Terapijska dijeta obolelih od gastrointestinalnih oboljenja

Važan deo terapije hroničnih bolesti koje zahvataju gastrointestinalni trakt je zapravo dijeta i stil života.


Ezofagealni refluks
Gastritis
Ulkusna bolest
Kronova bolest
Ciroza jetre
Holelitijaza

Ezofagealni refluks

Terapijska dijeta ezofagealnog refluksa, oštećenja sluznice jednjaka zbog vraćanja kiselog sadržaja iz želuca kroz oslabljen donji ezofagealni sfinkter, obuhvata češće i manje obroke, smanjen unos masti i čokolade (dodato smanjuju tonus sfinktera) i zabranu kafe i alkoholnih pića. I kod postojanja hiatus hernije neophodni su česti i manji obroci, zabrana jako tople ili hladne hrane, redukcija dnevnih unosa kalorija kod gojaznih osoba zbog postizanja idealne telesne mase.

Gastritis

Gastritis u akutnom stadijumu zahteva tečnu i kašastu hranu, postepeno uvođenje čvrste hrane koja ne iritira (kuvana riba, teletina, kuvano voće), zabranjuje se masna i začinjena hrana, gazirana pića, alkohol i kafa. Ova dijeta se preporučuje i u hroničnoj fazi bolesti.

Ulkusna bolest

U ulkusnoj bolesti želuca i dvanaetopalačnog creva preporučuje se 3 do 6 obroka zbog sprečavanja opterećenja želuca, izbegavanje kafe i alkohola, začina, lekova koji nadražuju sluznicu (nesteroidni antireumatici, aspirin) i pušenja sa ciljem da se smanji sekrecija želudačne kiseline. Kod bolesnika posle hiruških intervencija na želucu (gastrektomija, želudačno premošćavanje) smanjuje se unos koncetrovanih šećera i tečnosti u cilju sprečavanja proliva.

Kronova bolest

Kronova bolest je česta kod mladih osoba i u težem obliku može dovesti do malnutricije kao posledice smanjenog unosa hrane, smanjene crevne apsorpcije i velikih gubitka sadržaja iz gastrointestinalnog trakta. Zato je važno dijetom očuvati nutritivni status, te je neophodna visokokalorična dijeta sa visokim sadržajem proteina (davanje aminokiselina umesto kompletnih proteina je bezbednije kod ovih bolesnika), a dobar efekat na oporavak ima dodavanje suplemenata vitamina i minerala.

Terapijska dijeta obolelih od gastrointestinalnih oboljenja
Terapijska dijeta obolelih od gastrointestinalnih oboljenja

Ciroza jetre

Ciroza jetre predstavlja hronično oboljenje jetre sa poremećenom funkcijom različitog stepena, od čega zavisi klinička manifestacija bolesti i ishrana bolesnika. U cirozi dolazi do ozbiljnih poremećaja metabolizma ugljenih hidrata i pojedinih minerala. Terapijska dijeta koja se primenjuje kod obolelih može biti korisna za smanjenje posledica ciroze na organizam. Neophodna je visokoenergetska dijeta (45-50 kcal/kg telesne mase) sa visokim sadržajem ugljenih hidrata (300-400g dnevno) i ograničenim unosom belančevina da bi se sprečio nestanak hepatične kome. Oporavku pogoduju suplementi vitamina i minerala. Neophodno je smanjiti unos kuhinjske soli na 500-1500mg dnevno, kao i vode na 1500ml u slučaju otoka trbuha (ascites). Trebalo bi izbegavati začinjenu hranu, konzervanse i alkoholna pića.

Holelitijaza

Često oboljenje u našoj populaciji je holelitijaza, kamenje u žučnoj kesi. U akutnom stadijumu bolesti ne unosi se hrana bar 24 sata, po smirivanju tegoba kreće se sa tečnom dijetom, prvo čajnom, uz postepeno normalizovanje ishrane i ograničen unos masti i biljnih vlakana.