Prostata

Prostata je neparni žlezdano-mišićno-fibrozni organ. Zbog oblika koji podseća na plod kestena ona je dobila ime kestenjača. Ona predstavlja raskrsnicu puteva mokraćnog i polnog sistema. Nalazi se u najnižem delu karlične šupljine iza donje ivice simfize i pubičnog luka a ispred rektuma. Kroz kestenjaću prolazi deo mokraćne cevi kroz koju prolazi urin na putu od mokraćne bešike do spoljašnje sredine.

Anatomija muške male karlice
Anatomija muške male karlice

Prostata luči tečnost koja neguje i štiti spermatozoide. Tokom ejakulacije prostata sakuplja spermatozoide i hranjivu tečnost i usmerava ih kroz uretru nakon čega sperma završava u spoljašnjoj sredini.

Njen detaljniji opis i uloga u organizmu muškaraca biće detaljno razrađen na nekoj drugoj strani zavisno od poremećaja koji Vas interesuje.

Najčešći poremećaji koji se odnose na prostatu su:

Prostatitis – Upala prostate, ponekad uzrokovane infekcijom. U većini slučajeva se leči antibioticima.

Uvećana prostata – Benigna prostatična hiperplazija se karakteriše rastom prostate za sada nepoznatog uzroka i najčešće se javlja kod muškaraca koji imaju 40 i više godina. Najčešći simptom koji dovodi pacijenta lekaru je otežano mokrenje, odnosno bol pri mokrenju. Terapija se može sprovesti lekovima ili lakšom hirurškom intervencijom.

Karcinom prostate – To je rak koji je prvi po učestalosti u muškoj populaciji, ali je incidenca smrtnosti prilično niska (5%). Operacija, zračenje, hormonska terapija i hemoterapija su se pokazale kao uspešan način lečenja ovog tumora.

Један одговор на „Prostata“

Затворено за коментаре.