Rak prostate simptomi i principi lečenja • Kancer prostate

U najvećem broju slučajeva rak prostate se razvija kod starijih muškaraca. Ovo je uglavnom sporo napredujući kancer, koji ne skraćuje životni vek i često ne zahteva terapiju. Dok u drugim slučajevima, manifestuje se kao agresivni karcinom koji se širi u druge delove organizma. U svakom slučaju, što je rak više napredovao, manje su šanse za izlečenje ali u svakom slučaju moguće je usporiti rast tumora.

Šta je prostata?
Uopšteno o raku prostate
Uzroci prostatičnog kancera
Simptomi raka prostate – Kako prepoznati ovaj tumor?
Dijagnoza
Procena ozbiljnosti i proširenosti karcinoma – Metastaze
Lečenje
Terapija rano otkrivenog karcinoma prostate
Terapija lokalno uznapredovalog karcinoma prostate
Terapija uznapredovalog ili kasnijeg stadijuma karcinoma prostate
Praćenje razvijanja karcinoma – Prognoza i preživljavanje

Šta je prostata?

Prostatična žlezda je organ koji je nalazi samo kod muškaraca. Lokalizovana je neposredno ispod mokraćne bešike i obično je veličine oraha.

Kroz prostatu prolazi jedan deo uretre, mokraćne cevi, koja sprovodi urin put njenog izlučivanja iz organizma. Prostata ima ulogu u produkciji tečnosti koja štiti semenu tečnost.

Karakteristična pojava za prostatu jeste njena osobina rasta i zato se kod muškaraca, uglavnom starijih od 50 godina, javlja uvećana prostata. Česta je pojava urinarnih simptoma kod starijih muškaraca usled benigne prostatične hiperplazije (nekancerogenog uvećanja prostate) ili usled nastanka raka prostate.

Uopšteno o raku prostate

Prostatični kancer je rak koji nastaje od ćelija u samom tkivu prostate. Najveći broj slučajeva je zabeležen kod muškaraca starijih od 65 godina.

Rak prostate se razlikuje od ostalih karcinoma jer se može javiti u malim zonama u okviru prostate i egzistirati tu godinama bez pojave simptoma (ili uopšte ne uzrokuje simptome).

Uzroci prostatičnog kancera

Maligni tumori nastaju uvek od jedne abnormalne, maligno izmenjene ćelije. Tačan razlog ove pojave nije jasan, postoji više teorija i sve mogu doći u obzir. U svakom slučaju dolazi do ispoljavanja nekih gena ćelije koji su inače bili suprimovani ili do izmene u samoj genetičkoj strukturi. Ovo rezultira u vidu abnormalnog rasta, proliferacije i razmnožavanja izmenjene ćelije bez ikakve kontrole.

Određeni faktori rizika mogu doprineti razvoju ovog oboljenja:

 • Starenje (veća učestalost javljanja kod starijih muškaraca)
 • Genetski faktor. Ukoliko se rak prostate javio kod oca ili brata u porodici u ranim godinama (pre 60. godine) smatra se da ta osoba ima povećan rizik za nastanak raka prostate.
 • Etnička pripadnost. Karakterističan je za muškarce afričko-karipskog porekla a manje karakterističan za muškarce azijske nacionalnosti.
 • Ishrana. Režim ishrane bogat mastima sa slabim unosom voća i povrća može biti faktor rizika za ispoljavanje ovog oboljenja. Pravilna ishrana može biti kasnije i kao lek za ovaj rak, hranite se uz podršku stručnjaka.
 • Izloženost metalnom kadmijumu može takođe doprineti razvoju ovog oboljenja.

Simptomi raka prostate – Kako prepoznati ovaj tumor?

Rak prostate spada u grupu tumora sa sporim rastom. Simptomi mogu izostati sa početka bolesti, čak i godinama se ne moraju pojaviti. Kako tumor raste mogu se javiti iritacije ili pritisak na uretru, čak i izazvati parcijalnu blokadu izlučivanja urina. Simptomi koji se mogu javiti su sledeći:

 • Slabiji mlaz urina (potrebno je više vremena da se isprazni bešika)
 • Produžen period pre početka mokrenja – „stidljiva bešika“
 • Dodatno kapljanje urina nakon obavljene nužde
 • Učestalost (češća potreba za uriniranjem)
 • Urinarne infekcije
 • Hitnost (neophodno je isprazniti bešiku istog momenta)
 • Osećaj nepotpunog pražnjenja bešike

Svi gore navedeni simptomi su karakteristična pojava za starije muškarce uopšteno. Većina muškaraca koja razvije ovakve simptome sa godinama nema kancer prostate već benignu prostatičnu hiperplaziju tj. uvećanje prostate, koje se javlja kod svakog ili svakog drugog muškarca u jednom momentu života. U svakom slučaju neophodno je obratiti se doktoru radi evaluacije simptoma.

Simptomi poput krvarenja ili bola u bazi penisa se takođe mogu javiti.

Ukoliko dođe do širenja raka na ostale organe javljaju se različiti simptomi, karakteristični za te organe. Ovaj rak ima tendeciju širenja u kosti karlice, nižih delova kičme i kukova. Kosti tada postaju bolne i osetljive. Zabeleženi su i slučajevi pojave prvih simptoma tek od sekundarnih tumora, odnosno metastaza (nakon širenja tumora u kosti, dolazi do pojave prvog simptoma bola).

Dijagnoza

Ukoliko postoji sumnja na rak prostate, pristupa se inicijalnoj dijagnostici koja obuhvata:

 • Pregled prostate. Obavlja se preko analnog otvora, gde doktor opipava žlezdu, procenjuje njenu veličinu i glatkoću površine. Ukoliko je ona uvećana i neravne površine može ukazivati na postojanje raka prostate.
 • Analize krvi. U krvi se određuje nivo prostatičnog specifičnog antigena (PSA). Supstanca koju proizvode i normalne i maligno izmenjene ćelije prostate. Što je viši nivo ovog antigena u krvi veće su šanse za postojanje karcinoma prostate.
 • Biopsija. Procedura koja služi za potvrdu dijagnoze. Podrazumeva uzimanje malog isečka tkiva i analizu na prisustvo maligno izmenjenih ćelija. Nije uvek neophodna za potvrdu dijagnoze, radi se po proceni doktora. Koristi se fina igla i ultrazvučni skener kojim se ulazi kroz anus pacijenta i uzima isečak tkiva. Uglavnom se uzima nekoliko isečaka sa više različitih delova prostate.

Procena ozbiljnosti i proširenosti karcinoma – Metastaze

Ozbiljnost bolesti se procenjuje na osnovu 3 faktora: stepena kancerogenih ćelija, stadijuma kancera i nivoa PSA u krvi.

Stepen kancerogenih ćelija

Procenjuju se određene karakteristike kancerogenih ćelija i time se donosi zaključak stepena i agresivnosti raka. Stepenovanje se vrši po Glison skor sistemu. Vrednosti skora 2-6 predstavljaju nizak skor prostatičnog raka (verovatno je da karcinom raste sporo). Skor vrednosti 7 je umeren i predstvlja umeren rast karcinoma, dok vrednosti skora 8-10 predstavljaju skor koji karakteriše brzo rastući karcinom.

Stadijum kancera

Ukoliko je potvrđena dijagnoza kancera, sledeći stepen je određivanje stadijuma proširenosti. Uključuje dodatne dijagnostičke metode poput CT-a, MRI, skena kostiju (scintigrafija), ultrazvuka abdomena i drugih testova. Cilj je odrediti sledeće:

 • Da li je tumor zahvatio celu debljinu zida prostate i okolne strukture poput mokraćne bešike
 • Da li se tumor proširio na okolne limfne čvorove
 • Da li se tumor proširio na ostale delove tela, tj. da li je metastazirao

Lečenje

Terapija prostatičnog raka je vrlo komplikovana i veoma se razlikuje od slučaja do slučaja. Terapijske procedure obuhvataju: operaciju, radioterapiju, hormonsku terapiju i ređe hemoterapiju, ili kombinaciju istih. Odabir terapije zavisi od:

 • Samog kancera – veličine i stadijuma, Glisovog skora i nivoa PSA u krvi
 • Pacijenta – godina, opšteg zdravlja i odabira terapije

Neki tipovi kancera su sporo rastući, jedva daju simptome i ne utiču na dužinu života, dok drugi mogu biti veoma agresivni, zahvataju okolne organe i dovode do ispoljavanj ozbiljnih simptoma i propratnih bolesti.

Postoje tri oblika lečenja raka u zavisnosti od samog cilja terapije:

1 Terapija sa ciljem izlečenja

Ovaj vid raka je izlečiv, pogotovo ukoliko se otkrije na samom početku bolesti. Češće je u upotrebi termin remisija koji podrazumeva stanje bolesti u kome rak ne postoji trenutno i ne napreduje. Nažalost, postoji mogućnost vraćanja raka nakon nekoliko meseci ili godina.

2 Terapija sa ciljem kontrole

Ukoliko otklanjanje tumora nije opcija, radi se na kontroli njegovog rasta, usporavanju, tj. sprečavanju njegovog napredovanja. Ovo može eliminisati simptome na neko vreme.

3 Terapija sa ciljem olakšavanja simptoma

Ukoliko ne postoji druga opcija, terapijska procedura se koncentriše na ublažavanje ili čak uklanjanje simptoma, poput bolova prvenstveno (uključuje specifičnu dijetu, analgetike i druge terapijske načine).

Terapija rano otkrivenog karcinoma prostate

Aktivno praćenje karcinoma

Rano dijagnostifikovani karcinomi se obično otkriju pomoću merenje nivoa PSA u krvi. Kao što je već napomenuto, mnogi oblici su sporo rastući i ne utiču na život pacijenta, što znači da u velikom broju slučajeva terapija neće biti potrebna. Terapija karcinoma izaziva veliki broj neželjenih dejstava koje bitno menjaju način života. Praćenjem napredovanja karcinoma se izbegavaju ili odlažu neželjena dejstva terapije.

Operacija

Otklanjanje prostate ili prostatektomija je hirurška procedura koja se preporučuje mlađim pacijentima obolelim od karcinoma prostate, ukoliko se dijagnoza postavila u ranom stadijumu i pacijent je generalno dobrog opšteg zdravlja. Neželjena dejstva operacije poput inkontinencije (nemogućnost zadržavanja urina) ili impotencije (nemogućnost erekcije) se mogu pojaviti.

Radioterapija

Procedura u kojoj se koristi visokoenergetsko zračenje usmereno direktno na tumorsko tkivo u cilju ubijanja ćelija i sprečavanja njihovog razmnožavanja. Kod terapije kancera prostate se koriste dva oblika radioterapije (u zavisnosti od velikog broja faktora poput veličine, proširenosti, invazivnosti samog tumora):

 • Unutrašnja radioterapija (brahiterapija) – Podrazumeva implantaciju malog radioaktivnog implanta u kancerogeni tumor ili u neposrednoj okolini tumora. Nekada se vrši implantacija radioaktivnih semena u tkivo prostate, ona tamo ostaju trajno ali vremenom gube svoju radioaktivnost.
 • Spoljašnja radioterapija – Uključuje usmeravanje radijacije (zračenja) direktno na prostatično tkivo uz pomoć mašine koja se nalazi van tela pacijenta.

Terapija lokalno uznapredovalog karcinoma prostate

Kada tumor zahvati kapsulu prostate ili okolno tkivo koristi se termin lokalno uznapredovali karcinom. U ovom slučaju se koristi hormonska terapija i radijacija ili kombinacija ove dve terapijske opcije. Mana radioterapije je što ona obuhvata i okolne strukture. Nekim pacijentima se prepisuje samo hormonska terapija.

Hormonska terapija

Ćelije karcinoma prostate zahtevaju testosteron za svoj rast. Testosteron je hormon koji se stvara u testisima muškarca i cirkuliše krvotokom. Hormonska terapija ima za cilj sprečavanje proizvodnje testosterona i sprečavanje njegovih efekata na ćelije karcinoma. Ova terapija nema mogućnost izlečenja karcinoma ali u velikoj meri usporava njegov rast i odlaže simptome. Koriste se dve grupe lekova:

 • Lekovi koji deluju na nivou hipofize – hipofiza je žlezda koja stvara poseban hormon i koji izlučuje u krvotok sa ciljem da deluje na testise i podstiče ih da sintetišu testosteron. Ovim lekovima se inhibiše sinteza tog stimulišućeg hormona i smanjuje se sinteza testosterona.
 • Lekovi koji blokiraju efekte testosterona – antiandrogeni lekovi

Ovi lekovi mogu dovesti do pojave erektilne disfunkcije, napada toplote, preznojavanja i drugih neželjenih dejstava.

Terapija uznapredovalog ili kasnijeg stadijuma karcinoma prostate

Kasniji stadijum karcinoma prostate je termin koji se koristi za karcinom koji se proširio u druge delove organizma. Hormonska terapija je i ovde opcija izbora.

Pored hormonske terapije moguća je i hirurška terapija, procedura ukljanjanja testisa. Bez testisa organizam više ne produkuje testosteron.

Hemoterapija

Vid terapije u kojima se koriste antitumorski lekovi koji ubijaju ćelije kancera i sprečavaju njihovo razmnožavanje. Hemoterapija se ne koristi karakteristično za ovaj karcinom, ali može biti opcija izbora za uznapredovali stadijum.

Radioterapija

Iako je tumor uznapredovao i mogućnost potpunog izlečenja više ne postoji, radioterapija se može koristiti u cilju olakšavanja simptoma, poput smanjivanja lezija u drugim organima koje izazivaju bol pacijentu.

Praćenje razvijanja karcinoma – Prognoza i preživljavanje

Nekada je ovo i najbolja opcija. Nijedna terapijska mera se ne preduzima već se razvitak, uznapredovalost i agresivnost tumora pomno prati. Ovo se praktikuje kod pacijenata koji nemaju ispoljene simptome, karcinom je sporo napredujući ili su u pitanju pacijenti u poznim godinama života.

Prognoza i preživljavanje za ovaj vid karcinoma je jako varijabilna. Zavisi od samog karcinoma, opšteg zdravlja pacijenta i reakcije pacijenta na terapiju.

2 одговора на „Rak prostate simptomi i principi lečenja • Kancer prostate“

 1. Sa psa8.25 ,uzorkom dijagnosticiran je rak prostate,izvrsena je prostate kronika,histoloski nalaz adenocarcinoma prostate invazivum,makroskopski opis- nepravilna prostata 50x40x30 mm sa seminara im vezikulima.
  Mikroskopski opis,vide se abortivni adeno strukture u jedan lobus.
  Gleason score je 6 (3+3) seminalne vezikule slobodne. pTNM=pT2a pNx Mx,Gleason score 6 pR=0. pV=0 pL=0 ,poslije tri meseca od istraživanja prostate psa 3,9,sata je terapija Amp.Goserelin 3.6 mg s.c x3,kontrola psa 6.6.18.
  Zanima me vaše mišljenje i prognoza?
  Ovde mi kažu ,nema problema sve će biti ok,inače prije operacije nisam osjećao nikakve smetnje isto posle operacije,još pomalo imam nekontrolirano ispuštanje urina.
  Operacija je izvršena 7.11.17.g.
  Hvala i pozdrav od Slobodana.

  1. Poštovani Slobodane

   S obzirom da vrednosti PSA opadaju, prognoza je dobra. Nadamo se da ćete biti ok. Verujte svom lekaru i idite redovno na kontrolu kako biste mogli sve da pratite, a lekar ukoliko vidi neku od komplikacija moćiće na vreme da Vam predloži rešenje.

   Srdačan pozdrav.

Затворено за коментаре.