Regulacija metabolizma proteina

Proteini su uglavnom gradivni materijal za produkciju sopstvenih ćelija i njihovih organela. Oni se moraju svakodnevno unositi jer organizam nema sposobnost stvaranja depoa proteina, kao što je slučaj sa ugljenim hidratima i mastima, kao što je slučaj sa ugljenim hidratima i mastima. Osnovna jedinica proteina je dvadeset vrsta aminokiselina. Deset aminokiselina možemo sami produkovati i pretvarati od postojećih dok za deset nema ćelije kod čoveka koja bi mogla uraditi. Zato se te aminokiseline nazivaju esencijalne i one se moraju unositi sa hranom.

Proteini se razlikuju od masti i ugljenih hidrata po tome što sadrže i azot (N). Ako se želi dobiti informacija o unosu proteina, tada se može izračunati azotni bilans. Azotni bilans je analiza količine unetog azota i količina njegove eliminacije. Negativan azotni bilans se događa u slučajevima kada se više razgrađuje sopstveni protein nego što se proteina unosi hranom. Pozitivan azotni bilans je normalan kod dece u toku rasta, trudnoće i u rekovalescenciji. U sportu bi trebalo da vlada pozitivan azotni bilans, ako ništa drugo, ono makar na početku trenažnog procesa. Registrovanje negativnog azotnog bilansa kod sportiste je sasvim siguran znak pretreniranosti. Kontrola metabolizma proteina se ostvaruje uz pomoć tri hormona:

 • Testosteron
 • Hormon rasta
 • Tiroksin

Muški polni hrmon (Testosteron) ima anaboličke efekte, a to je važno u sportu. Zahvaljujući tom hormonu muškarci su „jači pol“ jer on deluje na povečanje mišićne mase. Efekat delovanja na CNS nije još do kraja ispitan ali je poznato da povećava agresivnost. Oba pomenuta efekta su dobro došla u sportu i to je razlog što je ovaj hormon jedan od najčešće korišćenih dopinga u sportu. Već odavno je stavljen na doping listu ali treba reći da njegovo uzimanje nije bez mogućih posledica. Danas postoje mnogi sintetski preparati (najpoznatiji je nandrolon) sa istim efektima. Nije skup i evidentno je da ga u sportu uzimaju mnogi.

Hormon rasta ili bolje faktori rasta, se luče u prednjem režnju hipofize i glavni efekat ovog hormona je anabolički tokom rasta, zbog čega je i dobio ime. Kada ga nema dovoljno u periodu razvoja stvara se proporcionalni patuljast rast, a kada ga ima previše dolazi do gigantizma. Pojačano lučenje hormona nakon puberteta će proizvesti akromegaliju. Akromegalija označava povećanje akromiona (okrajaka) čovekovog tela. Kod takve osobe se povećava nos, brada, šake i stopala. Hormon se kao anabolik koristi u sportu, posebno u plivanju, gde akromegalija ima direktne efekte na povećanje „peraja“ i time poboljšanje sportskog rezultata. Hormon rasta je znatno skuplji od anaboličkih sterioda.

Tiroksin (hormon tiroidne žlezde) je u suštini katabolik pa samim tim i antagonista prethodna dva hormona ali u pojedinim situacijama može dati i anaboličke efekte. Nema značaja za primenu kod sportista.

Preporuceno: Varenje i apsorpcija proteina – metabolizam

4 одговора на „Regulacija metabolizma proteina“

 1. Zanima me da li se preporucuje unos proteina odmah nakon treninga .Ako moze i objasnjenja za da i za ne.Hvala

  1. Postovana, Odgovor je DA, da naravno. Proteini su najvazniji sastojak obroka posle treninga, uz odredjenu kolicinu slozenih ugljenih hidrata (npr. pirinac). Nas organizam i pre svega nasi misici tokom treninga podlezu velikom naporu i trose se energetske rezerve koje je potrebno nakon treninga nadoknaditi, u suprotnom bi moglo doci do razgradnje misica u cilju nadoknadjivanja tih energetskih zaliha sto nikako nije cilj osobe koje trenira. Isto tako tokom treninga dolazi do mikrotrauma misicnih vlakana, ona se kidaju, a da bi se oporavila potrebni su im proteini tj. aminokiseline (protein je sacinjen iz velikog broja razlicitih aminokiselina) koje su osnovne gradivne jedinice naseg organizma. Znaci, za razliku od masti i ugljenih hidrata, koji nam sluze za dobijanje energije, proteini su gradivne jedinice a kao izvor energije se koriste kao poslednji, u nedostatku masti i ugljenih hidrata. Razgradnjom proteina, razgradjuje se sopstveno telo, sto naravno nije pozeljno. Iz tog razloga nakon treninga je najbolje uneti protein npr. u vidu proteinskog sejka, i to u 30 min nakon treninga, a 60 min nakon treninga nam je potreban redovan obrok, kako bi se organizam u potpunosti oporavio i kako bi se misicna masa uvecavala i misici oblikovali. Uz protein pozeljno je uneti i neko voce, najbolje banana, jer unos secera podstice lucenje insulina, hormona koji podstice ubacivanje secera (glukoze) u nase celije, ali i nekih aminokiselina, pa ce se time aminokiseline za krace vreme naci u celijama i potpomoci oporavak. Naravno, postoji i znatno slozenije objasnjenje svega ovoga, sa biohemijskog aspekta, jer su svi metabolicki procesi u organizmu veoma slozeni i usko povezani. Ja sam pokusala da Vam odgovorim na Vase pitanje veoma uprosceno i nadam se razumljivo. Ukoliko imate jos pitanja, slobodno opet pisite.

   Pročitajte i naše druge tekstove vezane za trening i sport: Zamor mišićaUpala mišića , Kategorija Sport >

 2. Da li je bolje nakon treninga unositi proteinske sejkove ili aminokiseline u obliku tableta? Koji od ova dva preparata ima bolji efekat? Pitam zato sto imam utisak da su proteinski preparati u obliku praha visestruko skuplji od AK….Hvala unapred!

  1. Poštovana tamara,
   Da li ćete nakon treninga unositi proteinski sejk ili pojedinačne aminokiseline zavisi od Vaših potreba i ciljeva. Prednost aminokiselina u tabletama je brža apsorpcija već razgrađenih aminokiselina u Vašu cirkulaciju koje mišić može da koristi, dok je pri unosu proteinskog šejka potrebno malo više vremena da se dopreme aminokiseline u mišiće. Preparati u prahu sadrže veći broj aminokiselina iz kog razloga je isti skuplji. U slučaju da želite da koristite oba preparata, ja preporučujem unos aminokiselina u obliku tableta pre treninga, a proteinski prah nakon treninga.

   Rekreativni treba da se fokusiraju na kvalitetnu i izbalansiranu ishranu, kao i na dobro koncipiran i kvalitetan trening. A suplementi bi trebali biti sporedni, ukoliko imate finansijska sredstva, savetujem upotrebu proteina u prahu (whey proteini) nakon treninga, kao i dodatni unos vitamina i minerala.

   Zaključak, bolje potrošiti novac na kvalitetnu ishranu, nego na svakojake preparate. Naravno, preparate ne treba izbegavati samo onda ako imate kvalitetnu ishranu i naravno novac da kupite iste.

Затворено за коментаре.