Staphylococcus epidermidis

Staphylococcus epidermidis
Staphylococcus epidermidis

Staphylococcus epidermidis je tipičan predstavnih oportunističkih bakterija. Dobro je prilagođen na parazitski način života i lako kolonizuje gotovo sve dostupne regije čovekovog organizma ulazeći u sastav fiziološke mikroflore. Ima znatno manju virulenciju od Staphylococcus aureus-a i sa domaćinom formira uravnotežnu perzistentnu asocijaciju. Zbog toga je relativno često prisutan u različitim kliničkim uzorcima kao kontaminant. Pored toga što otežava interpretaciju laboratorijskih nalaza, S. epidermidis često kontaminira i medicinske instrumente i jedan je od najčešćih izazivača intrahospitalnih infekcija. Njegov klinički značaj je naročito porastao sa povećanom primenom različitih formi katetra i implantata. Gotovo svaka invazivna dijagnostička ili terapijska intervencija omogućava mu da uprkos maloj virulenciji ostvari prodor do dubljih tkiva pacijenta. Tranzitorna imunodeficijencija izazvana osnovnim oboljenjem ili specifičnim terapijskim tretmanom dodatno povećava verovatnoću razvoja infekcije. Pojedini sojevi S. epidermidis-a produkuju visokoviskozne polisaharide kojima prepokrivaju površinu katetra i implantata formirajući biofilm. Ova sluzava materija olakšava adherenciju i štiti bakterije jer predstavlja mehaničku barijeru koja onemogućava pristup antiboiticima i elementima imunskog sistema. Sojevi S. epidermidis-a koji imaju sposbnost stvaranja biofilma daleko češće kontaminiraju venske katetre i različite forme implantata. Nasuprot velikom značaju u kontaminaciji veštačkih materija, do sada nije utvrđeno da sojevi koji produkuju biofilm imaju prednost u kolonizaciji tkiva, na primer srčanih zalistaka.

Lečenje stafilokoknih oboljenja

Stafilokoke • Rod Staphylococcus
Staphylococcus saprophyticus
Staphylococcus aureus

10 одговора на „Staphylococcus epidermidis“

 1. Poštovani,
  Pročitala sam ovaj članak i veoma mi se svideo jer sadrži puno informacija o S. epidermidis. Stoga bih Vas molila ako je ikako moguće da mi preporučite neku literaturu gde bih mogla da pročitam puno opširnije o datom soju i nekim drugim stafilokokama. trenutno sam na master studijama i pišem master rad o krioprezervaciji određenih sojeva pa mi je potrebno što više informacija o ovom soju.
  Nadam se da ćete moći da mi izađete u susret.
  Veoma zahvalna,
  Slađana Runjaić

  1. Poštovana,
   Poslali smo Vam odgovor na Vašu email adresu.
   Srdačan pozdrav.

 2. Postovani,

  Moja majka ima na prstu ranu, koju su nasi ljekari manifestovali kao zanokticu.
  Nakon mjesec dana neuspjesne pogresne terapije, uradili su joj bris rabe da bi se ispostavilo da ima Zlatni stafilokokus, te jos neke bakterije, za koje sam citala da su prenosive.
  Mene zanima da li postoji neka terapija koja bi uspjesno odstranila te bakterije iz tijela, neke kreme za ranu, i kako se mi mozemo zastiti ostali, jer smo culi da je prenosivo.
  Takodjer joj je pronadjena i K. Pneumonia, ako sam dobro napisala.
  Hvala.

  1. Uradite bris rane i na osnovu njega ćete dobiti antibiogram.Obavezno konsultovati lekara za dalju terapiju.

 3. Kod mog supruga na rani od šećera koja se nalazi na peti namjena je bakterija Staphyllococcus epiderme disi Dli postoji mogućnost da se ja kao supruga zarazom bakterijom OKIĆ REFIJA ZAGREB

  1. Ne postoji, jer dotična bakterija normalno živi na koži čoveka. Problem može da napravi ukoliko imate neku ranu, kao Vaš muž na primer.

 4. Još bi vas pitala posto suprug ima tu ranu 3 god dali se ta bakterija može izliječiti i dali slučajno postoji mogubosti da mu amputirana nogu jer dva puta tjedno nam dolazi patronatom sestra i stavlja obloge na bazi srebra a to je strepi endemska bakterija lp Okic

 5. Poštovani, moja nepokretna cerka stara 31 god ima puno gnojavih prištica na celom licu, ramenima i manje na ledjima. Uradjen je bakteriološki pregled brisa koze sa lica i sa ledja i dobijeni rezultat je Koagulaza negativni stafilokok u velikom broju.
  Nema anti-biograma i dermatolog mi je rekao da se to stanje ne leci.
  Nisam pametna šta da radim i kome da se obratim.
  Hvala unapred.
  Violeta

 6. Imam stafilokoku epidermalis vaginalnu,dr.mi je rekla da je to normalno i da je ne treba leciti.Meni smeta ,imam sekret ,pa vas molim na koji nacin da se lecim.Molim za odgovor.

Затворено за коментаре.