Staphylococcus saprophyticus

Staphylococcus saprophyticus je široko rasprostranjen u spoljašnjoj sredini. Kao i ostale koagulaza-negativne stafilokoke, može da kolonizuje kožu i pojedine sluzokože. Utvrđeno je da ima sposobnost izazivanja oportunističkih infekcija, ali znatno ređe od Staphylococcus epidermidis-a. S. saprophyticus ima izražen afinitet za urinarni trakt. Kolonizaciju urinarnog trakta ostvaruje pretežno kod mladih seksualno aktivnih žena i ona u većini slučajeva potiče asimptomatski. Retko može prouzrokovati učestalo mokrenje, peckanje ili bol i pojavu gnoja u mokraći. Antibiotska terapija dovodi do brzog oporavka, a recidivi su izuzetno retki.

Opsirnije: Urinarne infekcije

Lečenje stafilokoknih oboljenja

Stafilokoke • Rod Staphylococcus
Staphylococcus aureus
Staphylococcus epidermidis

6 одговора на „Staphylococcus saprophyticus“

 1. Zanima me da li bakeriju Staphylococcus saprophyticus mogu izleciti bez upotrebe anitibiotika, uz pomoc nekih cajeva, npr. caj 84 Josif Pancic? Izolovana mi je u urinu u razmeri 100 000 u 1ml urina. Hvala puno

  1. Postovana, U lečenju se svakako savetuje pojačan unos tecnosti u cilju česceg mokrenja, tako da bi unos tečnosti, u ovom slucaju caja, u svakom slucaju bio od koristi. 100 000 jedinica po ml urina i jeste neka granična vrednost u razlikovanju infekcije i obične kolonizacije urinarnog sistema tom bakterijom, tako da bi mogli pokušati sa čajem. Naravno, prirodni lekovi i nisu bas klinički dokazani, tako da ukoliko ne bi doslo do poboljšanja, trebalo bi preći na antibiotike. Pozdrav

 2. Postovani,
  U rezultatu urinokulture pise : Staphylococcus saprophyticus + ….i Escherichia 10.000 /ml
  Ovo za Escherichia je jasno…ali kako tumaciti “ Staphylococcus saprophyticus +“ ? I koji antibiotik je pogodan…uz napomenu da su simpotomi urinarne infekcije prisutni vec duze vreme…i vecina prirodnih terapija nije uspela.
  Hvala vam mnogo unapred…
  Daca

  1. Poštovana,

   "Staphylococcus saprophyticus +" znači da je dotična bakterija prisutna u urinu. Kako bi vam doktor prepisao adekvatnu terapiju neophodno je da uradite antibiogram za Staph. saprophyticus, jer je bez toga nemoguće prepisati uspesnu terapiju. Ta bakterija je inace normalni stanovnik urinarnog trakta kod ljudi, tako da su simptomi infekcije kod Vas prouzrokovani bakterijom E. coli a manje verovatno je na to uticalo prisustvo S. saprophyticus.

   Srdačan pozdrav !

 3. U konjuktivi oka izolovana mi je staphylococcus saprophyticus(koagolaze negative
  kako izleciti
  hvala unapred

Затворено за коментаре.