Regulacija kalcijuma u krvi

Kalcijum (Ca++) je mineral koji je od izuzetne važnosti za pravilno funkcionisanje čitavog organizma. Evo nekoliko primera gde se ogleda njegova funkcija:

 • Kontrakcija mišića
 • Razdražljivost
 • Koagulacija krvi
 • Čvrstina kostiju

Uloga kalcijuma u kontrakcija mišića je već spomenuta u drugom tekstu na protalu o mehanizmu kontrakcije mišića.

Razdražljivost – U nervnom sistemu kalcijum ulazi u nervno vlakno i deluje na oslobađanje vakula medijatora u presinaptičkoj membrani. To je početak prenosa impusla preko sinapse.

Koagulacija krviZgrušavanje krvi je ne moguće ostvariti bez prisustva kalcijuma, a zgrušavanje je neophodno kako ne bi došlo do iskrvarenja prilikom povrede krvnog suda.

Čvrstina kostiju – Kalcijum se deponuje u kostima i time im daje čvrstinu. Kalcijum se u kostima nalazi u obliku soli hidroksiapatita (fosfati). Regulacija kalcijuma je usko povezana sa regulacijom fosfora. Gubljenje kalcijuma iz kostiju koje se dešava kod starijih osoba ali i kod sportista žena, koje se bave sportovima tipa izdržljivosti dovodi do osteoporoze kostiju. Kosti se lako lome a vrlo teško zarastaju. To je jedan od ozbiljnih problema ženskog sporta. U poslednje vreme se sve više saznaje o ulozi kacijuma kao sekundarnog prenosioca poruke (mesindžer) kroz citoplazmu kod delovanja hormona. Inače kalcijuma ima u krvi i kada se nađe u ćeliji onda je uglavnom smešten u sarkoplazmatskom retikulumu kao što je to slučaj u mišiću.

Koliko je kalcijum važan, pokazuje i činjenica da u regulaciji ne podpada pod hipotalamo-hipofizni kompleks kao većina žlezda sa unutrašnjim lučenjem. U krvi ga ima 10mg ili 2,2 mmol/l od čega je polovina u jonskom stanju a druga polovina je uglavnom vezana za protein. Koncetracija kalcijuma u krvi se precizno održava pomoću sledećih hormona:

Kalcitonin se luči u tiroidnoj žlezdi i smanjuje koncentraciju kalcijuma u krvi. To se ostvaruje na više načina. Jedan je, smanjenje resorptivne moći osteoklasta u kostima, a drugi, što smanjuje formiranje novih osteoklasta.

Parathormon se luči u paratiroidnoj žlezdi koja se u četiri zasebna odeljka nalazi neposredno ispod tiroidne žlezde. To je jedini hormon koji ta žlezda luči. Eliminacija ove žlezde vrlo brzo dovodi do smrti. Generalno parathormon je antagonista (suprotno delovanje) kalcitoninu jer povećava nivo kalcijuma u krvi. Ovaj hormon povećava aktivnost osteoklasta čime se resorbuje više kalcijuma iz kostiju i podiže njegov nivo u krvi. Povećanje kocentracije kalcijuma se ostvaruje i povećanjem njegove absorpcije u digestivnom traktu te smanjenjem eliminacija kalcijuma putem bubrega.

Vitamin D se stvara u organizmu ali se mora potkožno aktivirati putem ultravioletnih zraka koji dolaze od sunca. Nedostatak ovog vitamina kod dece, dok kosti još rastu, može dovesti i do nedostatka kalcijuma u kostima, što će uzrokovati njihovo krivljenje. Bolest je poznata pod imenom Rahitis. Ovaj vitamin je pod neposrednim uticajem parathormona koji ga aktivira u bubregu kada se aktivnost ovogvitamina višestruko poveća. Zbog toga se ovaj vitamin u ponekim literaturama označava i kao hormon. Vitamin značajno pomaže resorpciju kalcijuma iz digestivnog trakta i direktno inhibiše delovanje parathormona. Više o vitaminu D mozete pročitati u navedenom linku => Vitamin D.

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter
Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

27 • Pitanja i odgovori

  • Hiperkalcemija se u bolničkim uslovima leči na sledeći način:
   1. Intravenska infuzija (cilj je forsirati što više diurezu (mokrenje)).
   2. Za postizanje ovog cilja može se primeniti Furosemid (lek iz grupe diuretika koji deluje na henleovu petlju bubrega).
   3. Kortikosteroidi
   4. Bifosfonati
   5. Kalcitonin

 1. svetlana stepanović ranković

  negde sam pročitala da višak kalcijuma stvara u mozgu ,,pločice “koje uzrokuju izliv krvi u mozgu….
  zašto ako pijem vigantol od 40000i.j-ml pijem svaki dan po 3 kapi (inostransto ) a
  naš proizvod od 20000i.j.-ml nedeljno po15kapi

  • Ne razumemo Vaše pitanje? Zašto to pijete? Da li možete da napišete malo opširnije?

   Same kalcifikacije ne mogu uzrokovati izliv krvi u mozgu, izliv krvi u mozgu se javlja najčešće kao posledica povišenog krvnog pritiska.

  • svetlana stepanović ranković

   da ,da, nisam dobro objasnila jer nisam očekivala odgovor…mnogo vam hvala …više o mojim problemima drugi put …..hvala

 2. trepic s.

  POSTOVANI imam visak kalzija ukrvi ,trenutno je 2,7- 3. hoce da me operisuNB -NEBEN SCHILDRIZE; to je zlijezda za regulaziju kalcijuma.JA NISAM PRISTAO, molim Vas sta da radim, jako sam zabrinut mozeli se regulisati tabletama..Molim Vase misljenje. Puno Vam HVALA…..

  • trepic s.

   postovani hoce da operisu pored stitnjace jednu zljezdu koja regulise nivo kalcijuma u krvi da je odstrane, mozda sam bas ovdje procitao da je opasno PARATHORMON SELUCI U PARATIROIDNOJ ZLJEZDI PUNO SE ZAHVALJUJEM

 3. trepic s.

  postovani hoce da operisu pored stitnjace jednu zljezdu koja regulise nivo kalcijuma u krvi da Pje odstrane, mozda sam bas ovdje procitao da je opasno PARATHORMON SELUCI U PRATIROIDNOJ ZLJEZDI PUNO SE ZAHVALJUJEMP PROSAO SAM SVA PRETRAZIVANJA CT – RORU I SVE OSTALO VEC GODINU DANA ; ZBOG POVISENOG KALCIJUMA UKRVI- TRENUTNO JE „2,7 DALI JE TO ZA OP- ILI SE TO MOZE SA TABLETAMA POZDRAV–INOSTRANSTUO

  • Poštovana, sve zavisi, nekad može nekad ne može. Zavisi od toga koliko godina imate, da li bolujete neku bolest, koliko dugo, kakvo Vam je opšte zdravstveno stanje, da li je neko u porodici imao slične probleme, da li pijete neke lekove i koje, itd.

   Ovo su samo neke od promenjivih koje se gledaju kada se razmišlja o operaciji paratiroidne žlezde, i naravno one zavise od osobe do osobe, od slučaja do slučaja, najbolje bi bilo da se posavetujete sa endokrinologom koji će na osnovu svih podataka o Vama moći da odluči da li bi trebalo operisati dotičnu žlezdu. Preporučujemo Vam da poslušate Vašeg endokrinologa.

  • trepic s.

   Imam 7o. god. uzimam :Bisoprolol 2,5 ramipril5, simvastatin 10. ,amlodipin 5,alloprurinol 300 za giht prije 10 dana zbog velike upale srednji prst odsjecen na desnoj nozi. U Fam. niko nije imao problema sa kalcijem ,sutra imam termin kod interniste. puno pozdrava…….

  • Vaš slučaj nije nimalo jednostavan, tako da Vam mi na ovaj način ne možemo nešto puno pomoći. Prenesite nam sutra izveštaj interniste. Srdačan pozdrav i srećno!

 4. Meni je endokrinolog juče rekao da ću, ako se to ispostavi kao neophodno, nakon uklanjanja paratireoidne žlezde biti zdrava osoba – doslovce tako mi je rečeno. Imam blago povišen nivo kalcijuma i umereno povišen PTH. Pijem jednom nedeljno Bonap i 7 kapi Vigantola. D vitamin na donjoj granici. Oba kalcijuma – na gornjoj .

  U Vašem tekstu piše da eliminacija paratireodine žlezde dovodi vrlo brzo do smrti. Da li to znači da osobi kojoj se odstrani ova žlezda počinje da preti skora smrt?

  Da li je reč o grešci u Vašem tekstu kada je u pitanju nastupanje smrti zbog eliminacije paraštitne žlezde? Molim Vas da mi odgovorite što pre jer sam u potpunom šoku zbog toga što sam pročitača. Imam 56 godina.

  • Marija, do smrti može doći 1. ako se uklone sve 4 paraštitaste žlezde 2. ako se vrednosti kalcijuma ne prate nekon operacije.

   Recite nam zašto će Vam ukloniti paraštitastu žlezdu? Pa ćemo pokušati da Vam objasnimo slučaj.

   Endokrinolog Vam to sigurno ne bi preporučio da zna da će doći do smrti nakon operacije. Verujte svom endokrinologu!

  • Dijagnoza: hiperparatireoidizam primarni, adenom donje desne paratireoidne žlezde. Skoro godinu dana lečim se zbog povećanog PTH i ukupnog kalcijuma, kao i zbog deficita D vitamina. Međutim, iako redovno uzimam Bonap i Vigantol, nikakvog pomaka nema. Za šest meseci mi je zakazana kontrola sa nalazima DEXA-e LS i kuka, UZ bubrega PTH, vit D, crosslaps, PINP, Ca, P, Ca jon, ALP. Nastavljam istu terapiju.

   Moja pretpostavka, i istovremeno i nada, je da mi neće ukloniti celu žlezdu nego samo taj deo sa adenomom.

   Da li je moguće i na koji način isprovocirati izbacivanje viška kalcijuma iz krvi? Da li bi pojačana diureza bila od pomoći?

   Da li se nakon potpunog uklanjanja paraštitne žlezde nivo kalcijuma uspešno reguliše pomoću lekova ili se može dogoditi da lekovi ne budu delotvorni? Verujem svom endokrinologu i držim se svih saveta, ali prilično sam zabrinuta zbog situacije u kojoj sam se našla.

   Najlepše Vam zahvaljujem na odgovoru.

  • Verujemo da ste zabrinuti.

   Situacija će biti drugačija kada Vam hirurg ukloni adenom! Znači neće Vam ukloniti sve 4 paraštitaste žlezde, ukloniće samo adenom ili ako hirurg bude baš morao ukloniće i donju desnu paraštitastu žlezdu, ali ne brinite se ni tad, jer imate još 3 paraštitaste žlezde. 🙂 Neki ljudi se rode i žive jedan vek sa 3 paraštitaste žl. Kada Vam je operacija?

   Nakon operacije se uglavnom kalcijum vrati na normalne vrednosti, ali morate pratiti kalcijum u krvi, odnosno redovno ići na kontrolu.

   Do operacije Vam može pomoći forsirana diureza, znači slobodno popijte bar 3l vode tokom dana. A i nakon operacije Vam ništa loše neće doneti to što popijete toliko tečnosti.

   Nadamo se da smo uspeli da Vam pomognemo, ili Vas bar opustimo. 🙂
   Izvinite što nismo odmah mogli da odgovorimo, hvala Vam na razumevanju. Srdačan pozdrav i srećno!

 5. Mnogo, mnogo Vam se zahvaljujem na odgovoru. Puno mi znači Vaša podrška i razumevanje. Zaista sam se baš jako opteretila.

  Znate, ne mogu sa doktorkom ovako da komuniciram jer je uvek u gužvi. Predaje na fakultetu a prima samo jedan dan u nedelji i to po dvadeset pacijenata. A i ja sam, to niste mogli da ne primetite, veoma analitičan tip i uopšte se time ne ponosim. To je prilično opterećujuće i za mene i za moje okruženje.

  O samom terminu operacije još nije bilo govora. Doktorka mi je produžila terapiju Bonapom i Vigantolom na još šest meseci. Moja pretpostavka je da će tada, u zavisnosti od rezultata, reći da li idemo dalje sa terapijom ili na operaciju. Koliko sam shvatila, operacija je neminovna kad – tad. Da li sam u pravu?

  Nadam se da ne doživljavate kao zloupotrebu Vaše dobre volje to što Vam postavljam ovoliko pitanja. Držim da je i Vama to od neke koristi u smislu proširivanja praktičnog znanja a sigurna sam da nešto znači i onima koji imaju problem sličan mom.

  Biću slobodna da Vam postavim sledeća pitanja:

  1. PITANJE: Ono što me najviše brine jeste povremeni bol u desnoj butini i nešto manje izražen u desnom kuku (sve to isključivo u ležećem položaju). Prema uputstvu za upotrebu Bonapa koji uzimam od juna 2017. godine (jedan nedeljno), bol u butini i kuku bi se mogao podvesti pod česte tegobe: bol u kostima.
  Međutim, ono što meni predstavlja psihičko opterećenje jeste to što se u istom uputstvu, kao retka tegoba, navodi da se bol u butini javlja kao „rani znak mogućeg preloma butne kosti“ i vezuje se za pacijente koji dugo uzimaju lek i imaju osteoporozu. Prema DEXA-i od pre godinu dana, ja osteoporozu nemam. Da li mislite da bi trebalo sada da je uradim ili da uradim neku analizu ili drugu dijagnostiku. Inače taj bol je počeo da se javlja (ređe nego sada) već na početku uzimanja terapije, u vreme kada su rezultati DEXA-e bili još sveži i pokazivali da nema osteoporoze.

  2. PITANJE: Bolove srednjeg intenziteta imam i u rukama a naročito u nogama . Ovo je u uputstvu takođe navedeno kao česta nuspojava. Da li i šta mi preporučujete kao analgetik?

  3. PITANJE: Imam i otečene skočne zglobove i „teške“noge kao i šake. Ne previše, ali se ipak vidi i oseća neprijatnost i bol. Šta uraditi u vezi sa tim?

  4. Da li ima potrebe da zbog svih gore navedenih tegoba idem kod endokrinologa odnosno da li postoji mogućnost da je potrebno smanjiti dozu leka ili sve ovo treba prihvatiti kao loše nuspojave i rešavati ih kao takve svaku ponaosob, bez konsultacije sa endokrinologom? Naglašavam da nijedna od tih pojava nije drastično izražena ali je nesporno da postoje i da mi smanjuju pokretljivost i stvaraju neprijatnosti u vidu umerenih bolova prilikom kretanja. Naročito mi smeta kad ustanem nakon ležanja ili sedenja.

  Unapred zahvaljujem na odgovorima i ne morate se opteretiti rokom u kome ćete mi odgovoriti jer je Vaš poslednji odgovor delovao na mene veoma umirujuće i to mi zaista puno znači.

  Još jednom, hvala Vam na strpljenju i studioznosti kao i na posvećenosti posetiocima Vašeg sajta.

  • Poštovana Marija, nismo baš sigurni kako da Vam odgovorimo na pitanja u vezi terapije sa Bonapom. Iskreno. Najbolje bi bilo da se posavetujete sa svojim endokrinologom.

   Samo Vam možemo reći, onako kako su nas učili, da bonap i ostali lekovi iz te grupe najčešće prouzrokuju neželjena dejstva koja se javljaju od strane gastrointestinalnog trakta, a najopasnije neželjeno dejstvo koje može da se javi zbog dotične terapije je nekroza donje vilice.

   Izvinite što Vam ovako baš baš kasno odgovaramo. Hvala Vam na razumevanju.

 6. jagodina paprotka

  pec ostovani,ja vec 7 godina imam hronocni tireopiditisom sa hipotireozom hipoparatireoizmom. uzimam LETROKS 100 mg,Rocartrol 3x2525mg i vec 2 godine nocu po 3/4 puta dijareju. dali je to od lekova.sva ispitivanja kod gastroenterologa uredna. srara sam 48 godina Unapred zahvalna

 7. Sladjana

  Postovani,
  skoro sam uradila analize stitne zlezde i rezultati su sledeci: TSH 2.09; freeT4 15.8; TPO 242,9;
  PTH 208.9; vitamin D 47; kalcijum 2.8 ; neorganski fosfor 1.0.
  Molim vas za analizu i vase misljenje, gledajuci ove rezultate laicki vidim da se radi o hipotireodizmu ali i o hiperparathormonu stitnjace. Endokrinolog mi nista ne govori , na svoju ruku uzimam kapi vitamina D ( 10 kapi). Znam da je operacija jedino resenje,zanima me da li sa ovim nivoom PTH moram sto pre na operaciju.
  Na analizu svega gore pomenutog uputio me je prijatelj, specijalista urgentne medicine, i kao sto rekoh endokrinolog me kontrolise ultrazvucno na sest meseci i analitom T3,T4, i TSH koji su bili u redu ( sve to za otprilike godinu ipo do dve)
  Nadam se da ste razumeli moj problem i pomoci mi savetima.
  Hvala unapred na odgovoru!

 8. Moj suprug ima 47 godina i u julu mesecu je operiosao tumor testira, dobio je dve hemo terapije, ali su na skeneru nesto primetili na stitnoj zlezdi, u Nisu se svaki pregled specijaliste i skener ili magnetna ceka po 3 meseca, interesuje me posto smo radili krvnu sliku tumor markeri su uredu ali se javilo povecanje kod kalcitonina gornja granic je deset on ima 10,8 da li je moguce da se rak prosirio ili se radi o necem drugom. Nikakvu terapiju hormosku nije dobio nakon operacije. Zakazano snimanje kod endokrinologa imamo tek u novembru. Hvala unapred na odgovoru.

 9. Aleksandar

  Poštovani
  Imam pitanje , imam 37 godina pre nekoliko dana primetio sam preskakanje srca koje je konstantno od jednog preskoka u minutu do 7 ili 8 puls normalan do mozda 99 otkucaja , a i primetio sam da posle jela 15-30 minuta je preskakanje i brz puls učestalije , na zadnjem pre par godina kardiološkom ultrazvuku i kolor dopleru srce je bilo idealnih parametara . Otisao sam kod svog lekara odmah uradio krvnu sliku i hormone štitne žlezde , krvna slika idealna samo sa povećanim Kalcijumom 2.61 referentno 2.15 _ 2.55 i limfociti sniženi 1.05 referentno 1.18 _ 3.74 , hormoni štitne žlezde FT4 u serumu 1.46 referentno 0.8 _ 2.0 , TSH u serumu 2.38 referentno 0.3 _ 5.0 , TG-At 13 referentno < 115 , Anti TPO ( Anti Mc – Ab ) 31,4 referentno < 34,0 .Molio bih vase misljenje .
  Hvala

Napišite Vaš odgovor/pitanje