Protein – razlog zašto živimo

Reč protein potiče od grčke reči „protos“ što znaci prvi element. Proteini su esencijalne makromolekule, neophodne za rast i regeneraciju, i dobro funkcionisanje i strukturu svih zivih celija.Kada jedete hranu koja sadrži proteine, sokovi za varenje u zelucu i crevima krenu da se luce.Oni razlažu proteine u hrani na osnovne jedinice, koje se nazivaju aminokiseline. Aminokiseline se onda ponovo spajaju da bi se proizveli proteini koji su potrebni telu. Zavisno od toga koje se aminokiseline spajaju, proteinski molekuli stvaraju enzime, hormone, mišiće, organe i mnoga druga tkiva u našem organizmu.

Osnovna je podela aminokiselina na:

 • Neesencijalne aminokiseline – telo može samostalno da ih proizvede.
 • Esencijalne aminokiseline – telo ne može da ih proizvede već moraju da se unose hranom.

Pored vode, proteini su najrasprostranjeniji molekuli u našem telu. Oni se nalaze u svim ćelijama i istovremeno su glavna gradivna komponenta svih ćelija u telu, posebno misica. To takodje uključuje sve organe, kosu i kožu. Pored toga proteini regulišu metabolizam, podržavaju imuni sistem… neophodni su i za formiranje krvnih ćelija.

Proteini životinjskog porekla se nalaze u: mesu, ribi, jajima i mlečnim proizvodima(sa malo masnoca).

Masne ribe – losos,sardine,pastrmka,tuna – dobri su izvori proteina, imaju dodatnu prednos sto pored proteina sadrže i visoku koncentraciju masnih kiselina koje pružaju zaštitu od srčanih oboljenja i moždanog udara. Masna riba sadrzi i do 8 puta vise omega-3 i omega-6 masnih kiselina nego manje masne ribe (bakalar).

Primeri namirnica sa proteinima:

 • Belo meso(130g) – 41g proteina;
 • Govedji hamburger – 8g proteina;
 • Bakalar(riba)150g – 32g proteina;
 • Tunjevina(100g) – 19g proteina;
 • Sir(50g) – 12g proteina;
 • Jaje(jedno) – 5g proteina;
 • Mleko(150ml) – 5g proteina;
 • Tofu (sojin sir)125g – 15g proteina;
 • Beli hleb(kriska) – 3g proteina;

Proteini biljnog porekla

Biljni proteini sadrže mnoge aminokiseline, ali ni jedan biljni izvor ne sadrži sve esencijalne aminokiseline u potpunosti. Ovakva vrsta proteina se nalazi u: mahunarkama (grasak,boranija,socivo), zitaricama, pasulju, orasima, semenkama, sojinim proizvodima…Potrebno je da kombinujete proteine biljnog porekla kako bi ste uneli sve aminokiseline koje su vašem telu neophodne (pasulj sa hlebom,musli sa mlekom..)

Biljni izvori proteina,kao sto su pasulj,orasi i zitarice,su odlicni izbor proteina i dodatno sadrze zdrava vlakna,vitamine i minerale,a kostunjavi plodovi – izvor zdravih masti.

Ako jedete crveno meso,kao sto su govedina,svinjetina ili jagnjetina – odaberite nemasne delove u umerenim porcijama.

Koliko je proteina dnevno dovoljno?

Mozete da izracunate koliko vam je dnevno proteina potrebno ako znate koliko imate kg?

Npr. Odraslim osobama je potrebno oko 0,9 – 1,5g proteina po kg tezine dnevno. U zavisnosti od vaših aktivnosti tokom dana.

2 одговора на „Protein – razlog zašto živimo“

Затворено за коментаре.