Streptococcus pyogenes

Ukoliko je soj streptococcus pyogenes virulentniji ili je domaćin osetljiv (mala deca, imunodeficijentne osobe, hronični bolesnici, …) dolazi do razvoja znatno invazivnih oboljenja. Može doći do infekcije bilo kog organa ili sistema – meningitis, pneumonia, osteomyelitis, arthitis, erysipelas, puerperalna sepsa, infekcija rana, fasciitis necroticans…

Materijal za dijagnostiku infekcije izazvanih streptokokama veoma je raznovrstan i zavisi od kliničke slike. Najčešće su to brisevi grla, nosa, cervikalni, uretralni, promena na koži, rana, ali i urin, likvor… Krv se najčešće uzima za hemokulturu.


Bolesti

Piogena oboljenja

Slabo invazivna oboljenja
Invazivna oboljenja
Eryzipelas
Puerperalna sepsa (sepsis puerperalis)
Fasciitis necroticans

Toksemična oboljenja

Scarlatina (šarlah)
Streptokokni toksični šok sindrom (STSS)

Poststreptokokne sekvele

Lečenje

Bolesti

S. pyogenes izaziva tri grupe oboljenja:

  1. PIOGENA
  2. TOKSEMIČNA
  3. POSTSTREPTOKOKNE SEKVELE.

Streptococcus pneumoniae
Streptococcus viridans
Streptococcus agalactiae

Piogena oboljenja

Prema težini kliničke slike piogena oboljenja se mogu podeliti na slabo invazivna i invazivna.

Slabo invazivna oboljenja

Najznačajnija oboljenja iz ove grupe su infekcije gornjih respiratornih puteva (tonsillopharyngitis, sinusitis, otitis media) i infekcije kože (folliculitis, pyodermia, impetigo).

Streptokok grupe A je najčešći uzročnik gnojnih angina (tonsillopharyngitis-a). Ovo oboljenje se prvenstveno javlja kod dece predškolskog i školskog uzrasta (od 4 do 18 godina). Prvi simptomi su visoka temperatura, slabost i glavobolja. Dominantan simptom je izražen bol u grlu. Krajnici, meko nepce i resica su crveni, otečeni i pokriveni žuto-belim eksudatom. U predelu krajnika uočavaju se gnojni čepići. Vratne limfne žlezde su uvećane i bolne. Bolest se retko komplikuje, ali zahteva antibiotsku terapiju.

Impetigo je lokalizovano kožno oboljenje, koje se obično javlja kod dece od 2 do 5 godina starosti. Streptokok ulazi preko malih lezija na koži. Na početku bolesti javljaju se pojedinačne vezikule, koje se uvećavaju i prelaze u pustule. Lezije se stapaju i progrediraju do krusta. Pored BHS A, ovo oboljenje često izaziva i S. aureus.

Invazivna oboljenja

Ukoliko je soj S. pyogenes-a više virulentan ili jedomaćin osetljiv (mala deca, hronični bolesnici…) dolazi do pojave invazivnih oboljenja.

Eryzipelas

Javlja se kao infekcija kože i površnih delova potkožnog tkiva, praćena limfadenopatijom. Karakteriše se eritemom i edemom, čije suivice oštro ograničene od zdrave kože. Promene su bolne, progredijentne i brzo se šire. Bolest je ozbiljna i praćena je sistemskim manifestacijama, odnosno temperaturom.

Puerperalna sepsa (sepsis puerperalis)

Ovaj tip sepse je komplikacija infekcije endometrijuma, koja nastaje neposredno posle porođaja. Obično je izvor infekcije osoba koja obavlja porođaj. Oboljenje je vrlo teško, infekcija prodire u organe male karlice i dolazi do bakterijemije. Danas se retko javlja, ali je i pored antibiotske terapije prognoza loša.

Fasciitis necroticans

Infekcija koja zahvata dublje delove potkožnog tkiva, praćena destrukcijom fascija i masnog tkiva. Koža i mišići mogu, takođe, biti zahvaćeni (streptokokni myositis). Oboljenje može biti izazvano pojedinačnim bakterijskim vrstama (C. perfrigens, streptococcus pyogenes), ali se neka iz promena izoluje i mešana bakterijska flora (aerobne gram-negativne bakterije, anaerobi…). Smrtnos se kreće od 20 do 50% kod fasciitis-a i 80-100% kod myositis-a.

Toksemična oboljenja

Scarlatina (šarlah)

Ova bolest obično nastaje kao komplikacija streptokokne angine, ukoliko bakterija produkuje toksin. Javlja se obično kod dece predškolskog i školskog uzrasta. Posle početnih znakova tonsillopharyngitis-a, dolazi do pojave sitne, eritematozne, makulopapulozne ospe, koja se širi od grudi ka ekstremitetima. Na mekom i tvrdom nepcu uočava se tačkasto krvarenje, dok je jezik na početku bolesti pokriven žutobelim naslagama. Posle 5 do 7 dana ospa iščezava, dolazi do deskvamacije površnih slojeve epiderma, a jezik postaje intezivno crven. Danas je to uglavnom blago oboljenje, iako postoje i tzv. maligni oblici.

Streptokokni toksični šok sindrom (STSS)

Ovaj sindrom predstavlja moguću komplikaciju invazivnih oblika piogenih streptokoknih infekcija (nekrotizirajući fasciitis, myositis…). Najčešći uzročnici ovog oboljenja su sojevi BHS grupe A koji pripadaju serotipovima M1, 3, 6, 12, i 28 i sintetišu pirogeni egzotoksin tipa A (SPEA) i B (SPEB). Oboljenje ima vrlo progresivan tok. Karakteriše se visokom temperaturom, povraćanjem, znacima šoka (hipotenzija, bradikardija) i multiplim ispadom organa (bubrega, jetre…). Stanje svesti je često izmenjeno, a može postojati i difuzni eritematozni osip, kao kod šarlaha.

Poststreptokokne sekvele

Lečenje

S. pyogenes je jedna od retkih bakterijskih vrsta koja je i dalje osetljiva na penicilin. Ovaj antibiotik predstavlja lek izbora u terapiji infekcija izazvanih BHS grupe A, posebno manje invazivnih oblika bolesti.

Profilaktičko davanje depo preparata penicilina (beznatin penicilin) jednom mesečno, u dugom vremenskom periodu, sprovodi se u osoba koje boluju od reumatske groznice.