Stomačni virus: simptomi i principi lečenja kod odraslih i dece

Naglo nastala mučnina, povraćanje i dijareja, uporni simptomi koji se ne povlače lako i iscrpljuju Vas maksimalno, su često znak oboljenja poznatog pod nazivom stomačni grip ili virus. Zaslužan za ovakvo stanje je najvećem broju slučajeva norovirus, karakterističan za infekcije nastale u hladnijim mesecima godine. Često se javlja u porodicama, jer ukoliko jedna osoba oboli, velika je verovatnoća da će se i ostatak porodice zaraziti.

Većina osoba sa stomačnim virusom se oseća bolje već nakon 24h. Postoji dosta načina da prirodnim putem ubrzate svoj oporavak.

Simptomi

Kako razlikovati stomačni virus i trovanje hranom?

Uzroci i faktori rizika
Lečenje

Prirodni oblici terapije

Komplikacije

Simptomi

Gastroenteritis ili stomačni virus ili stomačni grip izaziva iritaciju i inflamaciju (zapaljenje) sluznice želuca i creva. Ukoliko imate pravi grip, izazvan virusom influence, zahvaćeni su organi respiratornog sistema (pluća, grlo, nos). U slučaju stomačnog virusa zahvaćen je dakle digestivni sistem organizma. Javljaju se simptomi karakteristični za oboljenje, vrlo neprijatni i mogu se preklapati sa drugim simptomima različitog uzroka. Virusne infekcije su najčešći uzroci gastroenteritisa. Iako do stomačnog virusa mogu dovesti i neke bakterije i paraziti.

Stomačni virus ili virusni gastroenteritis izaziva sledeće simptome:

Simptomi se pojavljuju u periodu od 1 do 3 dana nakon infekcije (period inkubacije), iako ovo vreme primarno zavisi od samog uzročnika.

Simptomi variraju od blagih, preko umerenih, do izuzetno teških oblika. Simptomi mogu trajati i 24 časa, svi gore pomenuti simptomi se mogu pojaviti i povući za 24 do 48h, ili čak trajati do 10 dana. Svaki slučaj je drugačiji.

Dakle, kod odraslih stomačni grip traje u periodu od 24 sata do 10 dana, više naginjući na kraći period trajanja.

Kako razlikovati stomačni virus i trovanje hranom?

Istina je da se kod oba oboljenja javljaju isti simptomi, čak se mogu javiti i u istom intenzitetu i dužini trajanja, ponekad ovo su dva različita imena za istu stvar. Primaran razlog ovoga je što oba oboljenja najčešće izaziva norovirus. Razlika se primarno ogleda u tome da je trovanje hranom uzrokovano ingestijom kontaminirane hrane ili vode, dok gastroenteritis nastaje kao posledica bilo kakve ekspozicije patogenu, najčešće interhumanim kontaktom.

Uzroci i faktori rizika

Različiti virusi mogu izazvati gastroenteritis ili stomačni virus, uključujući i noroviruse i rotaviruse.

Norovirusi su definitivno najčešći uzročnici gastroenteritisa kod dece i odraslih. Osoba je zarazna od momenta pojave prvih simptoma do 3 dana nakon povlačenja istih, sa individualnim slučajevima gde je osoba zarazna i dve nedelje nakon preležane bolesti. Inkubacija traje 1-2 dana, a pozitivna strana je da se osobe osećaju bolje već nakon 24 do 48 sati.

Rotavirusi su primarni uzročnici kod mlađe dece i odojčadi, ali mogu zaraziti i odrasle osobe. Period inkubacije traje 1-3 dana. Međutim, kod ove grupe virusa, osoba može biti inficirana i pre pojave simptoma kod prethodno inficirane osobe koja je prenosilac. Astrovirus, hepatitis a virus i adenovirusi takođe mogu izazvati gastronteritis.

Način prenošenja je stolica i povraćani sadržaj inficirane osobe. Ovi virusi se mogu preneti sa osobe na osobu na sledeći način:

 • Deljenjem hrane, pića i pribora za jelo
 • U toku zbrinjavanja obolele osobe (supružnici, roditelji i dete)
 • Dodirom kontaminiranih površina i nakon toga dodirivanjem usta, nosa ili očiju

Neke infekcije norovirusom se mogu desiti i konzumiranjem nedovoljno kuvanih ostriga, ili sirovog voća i povrća. Zarazni gastroenteritis mogu izazvati i bakterije poput salmonele, kampilobaktera, ešerihije koli, ili ređe od strane parazita Cryptosporidium i Giardia lamblia.

Grupe sa povišenim rizikom su mlađa deca, stariji odrasli i osobe sa kompromitovanim imunim sistemom. Manje epidemije se mogu javiti u zabavištima, školama, staračkim domovima i bolnicama.

Stomačni virus je zarazno oboljenje a pojedinac može biti zarazan i do dve nedelje (čak i duže) nakon oboljenja. Dužinu ovog perioda određuje sama vrsta virusa.

Lečenje

Vakcina za grip ne može zaštiti pojedinca od stomačnog virusa, zato što je ona usmerena na virus influence koji izaziva oboljenje respiratornog sistema.

Dakle, vakcina ili antibiotska terapija za stomačni virus izazvan norovirusom ne postoji. Između ostalog, norovirus je virus, antibiotici deluju samo na bakterije i nemaju nikakvu ulogu u eliminaciji virusne infekcije.

U prometu je trenutno vakcina za rotavirus.

Preporučena terapija se sastoji od lekova koji ublažavaju simptome mučnine, povraćanja ili dijareje. Stručnjaci ipak savetuju da se lekovi ne uzimaju na svoju ruku, već je neophodno konsultovati se sa svojim doktorom u vezi terapije. Razlog ovome je činjenica da lekovi mogu otežati eliminaciju uzročnika iz organizma i produžiti trajanje infekcije. Stomačni virus praćen povišenom temperaturom se može tretirati paracetamolom.

U slučaju ovih oboljenja ipak je najbolje okrenuti se prirodnim načinima i preparatima za oporavak od kuće.

Stomacni virus je zapravo gastroenteritis
Stomacni virus je zapravo gastroenteritis

Prirodni oblici terapije

Osnovna terapija u ovom slučaju može biti jednostavno čekanje da se simptomi sami povuku u periodu od 24 do 48 sati. Ukoliko simptomi perzistiraju ili Vi tražite brži način za oporavak možete probati nešto od sledećih saveta.

1 Hidratacija

Glavni simptomi stomačnog virusa su povraćanje i dijareja, oba izazivaju dehidrataciju usled gubitka velike količine tečnosti i elektrolita iz organizma. Dehidratacija pogoršava stanje organizma i otežava oporavak. Iz tih razloga primaran deo terapije je konzumiranje tečnosti, vode, kokosove vode i biljnih čajeva.

Ukoliko je povraćanje intenzivno i svu tečnost koju konzumirate izbacujete, pokušajte sa sisanjem kockica leda ili uzimanjem tečnosti na kašičicu svakih 15-20 minuta. Kada se apetit polako vrati možete pokušati i sa lubenicom.

2 Ishrana, šta jesti?

Prvi korak je izbegavati čvrstu, tešku hranu. Nemojte primoravati sebe da jedete ukoliko osećate mučninu i nemate potrebu za hranom. Dobro poznata je tzv. BRAT dijeta (B-bread, R-rice, A-applesauce, T- toast). Hleb, pirinač, sos od jabuka i tost. Ove namirnice se preporučuju zato što su lagane za stomak i učvršćuju stolicu što je jako korisno ukoliko imate dijareju. Ova ishrana se preporučuje prva 2-3 dana, ne duže jer je ona siromašna nutritivnim vrednostima potrebnim organizmu.

U ovom periodu izbegavajte sledeće namirnice:

 • Mlečne proizvode
 • Šećer
 • Alkohol
 • Kofein
 • Produkte od paradajza
 • Masnu, začinjenu, slanu hranu

Sve ove namirnice su teške za stomak i mogu ga dodatno uznemiriti.

3 Odmor

Najbitniji deo terapije i oporavka je odmor. Povraćanje i dijareja iscrpljuju organizam i zato je neophodno da u ovom periodu dosta mirujete i dozvolite svom telu da se oporavi.

4 Hladni oblozi

Hladni oblozi nece eliminisati povraćanje ili dijareju ali mogu biti vrlo korisni ukoliko imate povišenu temperaturu ili ukoliko ste iscrpljeni. Obloge staviti na čelo.

5 Biljni čajevi

Bitan deo rehidratacije je konzumiranje biljnih čajeva, pogotovo čajeva od đumbira ili peperminta. Ne konzumirajte vreo čaj i preporučuje se pijuckanje ili uzimanje na kašiku, nemojte popiti ceo čaj odjednom.

6 Probiotici

Povećati unos probiotske hrane i suplemenata za obnavljanje fiziološke crevne flore. Preporučuje se kokosova voda, jogurt, kefir.

Komplikacije

Definitivno najvažnija komplikacija je ranije pomenuta dehidratacija usled gubitka velikih količina tečnosti i elektrolita. U cilju izbegavanja ovoga veliki akcenat se stavlja na rehidrataciju u toku infekcije. Grupe podložnije dehidrataciji su mlađa deca, stariji odrasli i osobe sa imunokompromitovanim sistemom. Ozbiljniji oblici dehidratacije mogu dovesti do hospitalizacije zbog potrebe za pareneteralnom (intravenskom) rehidratacijom.

Znaci dehidratacije:

 • Upale oči
 • Suve, lepljive usne i usna duplja
 • Vrtoglavica
 • Pojačano žeđanje
 • Smanjen elasticitet kože
 • Smanjena količina urina (oligurija)
 • Smanjena produkcija suza

Ukoliko se u toku infekcije pojave sledeći simptomi i znaci, neophodno je obratiti se doktoru.

Prevencija se svakako sastoji od higijenskih mera, pranja ruku sapunom i vodom i ne dolaženja u blizak kontakt sa obolelim osobama.

Preporuceno: Kako zaustaviti proliv (dijareju) ?

Један одговор на „Stomačni virus: simptomi i principi lečenja kod odraslih i dece“

 1. Moja supruga nema povisenu temperaturu , nema povračanje . Nema proliv. Juce je imala povremene osrednje grceve u stomaku. Sinoću 1 h je imala odjednom toliki jak grč kao da je neko ubo nozem u stomak. Imala je jaku vrtoglavicu . Cim sam je dao sečer i vodu malo joj je bilo dobro. I dok se nije malo ispraznila tj iskakila. I tad je kakila normalno. Lice joj je bilo belo zuto. Sada trenutno ima manje grceve u stomaku kao da joj je stomak otecen malo. Bila je lekaru opste prakse sumnja da je virus. Otisla je kod specijaliste… unapred hvala.

Затворено за коментаре.