Vitamin B1 (tiamin)

          Spada u grupu vitamina B-kompleksa. Do objašnjenja njegove hemijske strukture nosio je naziv B1-vitamin, a s obzirom na lečenje poremećaja koje izaziva avitaminoza nazvan je aneurin.

          Hemijsku strukturu ovog vitamina objasnio je Williams 1938. godine. Predstavljen je međusobno vezanim pirimidinskim i tiazolskim prstenom, sa alkoholnom grupom na tiazolskom delu.

          Avitaminoza vitamina B, izaziva?

          U biohemijskim procesima tiamin učestvuje u obliku tiamin-pirofosfata, pomenutom u vezi s dekarboksilazama, gde učestvuje kao koenzim. U istom svojstvu, uz druge faktore, učestvuje u oksidativnoj razgradnji, dekarboksilaciji pirogrožđane kiseline. U njegovom odsustvu, razgradnja glukoze kod avitaminoze zastaje na nivou pirogrožđane kiseline, te njen nivo poraste i u krvi i u tkivima, a naročito u nervnom tkivu, što izaziva poremećaje karakteristične za avitaminozu. Iako je uloga tiamin-pirofosfata (TPP) u oksidaciji pirogrožđane kiseline naglašena, to jedinjenje učestvuje u svojstvu koenzima i drugih dekarboksilaza.

          Zalihe ovog vitamina i mogućnosti deponovanja u organizu su vrlo ograničene. Sva suvišna količina se izluči urinom ili se razgradi.

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter
Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

1 • Pitanja i odgovori

  1. Pingback: Sta su to vitamini? | Budi zdrav, produži život.

Napišite Vaš odgovor/pitanje