Sifilis (lues) – Treponema Pallidum

Sifilis (syphilis) ili lues je teška, hronična bolest, koja zahvata samo čoveka. Dominantan je seksualni put prenosa (95%). Može se preneti na drugi način i na drugo mesto na telu, ali veoma retko.

Uzročnik sifilisa – Treponema pallidum
Simptomi

Primarni sifilis
Sekundarni sifilis
Prikriveni sifilis – syphilis latens
Tercijarni sifilis

Kongenitalni sifilis – lues
Mikrobiološka dijagnoza
Lečenje

Uzročnik sifilisa – Treponema pallidum

Uzročnik ove teške bolesti je spiralna bakterija T. Pallidum iz roda Treponema. Mikroorganizam obavija kapsula od fibronektina, pomoću koje u početku infekcije bakterija izbegava snažan imunski odgovor. T. pallidum prolazi kroz placentu, te je moguća infekcija ploda – kongenitalni sifilis.

Simptomi

Sifilis se može ispoljiti u jednom od tri različita stadijuma: primarni, sekundardni – period latencije i tercijarni.

Primarni sifilis

Za pojavu infekcije potrebno je mala doza, svega nekoliko desetina bakterija. Posle prodora u ćelije tkiva počinju da se razmnožavaju lokalno, a neke se šire do limfnih žlezda, odlaze u cirkulaciju i dalje se prenose kroz citav organizam. Nakon perioda inkubacije od 3 nedelje javlja se pupula (primarni afekt – pločasta, infiltrovana promena crvene boje) na mestu infekcije, najčešće na polnim organima – kod muškarca penis, kod žena velike usne, grlić materice, zatim rektum, usne i ustla ili druge ređe lokalizacije – perianalno, intrarektalno, oralno. Nakon dan dva nastaje udubljenje na mestu pupule sa ulceracijom, okruglog oblika (0,5-1cm). Ova promena se naziva – ulcus durum. To je ulcus sa čvrstom, tvrdom osnovom (tvrdi šankr). U leziji dominiraju limfociti i plazma ćelije. Tvrdi šankr je bezbolan (ulcus inolens), sjajan poremećaj sluzokože ili kože sa bedemasto izdignutim rubovima. Praćen je bezbolnim regionalnim otokom limfnih čvorova. Ulcus durum je prisutan kraće ili duže vreme. Spontano prolazi (i kod ne lečenih bolesnika) nakon 40 dana, ne ostavljajući ožiljak.

Sekundarni sifilis

Sekundarni siflis se razvija kod nelečenih bolesnika. Obično 2 do 12 nedelja posle primarnog sifilisa. Treponema dospeva u krv, vezuje se za ćelije endotela krvnih sudova izazivajući endarteritis, što za posledicu ima pojavu crvene mukulopapulozne ospe (roseola syphilitica) koja nesvrbi, okruglog oblika, zagasito ljubičaste boje po trupu i ekstremitetima uključujući i dlanove i tabane. Na polnim organima mogu se formirati beličaste lezije nalik na bradavice poznate kao meki vlažni kondilomi (Condyloma latum). Defekti se javljaju i na sluzokožama usne duplje, krajnicima, jeziku. Prisutna je i generalizovana limfadenopatija. Takođe je prisutna groznica, zapaljenje grla sa promuklošću. Sekundarni stadijum sifilisa je najzarazniji !

Ovaj stadijum traje nekoliko nedelja, akutni simptomi se povlače nakon 3-6 nedelja. Kod 25% bolesnika simptomi mogu da se ponove dva do tri puta. Kod polovine bolesnika razvija se tercijarni stadijum.

Prikriveni sifilis – syphilis latens

Latentni stadijum je definisan kao onaj kod kog nema znakova oboljenja, ali kod kog je prisutan serološki dokaz infekcije.

Tercijarni sifilis

Tercijerni sifilis nastaje nakon latentnog perioda od 2 do 20 godina. Javljaju se teška oštećenja različitih organa i sistema. Najznačajniji i najteži su:

 • Neurosifilis – cerebrovaskularni i meningealni poremećaji sa psihičkim poremećajima, spastične paraplegije, tabes dorsalis, progresivna paraliza sa teškim neurološkim propadanjem
 • Kardiovaskularni sifilisaortritis, aneurizma aorte i insuficijencija aortnog zalistka (nagla smrt)
 • Gume – čvorasti infiltrati u dubljim delovima kože ili kostima ili jetri, nastaje destrukcija, perforacija, ističe lepljivi gumozan sadržaj, a zaostaju ulceracije

Bolesnik može imati samo jedno od navedenih oštećenja ili više. Bolesnik nije zarazan u ovom stadijumu!

Kongenitalni sifilis – lues

T. Pallidum prolazi kroz neoštećenu posteljicu u fetus i dovodi do infekcije ploda. Može doći do spontanog pobačaja, mrtvorođenog deteta ili živorođeno dete sa tercijernim sifilisom. Najznačajnija oštećenja se dešavaju na kostima, zubima i očima – Hutchinson-ov trijas. 2/3 živorođene dece zaražene sifilisom se rađa bez simptoma. Tokom prvih par godina javlja se hepatomegalija i splenomegalija (70%), osip (70%), groznica, neurosifilis. Ako se ne leči, kasni kongenitalni sifilis je praćen raznim deformacijama, sedlasti nos, sabljasta tibija. Kongenitalni sifilis može da se javi ukoliko je trudnica u prvom i drugom, ali ne i u trećem stadijumu bolesti. Budućim mama je obavezn serološki test na sifilis u trudnoći !

Mikrobiološka dijagnoza

Dijagnoza sifilisa se postavlja ili direktnim dokazivanjem T. Pallidum ili serološkim testovima, izbor metode zavisi od stadijuma bolesti. Primarni siflis se potvrđuje direktnim pregledom mikroskopskog preparata. Za pregled se uzima eksudat iz tvrdog šankra.

Serološki testovi se dele na nespecifične i specifične.

 • Nespecifični testovi
  – VDRL flokulacioni test
  – RPR koaglutinacioni test
  – Wassermannov test
 • Specifični testovi
  – FTA-ABS test
  – TPHA, mikrohemaglutinacioni test
  – ITP

Serološki testovi su retko pozitivni u primarnom stadijumu bolesti, ali su pozitivni u sekundarnom stadijumu i kasnije.

Lečenje

Za zaštitu od sifilisa preporučuje se upotreba zaštitnih sredstava tokom sexa i bolja informisanost, naročito mladih.

Trudnicama obavezan serološki test za sifilis !

Leči se antibiotikom – penicilin. Bolesnici alergnični na penicilin mogu da se leče doksiciklinom ili tetraciklinom.

5 одговора на „Sifilis (lues) – Treponema Pallidum“

 1. Iz iskustva zelim da kažem citaocima, naročito ženskom delu populacije. Nakon seksualnog odnosa za rizčnom grupom muškaraca (one koje ne poznajete) ukoliko primetite neke promene na polnom organu OBAVEZNO SE JAVITE DOKTORU. Ja sam u mladosti imala primarni stadijum sifilisa koji je prošao za oko 3 nedelje i ja glupa i mlada ne posetim doktora i danas imam veliki problem, naročito vezan za trudnoću…

  1. Slucajno su mi pronasli sifilis!!! Simptome nikakve nisam imao a pre dve godine sam radio test na polne bolesti koji je bio savrsen,terapiju vec primam… Nalazi su poKazali TPHA 115,6 COI !!! Da li je mohe telo rizicno zarazeno?

 2. Jutros sam primetio neobicno crvenilo na mom penisu. Prvo sam mislio da sam ga iritirao sa necim, ali se ne secam da sam ga imao kako povrediti.Pre nedelju dana sam bio sa prostitutkom,najveca greska u zivotu.Oranlni sex je trajao oko 15min bez zastite,a vaginalni odnos je bio sa zastitom i trajao je 10min.Da li je moguce da mi je prenela sifilis?Imam 18godina, ne bih voleo da mi saznaju moji, to bi bilo katastrofa. Mozete mi reci sta da radim?

  1. Mladicu, molim Vas posetite Vašeg lekara i odradite dijagnostiku za polno prenosive bolesti.

Затворено за коментаре.