Rubeola • Virus Rubellae

Rubeola ili crvenka je blaga infektivna osipna bolest koju izaziva virus Rubellae. Kod odraslih rubeola može čak proći nezapaženo, dok je u trodnoći virus Rubellae veoma štetan za plod.

Morfologija, struktura i osobine virusa
Razmnožavanje virusa
Antigene osobine virusa
Patogenost za čoveka
Rubeola simptomi
Kliničke manifestacije kongenitalne rubeole
Imunitet
Kako se dijagnostikuje virus Rubeolae?
Vakcinacija
Epidemiologija

Morfologija, struktura i osobine virusa

Virus Rubellae poseduje genom izgrađen od RNA, koji je pozitivan. Pri ulasku u domaćinsku ćeliju virus odmah može da započne razmnožavanje. Njegova RNA je zaštićena sa nukleokapsidom, izgrađen je od 32 kapsomere ikozaedarne simetrije. Poseduje i drugi omotač za koji su vezana 2 glikoproteina E1 i E2 i hemaglutinin koji dovodi do hemaglutinacije eritrocita jednodnevnih pilića i nekih ptica (golubova, gusaka). Zbog drugog omotača virus je osetljiv na etar i druge organske rastvarače i žučne soli.

Razmnožavanje virusa

Virus se razmnožava u citoplazmi zaraženih ćelija, gde se sintetiše novi nukleokapsid i replikuje se njegov genom, dok drugi omotač stiče od ćelijske membrane domaćina pri izlasku iz nje. U laboratorijskim uslovima može se umnožavati preko raznih kultura ćelija, u nekim od tih kultura daje vidljiv citopatogeni efekat (npr. ćelije humanog amniona, bubrega hrčka i kunća…) dok u ćelijama bubrega majmuna se razmnožava bez ikakvih vidljivih promena. Pa se tada prisustvo virusa može dokazati fenomenom interferencije (u kulturi ćelija u kojoj se umnožava virus rubellae doda se drugi virus, npr ECHO 11 koji bi na dotičnoj kulturi dao tipičan citopatogeni efekat, ako se u njojne bi razmnožavao prvi virus.

Antigene osobine virusa

Postoji samo jedan antigenski tip virusa.

Patogenost za čoveka

Virus Rubellae prodire u organizam udisanjem virusnih čestica iz vazduha, primarno se umnožava u gornjm delovima respiratornog trakta, odakle prodire u limfne žlezde vrata a zatim u krv, te tako nastaje viremija. Iz bolesnika se izlučuje preko sekrecije nazofarinksa, i može se izolovati iz ždrela i krvi.

Ako virus inficira trudnicu u prva 3 meseca trudnoće, virus prolazi kroz placentu i inficira embrion. Ovakva infekcija može dovesti do smrti ploda i spontanog pobačaja. Ipak, najčešće se trudnoća iznese do kraja i dete se rađa sa teškim multiplim oštećenjima na određenim organima i organskim sistemima. U prva tri meseca se odvija organogeneza embriona, a naročito je opasna infekcija ploda u prvom mesecu. Posebno izražen teratogeni efekat objašnjava se njegovom slabom citocidnošću, što bi značilo da virus ne ubija sve ćelije. Virus dopušta ćelijama da se i dalje dele ali usporeno, uz strukturne promene ćelije u većoj ili manjoj meri.

Rubeola simptomi

Period inkbuacije za rubeolu je 2 do 3 nedelje. Bolest počinje povišenom temperaturom, praćena makuloznom ospom koja se javlja u više navrata i ima karakteristična predilekciona mesta. Osim se prvo javlja na licu pa se širi na trup i ekstremitete. Izražena je limfadenopatija, naročito subokcipitalnih i postazrikualnih limfnih čvorova. Opšte stanje bolesnika nije mnogo promenjeno te se rubeola smatra najblažom osipnom groznicom. Može čak da prođe nezapaženo, reinfekcije su moguće i posle prirodnog i veštački stečenog imuniteta.

Kliničke manifestacije kongenitalne rubeole

Kongenitalna rubeola je pojam za infekciju ploda u trudnoći. Ona se manifestuje na plod:

 • Slepilom (katarakta, glaukom, retinopatija)
 • Gluvoćom (kohlearna degeneracija)
 • Srčanim manama (otvoren ductus arteriosus, stenoza arterije pulmonalis)
 • Mentalnom retardacijom (encephalitis, mikrocefalija, hidrocefalis)

Imunitet

Posle infekcije imunitet je dugotrajan, solidan i verovatno doživotan (klasični imunitet).

Majka koja poseduje imunitet protiv rubeole transplacentarno prenosi IgG antitela pa je prvih nekoliko meseci nakon rođenja dete zaštićeno od infekcije ovim virusom. Međutim, u slučaju intrauterine infekcije plod stvara IgM antitela koja ne eliminišu virus iz ćelije, ali imaju dijagnostički značaj jer pokazuju da je došlo do intrauterine infekcije ploda. IgM antitela ne mogu da prođu transplacentarnu barijeru, a IgG su majčina jer se stvaraju tek oko trećeg meseca postnatalno.

Kako se dijagnostikuje virus Rubeolae?

Da bi se dijagnostikovao ovaj virus potrebno je uzeti bris guše iz koga se može izolovati uzročnik. U slučaju kongenitalne rubeole virus se identifikuje iz urina, likvora, koštane srži, brisa oka. Identifikacija se postiže serološkim testovima.

Dokaz o preležanoj infekciji dobija se takođe serološkim reakcijama.

Inhibicija hemaglutinacije je još jedan od postupaka za određivanje imunog statusa bolesnika.

Akutna infekcija virusom rubeolae se dokazuje na dva načina:

 1. Direktno (izolacijom i identifikacijom)
 2. Indirektno (serološkim reakcijama, dokazivanjem IgM antitela protiv virusa – ELISA test i imunofluorescentni test)

Vakcinacija

Kod nas se koristi živa MMR vakcina (vakcina protiv virusa morbila, mumpsa i rubeolae). Daje se deci do godinu dana. U nekim zemljama je uvedena vakcinacija adolescentkinja koje nisu prebolele rubeolu a nisu vakcinisane u detinjstvu).

Epidemiologija

Virus se prenosi respiratornim putem. Epidemije su najčešće u proleće. Izvor infekcije su akutno oboleli ali i odojčad koja su inficirana intrauterino. U najvećim količinama virus se nalazi u njihovoj pljuvački, mokraći i drugim izlučevinama, u njima se zadržavaju više meseci posle rođenja.

2 одговора на „Rubeola • Virus Rubellae“

 1. Moj muz (35) je nedavno dobio crvenku, moja beba koja je stara 16 nedelja je stoga bila izlozena ovom virusu i mogla se zaraziti. Dobro razmislite pre nego sto odlucite da ne vakcinisete vase dete MMR vakcinom. Moj muz je veoma jak i zdrav covek, a ipak ga je virus savladao i tesko je oboleo. Ne bih volela da vidim svoje dete da oboli toliko, ovaj virus je izuzetno zarazan i moze da izazove ozbiljne posledice i komplikacije, a da ne pominjem sta moze da uradi bebi u prvom trimestru trudnoce.
  Moj muz je imao srece, ovaj virus mu je mogao oduzeti zivot.
  Molim vas pomozite da iskorenimo ovaj virus. U buducnosti ja necu imati dileme da vakcinisem svoju decu.

Затворено за коментаре.