Rak štitaste žlezde: skoro 3 puta češći kod žena

Karcinom štitaste žlezde je redak kancer koji zahvata malu žlezdu u bazi vrata sposobnu da proizvodi i luči hormone, poznatu kao tireoidna ili štitasta žlezda, mnogi ovu žleždu nazivaju još i štitnom. Ovaj tip kacera se češće javlja u 30-tim godinama ili posle 60. godine starosti. Žene imaju tri puta veću mogućnost da razviju rak štitaste žlezde od muškaraca. Postoje načini za lečenje i kompletno izlečenje tumora, ali neretko se dešava da se nekoliko godina posle izlečenja tumor ponovo vrati.

Simptomi raka štitne žlezde

Čvor na štitastoj žlezdi / vratu

Uzroci karcinoma štitaste žlezde
Tipovi tumora na štitastoj žlezdi
Dijagnoza
Staging tumora štitaste žlezde
Lečenje kancera štitaste žlezde

Hirurgija
Lečenje radioaktivnim jodom
Radioterapija
Hemioterpija i ciljana terapija

Simptomi raka štitne žlezde

Glavni simptom tumora štitaste žlezde može biti čvorić na prednjoj strani vrata, ali obzirom na to da se tumor štitaste žlezde razvija sporo, može rasti ne dajući nikakve simptome.

Čvor na štitastoj žlezdi / vratu

Tumor štitaste žlezde često prouzrokuje pojavu bolnog čvora i otok na vratu. Ne mora svaki čvor na prednjoj stani vrata da bude tumorskog porekla. U većini slučajeva se javlja kao posledica bezopasnog uvećanja štitaste žlezde, oboljenja koje se zove gušavost, a nastaje kao posledica nedostatka joda. Samo 1 od 20 slučajeva je tumor. Neki od znakova koji ukazuju na tumorsko poreko čvora su: čvrst, tvrd čvor koji je nepokretan ispod kože i koji se konstantno uvećava. Bez obzira da li ovi znaci postoje ili ne, svaki čvor je potrebno detaljnije ispitati.

Drugi simptomi uključuju:

 • otečene limfne žlezde vrata;
 • otežano gutanje;
 • promuklost koja dugo traje;
 • gušobolja, bol u grlu;
 • otežano disanje;
 • retko se mogu javiti dijareja i crvenilo.

Mnogi tumori mogu dati iste simptome, stoga je najbolje posetiti lekara i otpočeti detaljnija ispitivanja da bi se otkrio tačan uzrok i započelo adekvatno lečenje.

RAK ŠTITASTE ŽLEZDE
RAK ŠTITASTE ŽLEZDE

Uzroci karcinoma štitaste žlezde

Rak nastaje kada dođe do poremećaja na nivou DNK u ćelijama štitaste žlezde, pa kao posledica dolazi do stvaranja abnormalnih ćelija koje se prebrzo i nekontrolisano umnožavaju, grupišu se i stvaraju tumorsku masu tj. čvor.

Tačan uzrok još uvek nije poznat, ali postoje stanja koja povećavaju rizik za nastanak tumora. To su:

Tipovi tumora na štitastoj žlezdi

Postoje 4 glavna tipa raka štitaste žlezde, a to su:

 • papilarni karcinom – najučestaliji tip kancera štitaste žlezde, javlja se u 8 od 10 slučajeva, naročito kod žena.
 • folikularni karcinom – javlja se u više od 1 od 10 slučajeva, u srednjem životnom dobu, takođe češći u ženskoj populaciji.
 • medularni tireoidni karcinom – javlja se u manje od 1 od 10 slučajeva. Za razliku od drugih tipova, javlja se familijarno.
 • anaplastični tireoidni karcinom – najređi (1 u 50 slučajeva), ali i najozbiljniji tip kancera. Javlja se posle 60 godine života.

Papilarni i tireoidni tipovi karcinoma spadaju u dobro diferentovane karcinome, što znači da su lakši za lečnje u odnosu na druge tireoidne karcinome.

Rak štitaste žlezde: skoro 3 puta češći kod žena
Rak štitaste žlezde: skoro 3 puta češći kod žena

Dijagnoza

Ako primetite bilo koji od gore navedenih simptoma, odmah se obratite svom lekaru, a on će nakon pregleda ustanoviti da li je potrebno vršiti dalja ispitivanja.

Najčešći testovi koji se sprovode su:

 • laboratorijska analiza krvi – podrazumeva proveru nivoa hormona tiroksina i trijodtironina tj. T3 i T4. Povećan nivo hormona ukazaće na hiperreaktivnu žlezdu, a snižen na usporen rad žlezde.
 • ultrazvuk štitaste žlezde – pregled je sličan kao pregled trudnica. Bezbolan je, a služi da se ispita morfologija tj. da se proveri anatomska struktura žlezde i da se uoče postojeće promene. Ukoliko se evidentira neki čvor potrebno je uzeti isečak i ispitati detaljnije njegove karakteristike.
 • biopsija – podrazumeva uzimanje isečka promene sa žlezde i bliže određivanje dijagnoze, patohistološki.

Ukoliko se patohistološkim ispitivanje uzetog isečka potvrdi tumorska etiologija čvora, dalji testovi podrazumevaju CT i MR (magnetna rezonanca) da bi se utvrdio stepen raširenosti tumora i postojanje metastaza.

Staging tumora štitaste žlezde

Ako se dijagnostikuje tumor potrebno je proceniti njegovu proširenost.

Postoji posebna TNM klasifikacija pomoću koje se procenjuje “staging” tumora.

 • T (tumor) – ocenjenjuje se veličina tumora na skali od 1 do 4.
 • N (limfni čvorovi) – 0 ili 1 u zavisnosti da li su zahvaćeni okolni limfni čvoroviu ili ne.
 • M (metastaze) – 0 ili 1, u zavisnosti da li postoji raširenost tumora na udaljena mesta.

Određivanje staginga tumora je veoma značajno jer od njega zavisi terapija koja će se prienjivati u lečenju tumora.

Lečenje kancera štitaste žlezde

Način lečenja zavisi od tipa kancera kao i od njegove raširenosti.

Glavni tretmani su:

 • tireoidektomija – hiruško otklanjanje dela ili cele žlezde
 • terapija radioaktivni jodom – podrazumeva gutanje preparata radioaktivnog joda koji odlazi u cirkulaciju i njom putuje do mesta na koja će delovati tj. ubiti kancerske ćelije.
 • spoljnja radioterapija – podrazumeva terapiju zracima koji su usmereni na maligno izmnjeno tkivo
 • hemioterapija i ciljana terapija – primena lekova koji ubijaju kancerske ćelije, ova terapija se obično sporovodi putem intravenske infuzije.

Način lečenja određuje tim lekara kao što je već napomenuto, zavisi od tipa kancera. Bitno je da se stanje redovno kontroliše i proveravaju funkcije drugih oragana naročito posle primene terapije.

 • Papilarni i folikularni karcinom se najčešće leče hiruškim putem (tireoidektomija) ili primenom radioaktivnog joda.
 • Medularni karcinom najčešće se otklanja hiruškim putem uz dodatni tretman radioterapijom.
 • Anaplastični karcinom se ne može lečiti hiruškim putem. Hemioterapijom i radioterapijom se ne može uništiti, ali se može kontrolisati rast i simptomi.

Hirurgija

Prvi korak u lečenju većine tumora jeste hiruško uklanjanje izmenjenog tkiva. Moguće je odstraniti deo žlezde, celu žlezdu ili žlezdu sa okolnim limfnim čvorovima. Operacija podrazumeva ulazak u opštu anesteziju koja nosi sa sobom određeni rizik, ali je ovakav tip lečenja još uvek prvi na listi mogućnosti. Oporavak je brz. Nakon operacije pacijent se zadržava u bolnici u trajanju od 5-7 dana radi praćenja postoperativnog toka, zatim se otpušta na kućno lečenje uz napomene da narednih nekoliko nedelja odmara, izbegava naporan rad i naprezanje, naročito vrata. Na vratu će postojati mali ožiljak koji će vremenom postajati sve manje uočljiv.

Lečenje radioaktivnim jodom

Preporuka je da se nakon operacije lečenje nastavi upotrebom radioaktivnog joda da bi se uništile preostaje tumorske ćelije koje nije bilo moguće ukloniti tireoidektomijom.

Priprema za ovu vrstu terapije: konzumiranje hrane bogate jodom smanjuje efekat terapije, stoga se nekoliko nedelja (obično 2) pre početka tretmana preporučuje sprovođenje posebnog načina ishrane bez ili sa vrlo malo joda.

Preporučuje se da:

Ukoliko ste trudni, obavezno napomenite lekaru jer je primena radioaktivnog joda kontraindikovana u trudnoći. Takođe, 6 kod žena, a 4 meseca kod muškaraca nakon tretmana treba izbegavati planiranje porodice.

Ukoliko dojite, potrebno je da prestanete 8 nedelja pre početka tretmana jodom. Nakon tretmana zabranjeno je dojenje, ali u daljoj budućnosti ukoliko planirate još trudnoća, dojenje možete sprovoditi bezbedno.

Tretman jodom podrazumeva oralno uzimnje tečnog preparata ili joda u obliku kapsula. Jod putuje kroz krv i ubija kancerske ćelije. Tokom ove terapije potrebno je da ostanete nekoliko dana u bolnici zbog radioaktivnosti. Zbog mera predostrožnosti, pacijent na ovakvoj terapiji se nalazi izolovan u posebnoj sobi, posete su zabranjene, a kada nivo radioaktivnog joda padne na niske vrednosti pacijent je spreman za otpuštanje na kućno lečenje uz napomenu koje mere predostrožnosti da sprovodi.

Neželjena dejstva su nespecifična. Ukjljučuju pojavu otoka i bola u vratu, umor, malaksalost, promenjen ukus u ustima i suva usta. Tretman nema uticaja na plodnost kod žena. Kod muškaraca može biti smanjen nakon tretmana, ali se vremenom poboljšava i vraća u normalu.

Radioterapija

Smanjuje mogućnost vraćanja tumora nakon hiruške terapije i terapije radioaktivnim jodom kod većine tumora, a kada je u pitanju anaplastični tumor štitaste žlezde, ona se primenjuje kao deo redovne terapije.

Podrazumeva svakodnevno izlaganje zračenju koje ubija kancerske ćelije. Uglavnom se zračenje sprovodi jednom dnevno od ponedeljka do petka uz vikend pauza u trajanju od 4 do 6 nedelja.

Neželjena dejstva uključuju: malaksalost, umor, suva usta i bol prilikom gutanja. Neželjena dejstva iščezavaju nekoliko nedelja nakon tretmana.

Hemioterpija i ciljana terapija

Danas se hemioterapija retko sprovodi u lečenju tumora štitaste žlezde. Terapija izbora je samo kod anaplastičnog karcinoma jer drugi načini nisu efikasni kao i kod metastaza. Lekovi se daju putem infuzije. Loša strana ovog načina lečenja je ubijanje i zdravih ćelija pored kancerskih što rezultira pojavom brojnih neželjenih efekata. Od skoro su otkriveni specifičniji lekovi, tzv. biološki koji deluju isključivo na maligno izmenjene ćelije ostavljajući zdrave ćelije. Ovi lekovi su izuzetno dobri, ali su istraživanja još uvek u toku i ne postoje lekovi za svaki tip kancera.

Nakon terapije potrebna je suplementacija. Pre svega nadoknada hormona štitaste žlezde, da bi se izbegli simptomi hipotireoze (suvoća kože, usporen metabolizam, gojaznost, tromost, usporen rad srca, nizak krvni pritisak…);

Obično se uz tireoideu zbog anatomske blizine, odstranjuju i paratireoidne žlezde koje su odgovorne za regulaciju nivoa kalcijuma i fosfora, pa je supstitucija paratireoidnog hormona i kalcijuma neophodna da bi se izbegli poremećaji na nivou koštanog sistema.

Važna napomena je da redovno kontrolišete nivo hormona štitaste žlezde u krvi, radite ultrazvučne preglede štitaste žlezde, radioisotopsku proveru žlezde (moguće je otkriti nove kancerske ćelije) i naravno, redovno uzimanje propisane terapije.

Preporuceno: Štitna žlezda simptomi & principi lečenja poremećaja