Stafilokoke • Rod Staphylococcus

Stafilokoke (lat. staphylococcus) su gram pozitivne bakterije, loptastog su oblika i najčeće su raspoređene u vidu grozdastih formacija po čemu su i dobile ime (grčka reč staphylos – grozd). Nemaju flagele, ne stvaraju spore i fakultativno anaerobne su bakterije. Osnovna karakteristika koja omogućava brzo i lako razlikovanje od svih streptokoka jeste produkcija katalaze.

stafilokoke

Rod staphylococcus obuhvata 32 vrste i prodvrste od kojih su najznačajniji izazivači oboljenja ljudi: Staphylococcus epidermidis
Staphylococcus aureus
Staphylococcus saprophyticus

S. aureus je strikni patogen, dok su S. epidermidis i S. saprophyticus uslovni patogeni (uzročnici su oportunističkih bakterijskih infekcija). Na osnovu produkcije enzima koagulaze, stafilokoke se dele na koagulaza-pozitivne i koagulaza-negativne. S. aureus jedini je od svih vrsta ovog roda koji produkuje koagulazu i ova karakteristika se koristi kao jedan od kriterijuma za identidfikaciju i procenu patogenosti stafilokoka.

Bakterije ovog roda su veoma otporne u spoljašnjoj sredini. Zbog toga su veoma rasprostranjene u prirodi. Ova osobina u medicini i nije poželjna, jer se bakterija može naći u raznim kliničkim materijalima što otežava tumačenje mikrobiološkog nalaza.

Lečenje stafilokoknih oboljenja (staphylococcus)

2 одговора на „Stafilokoke • Rod Staphylococcus“

  1. Postovanje,izolovan mi je stafilokokus spp, koagulaza negativan,u velikom broju brisu glansa a radio sam i bris uretre nalaz je negativan .Dobio sam antibiogram,interesuje me da li moze mastima ,kremama da se izleci?
    Od krema koje mogu da prepoznam su gentamicin,fusidinska kiselina,hlorofenikol.

Затворено за коментаре.