Uzorkovanje kliničkog materija iz gastrointestinalnog trakta

Želudačni sadržaj i ispirak želuca

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Uzorak uzeti ujutro pre jela i dok je pacijent još u krevetu. Uvesti nazogastričnu sondu kroz usta ili nos do želuca. Isprati sa 25 do 50ml hladne, sterilne, destilovane vode. Prikupiti uzorak u sterilni kontenjer. Transport do 15 minuta na sobnoj temperaturi. Za dokazivanje Helicobacteri pylori uzima se bioptat sluznice želuca.

Feces

Feces Najbolje je uzimati tri uzastopne stolice. Uzorak se uzima u čist, suv, kontenjer sa kašičicom u poklopcu ili se stavlja u transportni sistem. Uzorak treba da je veličine zrna graška, ako ima primesa sluzi ili krvi uzima se taj deo fecesa. Transport do 1 sat, najduže 6 sati na sobnoj temperaturi, da ne bi došlo do promene odnosa bakterija normalne flore. Ako transport mora da traje duže, dodaje se rastvor pufera pH 7 do 7,5 i 5% glicerola, da bi se stabilizovali zatečeni odnosi u bakterijskoj flori koji su postojali u uzimanju. Ako je neophodno čuvanje, čuva se u frižideru, nikako ne u termostatu.

Rektalni bris

Rektalni bris se koristi samo za slučajeve kad se ne može uzeti stolica, u ostalim slučajevima se izbegava, jer je mali procenat pozitivnih rezultata. Pažlivo uvesti bris u rektum do oko 2,5 cm, rotirati i uzeti uzorak iz analnih kripti. Stolica bi trebala da se vidi na brisu.

Mikroorganizmi koji se najčešće izoluju iz fecesa su:

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje