Streptococcus agalactiae

Streptococcus agalactiae (BHS grupe B) je mnogo godina bio poznat kao uzročnik mastitisa kod krava. Najznačajnija oboljenja koja izaziva kod ljudi jesu teške infekcije novorođenčadi.

Klinička slika – simptomi
Epidemiologija
Laboratorijska dijagnoza
Lečenje bakterije
Prevencija

Streptococcus viridans
Streptococcus pyogenes
Streptococcus pneumoniae

Klinička slika – simptomi

Grupa B streptokoka izaziva teške oblike infekcija novorođenčadi. Javlja se u dva klinička oblika, sa ranim i kasnim početkom bolesti.

Oboljenje sa ranim početkom nastaje tokom prvih 5 dana (obično prvih 24 sata) od rođenja deteta. Manifestuje se kao bakterijemija, pneumonija ili meningitis. Procenat smrtnosti je visok – do 60%, a povremena dijagnoza i efikasna terapija dovode do smanjenja mortaliteta.

Ukoliko se infekcija novorođenčeta desi kasnije (u roku od 1 nedelje do 3 meseca od rođenja), dolazi do razvoja oboljenja sa kasnim početkom. Bolest se karakteriše meningitisom i bakterijemijom. Mortalitet je znatno niži nego kod ranog početka bolesti, ali često zaostaju neurološke sekvele.

Druga oboljenja koja BHS grupe B izazivaju su:

Epidemiologija

Grupa B streptokoka kolonizuje gornje respiratorne puteve, donje delove intestinalnog trakta i vaginu. Prolazno vaginalno kliconoštvo je često u trudnoći i kreće se od 10 do 40%. Infekcije novorođenčadi mogu nastati in utero (u trudnoći), u toku samog porođaja, kao i prvih dana i meseci posle rođenja. Oko 60% novorođenčadi, rođenih od majki kolonizovanih grupom B BHS, i samo postaje kolonizovano ovom bakterijskom vrstom. Ipak, infekcija nastaje kod relativno malog broja beba (1-3 bebe na 1000 novorođenčadi). Oboljenje se kod njih razvija prvenstveno ukoliko je stepen kolonizacije grupom B streptokoka bio visok, ako su odsutna zaštitna inkapsularna, transplacentarna antitela i u slučaju da novorođenče ima neki od faktora rizika – prerano prsnuće plodovih ovojnica, nedonesenost, mala prođajna težina.

Kod oboljenja novorođenčadi sa kasnim početkom izvor infekcije je majka ili neka druga osoba koja neguje dete.

Laboratorijska dijagnoza

Infekcija izazvanih BHS grupe B postavlja se na osnovu analize:

 • Morfoloških osobina
  – Gram pozitivne koke, koje se ređaju u vidu lanaca;
 • Kulturelnih osobina
  – Kolonije BHS grupe B su nešto veće u odnosu na GAS, sa uskom zonom posebne vrste beta hemolize, tzv. alfa prim hemolize, kod koje se oko zone intaktnih eritrocita nalazi zona kompletne beta hemolize;
 • Biohemijskih osobina
  – Negativan bacitracinski test, rezistencija na trimetoprim-sulfometoksazol i pozitivan test hidrolize natrijum-hipurata i CAMP test;
 • Antigenskih osobina
  – pozitivna reakcija lateks aglutinacije sa antitelima specifičnim za grupno specifičan antigen BHS grupe B. Reakcija se izvodi sa izolovanim kolonijama BHS ili direktno iz bolesničkog materijala.

Lečenje bakterije

Izolacija S. agalactiae u stolici smatra se normalnim nalazom i ne iziskuje izradu antibiograma, niti antibiotski tretman. Ukoliko se, grupa B BHS izoluje iz orofarinksa ili vagine, potreba za terapijom se procenjuje na osnovu kliničke slike, imunološkog statusa pacijenta, kao i stepena kolonizacije.

Prevencija

U cilju prevencije nastanka infekcija novorođenčadi, u mnogim zemljama se sprovodi rutinska kontrola svih trudnica na prisustvo BHS grupe B u vagini, u poslednjem trimestru trudnoće.

3 одговора на „Streptococcus agalactiae“

 1. imam 62 godine prije 20 dana imala sam bakreriju esch.coli 100000 cfu/ml pila klavocin pa ponovila urino kulturu nalaz streptococcus agalactiae 10000 oticu mi noge i bol u koljenu se p
  ojavio . da li otok moze biti vezan za bakteriju .kreatinin 59 tlak u redu uz terapiju srce u redu.

  Hvala!

 2. Već 20 godina imam bakteriju strptococus agalatica (u brisu uretre i kulturi ejakulata) do sada sam više od 50 puta koristio antibiotike ponekad bi je se riješio ali se opet vraća.Zadddnjih polagodine nisam uzimao antibiotike.Neki dr savjetuju uzimanje antibiotika a neki kažu da se to ne može riješiti antibioticima.Imam 60 godina.

Затворено за коментаре.