Scabies: šuga, šugarac simptomi i lečenje

Scabies (šuga, šugarac) je infektivna parazitarna dermatoza koja se karakteriše svrabom i porodičnom pojavom oboljenja. Bolest se prenosi direktnim kontaktom (duže od 15min) ili seksualnim kontaktom, kao i preko zaražene posteljine i odeće. Izazivač je Sarcoptes scabiei (šugarac). Kopulacija se dešava na površini kože posle čega mužjak ugine a ženka počne da kopa kanaliće kroz rožasti, granulozni i spinozni sloj epidermisa. U nakalićima ženka ostavlja jaja i ostaje da živi još 4-6 nedelja. Iz jaja se posle 3-4 dana izlegne larva koja kroz iskopane kanale izlazi na površinu tela i za 2 nedelje sazreva u odraslog parazita. Odrasle ženke se posle oplodnje vraćaju u orožali sloj kože i nastavljaju započeti ciklus. Kasnije dolazi do senzibilizacije organizma, javlja se alergijska reakcija na ekstrakt parazita te 3 meseca nakon infestacije dolazi do pojave IgM i IgG antitela. Inkubacija varira od 2 dana kod reinfekcije do 6 nedelja kod primoinfekcije.

Klinička slika

Predilekciona mesta – interdigitalni prostori šaka, fleksorna i ulnarna strana doručja, laktovi, gluteus, butine, kod žena – perimamilarno, kod muškaraca – penis, potkolenica perimaleolarno, kod dece – tabani i šake. Nikada se ne javlja na glavi, vratu i gornjem delu leđa zbog prisustva velikog broja seboroičnih žlezda. Patognomonični znak oboljenja jesu kanalići na površini kože koji su eritematozni ili edematozni, mrke boje, oblika slova S ili linearni, a na kraju kanalića se nalazi vezikula ispod koje se nalazi ženksa. Pored toga prisutne su i sekundarne promene koje nastaju nekoliko dana nakon infestacije kao posledica alergijske senzibilizacije organizma na antigene parazita – sitne, pojedinačne, difuzno rasute eksudativne papule, često prekrivene tačkastim eksorijacijama. Na pokrivenim deloviam tela mogu se naći iritabilni čvorići (nodusi) veličine do 1cm, mrke boje. Noćni svrab i porodična pojava oboljenja su značajni simptomi ovog oboljenja. Kod imunokompromitovanih osoba skabijes je obično generalizovan u vidu eritematoznih i psorijaziformnih ploča ili eritrodermije i to stanje se naziva scabies norvegica (crustosa) – zbog stvaranja debelih krusti i skvama.

Dijagnoza

Da bi lekar dijagnostikovao ovu bolest potrebno je da ima odgovarajuće epidemiološke podatke, anamnezu, klinički sliku i prisustvo kanalića u fizikalnom nalazu. Parazit se može videti mikroskopiranjem (kiretom se uzima uorak sa promene). Sliku kanalića u koži pruža dermoskopija.

Lečenje

Opšti principi lečenja podrazumevaju da pacijent treba da se okupa, zatim da namaže celu kožu osim glave (posebno dlanove, tabane, pregibe), nakon nekog vremena ponovo da se okupa i presvlači. U toku lečenja se ne sme kupati, sme samo prati ruke. Odeća se pere i pegla. Neophodno je da se leče svi članovi porodice, bez obzira da li su oboleli. Lokalno lečenje obuhvata primenu permetrina 5% kremu, jednom denvno nakon kupanja, drži se 8-12h, nanosi se od vrata naniže, uključujući i šake, nokte i genitalije. Može se koristiti i benzil-benzoat 10% za decu i 25% za odrasle, lindan 1%. Ne preporučuju se kod trudnica i male dece.

Scabies: šuga, šugarac simptomi i lečenje
Foto: https://www.healthline.com/health/scabies

5 одговора на „Scabies: šuga, šugarac simptomi i lečenje“

  1. Zdravo,
    Pre par dana mi je dijagnostikovana šuga, doktor mi je dao permetrin 5, svi u kući i ja smo se namazali i oprali sve stvari, posteljinu, ćebad, i sve sa čim sam ja bila u kontaktu. Od toga je prošlo 3 dana, svrab je mnogo manji, međutim i dalje mi se javljaju krastice između prstiju, i čini mi se da ih ima više nego pre. Svrab je manji, ponekad me ne svrbi niśta, a ponekad osećam baš jak svrab, pogotovo po lostovima i donjem delu nogu. Moje pitanje je da li je to normalno, i da li je permetrin rešio stvar te je to samo reakcija na kremu, ili imam razloga da brinem.
    Hvala unapred. 🙂

    1. Apoteka Ivancic ima ne znam da li vrse dostavu ALI Znam da je hemiski sastav BOLJI od uvoznog 5 puta skupleg

  2. Jesam, permetrin je sve rešio, samo dva mazanja u rasponu od 14 dana, i naravno pranje i dezinfekcija nošene odeće i kreveta i nameštaja na kon se sedelo i ležalo. I obavestiti sve ljude koji su bili u bližem kontaktu sa vama, da se ne bi napravio začarani krug prenošenja šuge.

Затворено за коментаре.