Sterilizacija instrumenata

Po završetku manjeg ili većeg operativnog zahvata, previjanja ili bilo koje druge medicinsko-tehničke radnje za koju su bili potrebni hirurški instrumenti, iste je potrebno sakupiti i pripremiti za sterilizaciju, odnosno novu upotrebu.

Postupak procesovanja instrumenata je sledeći:

 1. Upotrebljeni instrumenti se uzimaju samo s navučenim zaštitnim rukavicama.
 2. Sve veće naslage na instrumentu treba skinuti papirnom vatom koja se posle upotrebe baca u kese za infektivni otpad. Instrumenti se potom grubo isperu.
 3. Sledeći korak je dezinfekcija. Ona se obavlja potapanjem instrumenata u dezinfekcioni rastvor ili mehaničkim pranjem. U prvom slučaju koriste se sredstva sa visokim stepenom hemijske dezinfekcije (Cobi instruments S, Cidex Opa, Triacid N, Gigasept, Lysetol 2%), a u drugom se koriste enzimski deterdženti (Cidezyme, Instruton E). Potrebno je sačekati kontaknto vreme.
 4. Nakon završene dezinfekcije instrumenti se uzimaju, sapiraju se mlakom vodom i suše se. Potom se mogu prebrisati dezinfekcionim sredstvom (medicinski benzin i 75% alkohol).
 5. Ovakvi instrumenti su spremni za pakovanje. Zavisno od načina sterilizacije bira se i način pakovanja metalnih instrumenata.
 6. Sterilizacija u autoklavu je široko primenjena metoda sterilizacije instrumenata. Instrumenti se poređaju u metalnu kutiju čiji se poklopac ostavlja malo odignut, kako bi pregrejana, zasićena, vodena para mogla da prodre u kutiju. Instrumenti se češće pakuju u komplete sa zavojnim materijalom. Sterilizacija traje 15 minuta, na temperaturi od 121ºC i pritisku od 1,02 bara. Ukoliko se sterilisani materijal ne upotrebi za vreme od 72 sata potrebno je ponoviti sterilizaciju jer se materijal ne smatra više sterilnim.
  Suva sterilizacija se primenjuje u ambulantama, previjalištima i u operacionim salama. Oprani, očišćeni i obrisani instrumenti se stave u metalne kutije čiji se poklopac ostavlja malo odignut. Sterilizacija traje 60minuta na temperaturi od 170ºC. Nakon što se ohladi sterilizator i instrumenti, kutija se zatvara, a instrumenti se mogu koristiti.
 7. Paketi sa instrumentima se čuvaju u posbnom, dobro zatvorenom, ormanu gde su zaštićeni od strujanja vlažnog vazduha, te potencijalne oksidacije.

4 одговора на „Sterilizacija instrumenata“

 1. Poštovani, imam problem sa detritusima u krajnicima, koji se sakupljaju u kriptama. Tri različita ORL specijaliste su mi izričito naveli da kajnici nisu za operaciju iako au atrofirali. Detrituse vadim sama (jer se redovno nakupljaju i gomilaju) sa priborom za manikir (mala metalna „kašikica“ ili „lopatica“ kako je zovem) koji nikad nije bio upotrebljivan za namenjenu svrhu ali se plašim da se ne iskomplikuje usred neke infekcije jer definitivno ne dezinfikujem pravilno i nemam sredstva. Upotrebljen pribor operem vodom ili hidrogenom i vratim u kutijicu čije je unutrašnje lice od nekog plišanog krzna. Da li bi trebalo da nabavim posebnu metalnu kutiju i dezinfikujem kako je u tekstu navedelo ili postoji i neka jednostavnija procedura.

  Hvala na strpljenju.

  1. Poštovanje,

   Dovoljno je da dotičnu lopaticu operete vodom i dezinfikujete sa alkoholom, a kutijicu možete obložiti sa sterilnom medicinskom gazom koju ćete s vremena na vreme menjati.

   Budite samo oprezni, pazite da se ne povredite. 🙂

   Srdačan pozdrav. 🙂

  2. Hvala !

   Ah toliko sam se ispraksala da uživam u kopanju po mojim raspalim krajnicima! 🙂

 2. Sterilizacija zavojnog materijala ako moze, Hvala unaprijed.

Затворено за коментаре.