Polne bolesti kod muškaraca i žena

Znanje je ključ kada je u pitanju Vaše seksualno zdravlje. Prepoznavanje simptoma je početak, ali nećete uvek primetiti simptome hlamidije, gonoreje, genitalnog herpesa i druge simptome vezane za polno prenosive bolesti. Potrebno je da se redovno testirate kako bi zaštitili sebe, pa i Vašeg partnera. Srećom, za veliki broj polno prenosivih bolesti postoji adekvatna terapija koja se do danas pokazala kao veoma uspešna ako se bolest otkrije na vreme.

HPV (Humani papiloma virus)
Chlamydia • Hlamidija • Klamidija
Gonoreja
Trihomonijaza
Sifilis
Herpes (HSV)

HPV (Humani papiloma virus)

Skoro svaka seksualno aktivna osoba će se zaraziti humanim papiloma virusom u nekom momentu. To je najčešća polno prenosiva virusna infekcija u svetu. Postoji više od 40 tipova ovog virusa koji mogu da se prenesu polnim putem. Zdrava osoba se može zaraziti ne samo vaginalnim seksom, nego i tokom analnog i oralnog seksa. Takođe, dotičan virus se može preneti na zdravu osobu i putem direktnog kontakta (koža na kožu).

Veliki broj tipova HPV virusa ne prouzrokuje simptome i poremećaje, a organizam ih uz pomoć imuniteta sam uništava. Međutim, neki tipovi mogu izazvati genitalne bradavice. Drugi mogu prouzrokovati bradavice lokalizovane u ustima i grlu. Ipak neki mogu da prouzrokuju i rak grlića materice, penisa, sluznice usne duplje i grla.

Humani papiloma virus • HPV

Zahvaljujući Papa testu danas je moguće otkriti slučajeve raka grlića materice u ranom stadijumu koji je prouzrokovan HPV virusom.

PAPA test

Chlamydia • Hlamidija • Klamidija

Hlamidijalna infekcija je takođe široko rasprostranjena u svetu. Infekcija se prenosi tokom vaginalnog ili analnog seksa, ali može se preneti i putem oralnog seksa. Kod zaraženih osoba se može prepoznati čudan sekret iz vagine ili penisa, takođe dotične osobe će osećati blagi bol ili peckanje tokom uriniranja. Nažalost, procenjuje se da se samo kod oko 25% žena i 50% muškaraca ispolje navedeni simptomi.

Ova infekcija je uzrokovana bakterijom koja se zove Chlamydia trachomatis i ona se može lečiti antibioticima. Nakon terapije potrebno je ponovo testirati bolesnika i njegovog seksualnog partnera.

Hlamidija • Chlamydia trachomatis

Gonoreja

Neisseria gonorrhoeae je još jedna u nizu bakterija koje mogu prouzrokovati polne bolesti. Ona izaziva bolest koja se zove gonoreja (eng. gonorrhea). Bolest se u narodu naziva još „kapavac“ i „triper„. Kod ljudi se gonoreja obično javlja zajedno sa infekcijom uzrokovanom Chlamydia trachomatis, a i simptomi su takođe slični: neobičan sekret iz vagine ili penisa, bol i peckanje tokom uriniranja. Kod velikog broja zaraženih muškaraca će doći do ispoljavanja simptoma, dok se kod žena ispoljavaju u 20% slučajeva.

Gonoreja se uspešno leči antibioticima.

Gonoreja – Neisseria gonorrhoeae (triper)

Trihomonijaza

Trihomonijaza je bolest od koje mnogo češće obole žene nego muškarci. Bolest je uzrokovana malim parazitom koji se zove Trichomonas vaginalis. Parazit se može preneti muškom polu tokom seksualnog odnosa. Žene takođe mogu preneti drugoj ženi ako se njihove genitalije međusobno dodiruju. Samo u 30% slučajeva dolazi do ispoljavanja simptoma kao što je svrab, peckanje i bol u predelu genitalija. Iz vagine može izlaziti žućkasta sluz neprijatnog mirisa.

Lečenje se sprovodi adekvatnim lekovima. Izbor leka zavisi od toga da li je pacijentkinja trudna ili ne. Nakon terapije u roku od tri meseca je potrebno sprovesti kontrolno testiranje. Da bi terapija bila uspešna savetujemo lečenje seksualnog partnera.

Trichomonas vaginalis

Sifilis

Sifilis (lat. lues) je veoma nezgodna polno prenosiva bolest sa četiri stadijuma. U prvoj fazi, glavni simptom je bol. Bol nije visoko specifičan simptom za sifilis, jer se može javiti na primer u slučaju urasle dlake. S obzirom na ovu karakteristiku simptoma, prisustvo sifilisa u prvoj fazi se može utvrditi samo adekvatnim sifilis testovima. Za sekundarni stadijum je karakterističan osip po koži, nakon čega se javlja rana u ustima u ili oko vagine ili anusa.

Simptomi obično nestanu u trećem ili latentnom stadijumu. Ovi stadijumi mogu trajati godinama, čak i do kraja života. Samo u 15% nelečenih slučajeva će se razviti poslednji stadijum. U kasnom stadijumu, uzročnik sifilisa može prouzrokovati oštećenje vitalnih organa. On takođe može izazvati probleme lokalizovane u mozgu.

Lečenje sifilisa se sprovodi sa antibioticima.

Sifilis (lues) – Treponema Pallidum

Herpes (HSV)

Postoje dva tipa herpes simplex virusa, HSV tip 1 i HSV tip 2, koji mogu izazvati genitalni herpes, ali je češći krivac HSV tip 2. Glavni simptomi infekcije herpes virusa su bradavice prisutne oko penisa, vagine ili anusa, ali bradavice mogu biti lokalizovane i unutar vagine ili anusa kada ih nije moguće videti na površinama tela. Takođe, ne znači da nemate herpes virus u vašem organizmu ako nemate bradavice.

Humani herpes simplex virus se može vrlo lako preneti sa zaražene na zdravu osobu, dovoljan je intiman kontakt koža na kožu, uključujući područja koja kondom ne pokriva. Bradavice kod obolele osobe su najzaraznija područja na telu, sa kojih se virus lako prenosi na kožu zdrave osobe.

Herpes je bolest koja je uzrokovana virusom, što bi značilo da ga je nemoguće eliminisati iz organizma. Ali postoje lekoviti preparati sa kojima je moguće kontrolisati infekciju.

Humani herpes simplex virus • (HSV tip 1 i 2)

Šta je HIV, a šta je sida

HIV je virus zbog kojeg nastaje bolest sida ili AIDS. Kod zaraženih osoba virus je prisutan u telesnim tečnostima kao što su krv, sperma, vaginalna tečnost i majčino mleko. Virus se može preneti sa obolele osobe na zdravu putem vaginalnog ili analnog seksualnog odnosa, ili preko direktnog kontakta krvi (npr. Zaražena osoba koja konzumira opojne droge intravenskim putem, kada podeli iglu sa kolegom, velike su šanse da će i kolega biti zaražen.). HIV virus se ne može preneti putem pljuvačke, odnosno poljupcem.

Simptomi side su veoma nespecifični. Infekcija HIV virusa se može manifestovati kao običan grip. Inficirane osobe mogu osećati slabost u mišićima ili blagu groznicu. Jedini način da se utvrdi prisustvo ove bolesti su specifični testovi, za koje je potrebno uzorkovati krv ili pljuvačku.

HIV infekcija može trajati godinama, ali na kraju će doći do poremećaja imunog sistema kod zaražene osobe. Za sada naučnici kažu da ne postoji lek koji će sanirati HIV infekciju, ali postoje lekovi koji će produžiti život zaražene osobe.

HIV • AIDS • Sida

4 одговора на „Polne bolesti kod muškaraca i žena“

 1. Kod moje devojke je dokazana infekcija ureaplazme, da li moram i ja da se testiram ili mogu samo da pijem te antibiotike koje su njoj prepisali?

  1. Trebalo bi i Vi da se testirate na polno prenosive bolesti. Pozdrav.

 2. Dobar dan,problem koji pokusavam da resim traje godinu dana.Prilikom jakog stresa i pada imuniteta,pojavila mi se streptococa u vaginalnom brisu,koristim antibiotsku terapiju 8 meseci,sto vaginalno,sto oralno i bakterije samo mutiraju u enterococus,eserihiju,klebsiella,opet streptococ druge vrste i tako u krug.Da li mislite da bih mogla da pokusam da mi se venski da najjači antibiotik ili predlazete neko drugo resenje?Unapred hvala

  1. Poštovanje,

   Koliko godina imate?

   Antibiotik intravenozno nije rešenje.

   Uraditi od analiza masnoće u krvi, ukoliko su uredne, povećati unos masnoće, nastaviti sa antibiotskom terapijom, ubaciti multivitamin 27 vitamina i minerala od Biofara, piti vode.

   Pozdrav

Затворено за коментаре.