Fizički stres

Stres je stanje organizma u kojem dolazi do interakcije sa spoljašnjim okruženjem, ili se može definisati kao sve ono što nam remeti homeostazne vrednosti organizma predstavlja stres. Dati definiciju stresa, s obzirom na toliku šarolikost pojave nije nimalo lako. To nije uspeo čak ni tvorcu teorije stresa Hansu Seleju koji je stres definisao kao stanje organizma pod delovanjem stresora. Naravno, to je tek delimičan opis, a nikako rečenica koja u potpunosti definiše pojavu, bez obzira na autoritet autora.

Već svojim rođenjem jedinka počinje „borbu“ sa spoljašnjom sredinom i prema tome ulazi u stresnu reakciju u kojoj se organizam pokušava prilagoditi novonastalim promenama. Vrlo često se stres poistovećuje samo sa neprijatnim senzacijama što je samo jedan deo stresne reakcije. Uspostavljanje ravnoteže između organizma i sredine je takođe deo stresne reakcije.

Fizička aktivnost je jedna od osnovnih karakteristika čoveka a istovremeno i snažan stresor. Postoji nekoliko vidova čovekove organizovane fizičke aktivnosti i svako po svojim karakteristikama nosi niz korisnih ali i mogućih štetnih efekata.

3 одговора на „Fizički stres“

  1. Повратни пинг: Insulin • Budi zdrav, produži život.
  2. Повратни пинг: Kortizol • Budi zdrav, produži život.

Затворено за коментаре.