Riblje Ulje: Zašto Je Značajno?

Riblje ulje predstavlja dijetetski proizvod, izvor je omega 3 masnih kiselina – supstanci neophodnih organizmu za veliki broj funkcija, od mišićne aktivnosti do rasta ćelija.

Omega 3 masne kiseline se dobijaju iz hrane, ne mogu se sintetisati u organizmu. Riblje ulje sadrži dva tipa omega 3 masnih kiselina:

  • Dokozaheksaenska kiselina (DHA)
  • Eikozapentaenska kiselina (EPA)

Izvori DHA i EPA iz hrane su masne ribe, poput lolosa, pastrmke, skuše i morski plodovi, poput školjki, ostriga, rakova. Neki koštunjavi proizvodi, semenje i biljno ulje sadrže drugu vrstu omega 3 masnih kiselina – alfalinolenska kiselina (ALA).

Suplementi ribljeg ulja se nalaze u obliku tečnosti, kapsula ili tableta.

Riblje Ulje: Zašto Je Značajno?
Riblje Ulje: Zašto Je Značajno?

Riblje ulje se primenjuje i u cilju smanjenja rizika od srčanog udara, šloga, za terapiju povišenog krvnog pritiska, povišenih triglicerida u krvi i za ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa.

Rezultati primene ribljeg ulja kod pojedinih oboljenja

1 Srčana oboljenja

Primena ribljeg ulja dva puta nedeljno da li u obliku sumplemenata ili namirnica bogatih ribljim ulje, doprinosi smanjenom riziku za razvoj srčanih oboljenja ili infarkta mikarda. Kontinuirana primena tokom 6 meseci u velikoj meri redukuje pojavu srčanih oboljenja, ili infarkta miokarda kod osoba u grupi sa povišenim rizikom.

2 Povišen krvni pritisak

Istraživanja su pokazala umeren pad vrednosti krvnog pritiska usled uzimanja sumplemenata ribljeg ulja. Veruje se da je ovaj efekat značajniji kod osoba sa umereno teškom i teškom hipertenzijom, u odnosu na osobe sa blagom hipertenzijom.

3 Povišeni trigliceridi i holesterol

Definitivno je dokazano da omega 3 masne kiseline snižavaju u velikoj meri nivo triglicerida u krvi. Određeni stepen poboljšanja se beleži i u profilu HDL holesterola, dok se beleži porast LDL holesterola („lošeg“).

4 Reumatoidni artritis

Istraživanja pokazuju da primena ribljeg ulja redukuje bolove i poboljšava jutarnju ukočenost. Iako redukcija nije velikog stepena, dovoljna je da umanji potrebu za antiinflamatornim lekovima.

Omega 3 masne kiseline su generalno dobre za zdravlje. Preporučuje se njihov unos putem namirnica – riba pečena ili barena, ne pržena.

Suplementi ribljeg ulja mogu biti korisni kod srčanih oboljenja ili autoimunih poremećaja. Takođe, riblje ulje nema u sebi živu, koja inače predstavlja problem kod nekih vrsta riba.

Iako je generalno bezbedno za upotrebu, prevelike količine ribljeg ulja mogu dovesti do povećanog rizika od krvarenja i moguće supresije imunog sistema organizma. Preparate je najbolje primenjivati u saglasnosti sa doktorom.

Neželjena dejstva

Kada se riblje ulje uzima onako kako je propisano, smatra se bezbednim.

Međutim, moguća su sledeća neželjena dejstva:

  • Ukus ribe u ustima nakon uzimanja suplemenata
  • Zadah iz usta
  • Otežano varenje
  • Mučnina
  • Mekše stolice
  • Osip
  • Visoke doze ribljeg ulja povišavaju rizik od krvarenja i moždanog udara.

Interakcije

Moguće interakcije uključuju:

1 Antikoagulantna terapija, antitrombocitna terapija, biljna i suplementi

Ove grupe lekova razređuju krv, tj. sprečavaju nastanak krvnih ugrušaka. Ukoliko se primenjuju zajedno sa suplementima ribljeg ulja može doći do povišenog rizika krvarenja.

2 Hipertenzivna terapija, biljna i suplementi

Istovremeno uzimanje suplemenata ribljeg ulja i antihipertenzivne terapije može doći do preteranog, neželjenog snižavanja krvnog pritiska.

3 Kontraceptivne pilule

Neki oralni kontraceptivi mogu uticati na efekat ribljeg ulja na trigliceride.

4 Vitamin E

Riblje ulje redukuje nivo vitamina E.