TORCH test

TORCH test je test krvi koji rade trudnice. Ovaj test lekarima pomaže da otrkiju da li trudnica boluje od neke zarazne bolesti koje mogu biti prenete na bebu u toku trudnoće ili pri porođaju.

Sa TORCH testom se mogu otkriti brojne bolesti kao što je sida, rubeola, infekcije herpes virusima i druge.

Rano otrkivanje i lečenje ovih infekcija je od presudnog značaja za sprečavanje komplikacija i teških poremećaja kod bebe u toku trudnoće i nakon porođaja.

Reč TORCH je akronim za pet infekcija koje se dokazuju ovim testom.

TORCH test se obično radi kod trudnica koje imaju simptome vezane za neke od ovih infekcija. Uzročnici ovih bolesti mogu proći kroz placentu i izazvati oštećena ploda. Potencijalni poremećaji mogu biti:

Ovim testom se traže određena antitela u krvi majke koji su specifični za dotične uzročnike. Antitela su proteini koji prepoznaju i uništavaju strane mikroorganizme, kao što su virusi i bakterije. Prisustvo određene vrste antitela ukazuje na trenutnu ili nedavnu infekciju izazvanu sa navedenim uzročnicima.

Toksoplazmoza TORCH test
Druge bolesti TORCH test
Rubeola TORCH test
Citomegalovirus TORCH test
Herpes simplex virus TORCH test
Da li je TORCH test opasan?
Da li su potrebne pripreme za TORCH test?[/li] [li]TORCH test rezultati

TORCH test negativan
TORCH test pozitivan

Toksoplazmoza TORCH test

Toksoplazmoza je bolest koja je uzrokovana parazitom koji se zove Toxoplasma gondii. Ulazma vrata ovog parazita u telo majke su usta. Dotičan parazit se u prirodi može naći u fecesu mačke, kao i u nedovoljno kuvanom mesu i živim jajima. Beba se inficira sa T. gondi u materici i obično ne pokazuje nikakve simptome nekoliko godina nakon rođenja.

Opsirnije: Toksoplazmoza: testiranje i simptomi infekcije koju izaziva Toxoplasma gondi

Druge bolesti TORCH test

U kategoriju „drugih bolesti“ spadaju druge različite zarazne bolesti i uzročnici, kao što su:

Sve ove bolesti i uzročnici infekcije mogu da se prenesu na bebu u toku trudnoće i pri samom činu porođaja.

Rubeola TORCH test

Opsirnije: Rubeola • Virus Rubellae

Rubellae je virus koji uzrokuje osip kod beba i odraslih osoba. Međutim, ako se fetus inficira rubeola virusom u toku trudnoće, može doći do ozbiljnih malformacija, oštećenja ploda i pojave:

  • Srčanih mana
  • Problema sa vidom
  • Zaostajanja u razvoju deteta

Citomegalovirus TORCH test

Opsirnije: Humani Citomegalovirus • CMV • Cytomegalovirus

Citomegalovirus (CMV) pripada familiji herpes virusa. Dotičan virus obično ne uzrokuje zapažajuće simptome kod odraslih. Međutim CMV može da dovede do gubitna sluha, epilepsije, mentalnog zaostatka ako se na fetus prenese dotičan virus sa majke u toku trudnoće.

Herpes simplex virus TORCH test

Opsirnije: Humani herpes simplex virus • (HSV tip 1 i 2)

Ne može se tvrditi da virus neće inficirati plod za vreme trudnoće. Herpes simplex virus se obično prenosi sa majke na novorođenče tek na porođaju. Ova infekcija može da prouzrokuje niz ozbiljnih poremećaja kod bebe, uključujući poremećaj mozga, probleme sa disanjem i dr. Simptomi kod bebe se obično mogu zapaziti u drugoj nedelji njenog života.

Da li je TORCH test opasan?

TORCH test je jednostavna analiza krvi, niskog rizika. Može doći do pojave modrice, crvenila i bola na mestu uboda.

Da li su potrebne pripreme za TORCH test?

TORCH test ne zahteva nikakvu posebnu pripremu. Međutim, obavestite Vašeg lekara ako mislite da ste inficirani sa bilo kojim uzročnikom sa liste koju obuhvata TORCH test. Takođe je potrebno da napomenete ako uzimate neke lekove ili suplemente, a Vaš lekar će Vam reći da li je potrebno da prestanete unos tih lekova. Naravno, ne konzumirajte alkohol i duvanske proizvode.

TORCH test rezultati

Sa rezultatom TORCH testa možemo videti da li je trudnica imala skoro neku od navedenih infekcija ili je ona trenutna. Rezultati mogu biti „pozitivni“ ili „negativni„. Ako su rezultati testa pozitivni, to će značiti da su kod trudnice ovim postupkom pronađena IgM ili IgG antitela specifična za uzročnike infekcije koji se ispituju.

TORCH test negativan

Negativni rezultati TORCH testa se smatraju normalnim jer tada nije pronadjeno specifično antitelo za ispitivane uzročnike infekcije.

TORCH test pozitivan

IgM antitela su prisutna kada postoji trenutna ili skorašnja infekcija uzrokovana sa navedenim uzročnicima. Postoji mnogo razloga zašto IgM antitela mogu biti prisutna. Ako Vam je TORCH test pozitivan za IgM antitela, neophodno je dodatno testiranje koje će potvrditi infekciju.

Pozitivan TORCH test za IgG antitela ukazuje da je trudnica bila zaražena u prošlosti sa nekim uzročnikom sa TORCH liste. Obično se u ovom slučaju TORCH test ponavlja za 10-14 dana kako bi Vaš lekar mogao da poredi rezultate. Ako količina antitela naraste u drugom testu, to znači da je infekcija bila nedavno, a Vaš lekar će Vam odrediti tačnu dijagnozu nakon dobijenih rezultata dodatnih testova i prepisati terapiju.

2 одговора на „TORCH test“

  1. Postovani, gde moze da se obavi torch test?
    Koliko sam razumela svoju doktorku, moze da se obavi u Higijenskom zavodu u 29 novembra?
    Srdacan pozdrav

    1. Da, tamo se moze izvrsiti analiza. Tacnije 4 sprat, soba 71. Ja sam se upravo vratila odande. Osoblje je DIVNO, a nadam se dobr rezultatima

Затворено за коментаре.