Prva pomoć kod trovanja

U kući se najčešće događaju sledeća trovanja: trovanje plinom i ugljen monoksidom od nedogorenog ugljenika, u konobama, podrumima i bunarima, zatim trovanje alkoholom i metilnim alkoholom, trovanje kiselinama i alkalijama te trovanje mišmorom.

Zaštita od neopreznog pristupa otrovima jesu: briga da oni ne budu dostupni deci i duševno neuravnoteženim osobama, pažljivo pripremanje hrane i njeno čuvanje od zagađenja zaraznim klicama i radioaktivnim česticama, treba da su osnovna pravila kojima ćemo se sačuvati od trovanja. Prva pomoć: kad nastupi trovanje, treba hitno poduzeti sledeće:

U zatvorenoj prostoriji gde ima plina ili ugljen monoksida ne sme se paliti šibica ni pritiskati na električno zvono, jer može nastati snažna eksplozija. Spasilac će sa začepljenim nosom i ustima brzo prići prozorima i širom ih otvoriti ili razbiti, pa se odmah povući iz prostorije, zatim će udahnuti svežeg zraka i ponovo ući radi izvlačenja otrovane osobe, kojoj se na svežem vazduhu daje veštačko disanje, ukoliko je prestala disati. Izvlačenje iz bunara i podruma vrši se uvek uz pomoć drugih osoba, i spasilac se veže kanapom da bi ga se moglo odmah izvući napolje, ukoliko se  posumnja da se i on onesvestio od otrova. Zbog toga treba s njim održavati vezu dozivanjem, da se kontroliše je li još pri svesti i jeli uspeo doći do unesrećene osobe.

Trovanje od ugriza otrovnih životinja (zmija, škorpiom, pauk). Najpouzdaniji je lek serum protiv zmijskog i škorpionskog ujeda. Ako ga nema pri ruci, treba mesto ugriza raseći u iks(X) s dva dublja reza džepnim nožićem, koji se pre toga očisti na plamenu ili u vreloj vodi; pustiti krv da obilno iscuri, staviti zavoj i poći lekaru. Protiv ujeda otrovnih pauka u našim krajevima je dovoljno staviti obloge od alkohola i piti jaku crnu kafu.

Ugriz od životinje sumljive na besnilo. To može biti pas, mačka, vuk, lisica, kuna, veverica. Ako se radi o domaćem psu, treba ga držati pod prismotrom 7-14 dana. Ako dotle ne ugine, nije bio besan. Ako je čoveka ugrizla neka nepoznata životinja, treba ugriženu osobu smesta odvesti lekaru na lečenje.

Trovanje hranom: simptomi, dijeta i lečenje