Stafilokoke • Rod Staphylococcus

Stafilokoke (lat. staphylococcus) su gram pozitivne bakterije, loptastog su oblika i najčeće su raspoređene u vidu grozdastih formacija po čemu su i dobile ime (grčka reč staphylos – grozd). Nemaju flagele, ne stvaraju spore i fakultativno anaerobne su bakterije. Osnovna karakteristika koja omogućava brzo i lako razlikovanje od svih streptokoka jeste produkcija katalaze.

stafilokokeRod staphylococcus obuhvata 32 vrste i prodvrste od kojih su najznačajniji izazivači oboljenja ljudi:

S. aureus je strikni patogen, dok su S. epidermidis i S. saprophyticus uslovni patogeni (uzročnici su oportunističkih bakterijskih infekcija). Na osnovu produkcije enzima koagulaze, stafilokoke se dele na koagulaza-pozitivne i koagulaza-negativne. S. aureus jedini je od svih vrsta ovog roda koji produkuje koagulazu i ova karakteristika se koristi kao jedan od kriterijuma za identidfikaciju i procenu patogenosti stafilokoka.

Bakterije ovog roda su veoma otporne u spoljašnjoj sredini. Zbog toga su veoma rasprostranjene u prirodi. Ova osobina u medicini i nije poželjna, jer se bakterija može naći u raznim kliničkim materijalima što otežava tumačenje mikrobiološkog nalaza.

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter
Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje