukupne količine plazma-proteina. Pripada eletroforetskoj frakciji β-globina. Elektroforezom na skrobnom gelu otkriveno je kod ljudi osam tipova ove belančevine kao izraza genetskih varijacija. Daleko najčešći kod svih rasa je tip C. Tipovi B, sa većom elektroforetskom pokretljivošću i tipovi D, sa manjom, su retki.

Molekulska težina ove belančevine je oko 90 000, a u njenom sastavu, pored aminokiselina, učestvuju i neki jednostavniji glicidi (heksoze, heksozamini). Jedna molekula transferina može da veže za sebe dva atoma gvožđa, ali ta mogućnost nije realizovana u organizmu, naime, nije celokupna količina ove belančevine zasićena gvožđem, procenat zasićenja je zavisan od čitavog niza fiziloških i patoloških stanja, ali se najčešće kreće od 30 do 40%.

Gvožđe transferina je trovalentno i, dok je takvo, dosta je stabilno vezano. No, čim se redukuje, lako se odvaja, pa je u tome i osnov mehanizma same funkcije koju ova belančevina vrši, tj. funkcije transporta gvožđa od jednih do drugih ćelijskih vrsta organizma.

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter
Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

3 • Pitanja i odgovori

 1. Pingback: Neporfirinski metaloproteidi | Budi zdrav, produži život.

 2. Pingback: Neporfirinski metalorpoteidi • Budi zdrav, produži život.

 3. Postovani,

  U nalazima krvi koje sam nedavno radio pokazalo mi se da imam vecu razinu od refernetnih vrijednosti: razinu Zeljeza (37 mol/L) i Feritina (428 g/L) dok su mi UIBC (12 mol/L) i TIBC (49 mol/L) pokazivali razinu nizu od referentnih vrijednosti.

  Ostali nalazi vezani uz zeljezu su bili uredni uz povecani MCV (98.5)

  Mozete li mi objasniti moj nalaz i da li su potrebne ostale pretrage i koje?

  Pozdrav i hvala

Napišite Vaš odgovor/pitanje