Pseudomonas Pseudomallei – Melidoza

Pseudomonas pseudomallei izaziva endemsko oboljenje melidozu. Bakterija se može naći u zemlji, vodi, pirinču, povrću i glodarima, odakle se prenosi na ljude izazivajući teško oboljenje sa visokim procentom smrtnosti. Mikroorganizmi prodiru kroz oštećenu kožu, a moguć je unos oralnim putem i udisanjem.

Pseudomonas pseudomallei je mali, pokretan, aeroban, Gram-negativni bacil.

Raste u prisustvu različitih organskih komponenti koje su izvor ugljenika i energije. Raste na 42ºC.

P. pseudomallei izaziva melidozu – bolest konja, magarca, mazgi, ovaca, pasa koja se prenosi na ljude kontaktom sa zaraženim životinjama. Manifestuje se lokalizovanom gnojnom infekcijom sa limfadenopatijom, septikemijom, akutnom pneumonijom ili bolest dobija hroničan tok. Najčešći oblik je plućna infekcija. Melidoza ima visoki mortalitet ukoliko se ne leči. Teški oblik bolesti se leči parenteralnom terapijom (inekcijama), npr. trimetoprimsulfometoksazolom ili cefalosporinima treće generacije. Kod lakih oblika bolesti, primenjuje se terapija koja se unosi oralnim putem. Vreme trajanja terapije treba da bude najmanje dva meseca, a može da traje do godinu dana. Kod melidoze su česti recidivi. Ne postoji vakcina, niti specifična zaštita.

Obično, dobra anamneza i klinička slika obolelog upućuju lekara na ovu bolest.

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter
Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje