Prekancerozne dermatoze

Prekancerozne dermatoze predstavljaju grupu oboljenja kod kojih postoji potencijal razvijanja maligne neoplazije (maligni tumori kože – rak kože). U njihovom histološkom nalazu mogu se naći ćelijske atipije.

Prekancerozne dermatoze
Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Bowen%27s_disease#/media/File:Bowen11.jpg

Keratosis solaris

Keratosis solaris (keratosis senilis) se javlja kod osoba koje su veći deo dana provodile na suncu, obično kod starijih osoba, svetle kože i očiju. Hronično delovanje sunčanih UV zraka dovodi do poremećaja diferencijacije bazalnih ćelija epiderma.

Klinička slika (keratosis solaris)

Lokalizacija promena je na fotoeksponiranim delovima tela (lice, ušne školjke, dorsum šaka, spoljašnja strana podlaktica), a manifestuju se adherentnim beličasto-žućkastim skvamama na eritematozno-mrkoj podlozi sa teleangiektazaijama. Promene su jasno ograničene, a okolna kože je izmenjena – promene koje odgovaraju solarnoj elastozi.

Tokom vremena pojedine lezije se povećavaju. Nakon višegodišnje evolucije nastaje spinocelularni epiteliom. Znaci maligne transformacije su rast, inflamacija, stvaranje ulceracija, inflamacija okolne kože. Metastaze su retke.

Histologija

U tipičnom slučaju – hiperkeratoza, spinozni sloj je atrofičan u delovima sa akantozom, ćelije spinoznog sloja su nepravilnog oblika, hiperhromne sa atipičnim jedrom. U dermu se vide znaci elastotske degeneracije.

Lečenje

Lokalno se primenjuje tečni azot, krem sa 5% 5-fluorouracilom (2x dnevno tokom 3-4 nedelje sve dok se ne pojavi erozija koja potom epitelizuje). Za veće promene savetuje se kiretiranje.


Morbus Bowen

Morbus Bowen zapravo je intraepidermalni spinocelularni epiteliom (carcinoma in situ). Ranije se viđao kod osoba koje su više godina bile na terapiji solima arsena per os, danas se smatra da UV zračenje ima ulogu u nastanku ovog oboljenja.

Klinička slika

Javlja se kod starijih osoba, lokalizovan na koži trupa ili lica, a promene se manifestuju u vidu janso ograničenog erizematozno-mrkog polja, nepravilnog oblika, neravnih ivica, prekriven beličasto-mrkim krusto-skvamama i krustama. Ako se ove promene nalaze na glansu penisa onda se oboljenje zove Erythroplasia Queyrat (čita se Kejra).

Promena može preći u invazivni spinocelularni epiteliom (u 5% slučajeva), čeće maligno alteriše erythroplasia queyrat.

Histologija

Epiderm je zadebljan, para/hiperkeratoza, narušena je normalna arhitektonika epiderma, keratinociti imaju nejednake i nepravilne nukleuse, diskeratotične ćelije, atipične mitoze. U dermu- limfocitni infiltrate na površini.

Lečenje

Hirurška ekscizija in toto. Ako su veliki plakovi može se lokalno primeniti 5% fluorouracil uz kiretiranje promene.


Cornu cutaneum

Cornu cutaneum je adherentna keratotična proliferacija čija je visina dva puta veća od prečnika baze promene. Ovo je klinički termin a ne dijagnoza jer se u osnovi ovog oboljenja može naći keratosis solaris, morbus Bowen, spinocelularni epiteliom, verruca vulgaris ili seborrhoica (ako je u osnovi veruka onda promena nije prekancerozna).

Klinička slika

Najčešće je lokalizovana na licu ili aurikulama, češće kod starijih osoba. Manifestuje se kao keratotična prominencija u vidu stubića ili piramide žućkasto-mrke boje, sa eritematoznom a ponekada i infiltrovanom bazom. Potrebno je uraditi biopsiju.

Lečenje

Leči se hirurškom ekscizijom.


Leukoplakia

Leukokeratoza (postojanje beličastih zona na mukozi ili submukozi) kod pušača, osoba sa karioznim zubima ili neodgovrajućim protezama.

Klinička slika (leukoplakija)

Na usnama (obično donjoj i to na spoljašnjim trećinama) vide se beličaste/sivkaste jasno ograničene promene. Na bukalnoj sluznici (iza commisurae labiorum ili na dorzumu jezika) vide se beličasti, sjajni, adherentni plakovi. Može maligno alterisati i nastati spinocelularni epiteliom.

Lečenje leukoplakije

Lekar mora prvo otkloniti predisponirajuće faktore, zatim se promena može lečiti krioterapijom, laserskom terapijom, 0,1% tretinon. Ako sumnjamo na malignu alteraciju neophodna je hirurška ekscizija.