Poliurija

Poliurija je termin za diurezu veću od 2500ml u toku 24h. Pojavu poliurije mogu prouzrokovati pojedina zdravstvena stanja, kao što je dijabetes melitus, dijabetes insipidus i prisustvo kamena u bubregu ili uzrok može biti Vaš način života.

Normalnu količinu izlučenog urina je teško definisati jer ona zavisi od Vašeg pola i doba života. Međutim, obično se diureza od 2l smatra normalnom.

Poliurija je fiziološko stanje, ali ako je prisutna duži vremenski period onda je smatramo patološkom pojavom. Većina ljudi ovaj simptom uoči tokom noći, kada ovu pojavu zovemo noćnom poliurijom.

Uzrok pojave poliurije
Kada zatražiti lečenje poliruje
Dijabetes i poliurija
Lečenje kod kuće
Prognoza

Uzrok pojave poliurije

Ponekad se poliurija javlja kao posledica nekog drugog poremećaja, ti poremećaji mogu biti:

Poliuriju možete prepoznati i nakon CTa ili nekih drugih testova kod kojih je potrebno aplicirati neku vrstu boje u Vaš organizam. Obratite se doktoru ako problem traje duže od 2 dana.

Povećana količina izlučenog urina je obično posledica koja se javlja zbog Vašeg načina života. Kod osoba koje unose poveću količinu tečnosti tokom dana se može uočiti i povećana količina izlučenog urina, što je vrlo povoljno za te osobe i kod njih to neće uticati na pojavu ozbiljnih zdravstevnih problema. Poliurija se može prepoznati kod osoba koje konzumiraju alkohol i kafu, ako iz nekog razloga ne mogu da izbegavaju alkohol i kafu, jedino što Vas doktor može savetovati je da pored tih napitaka unosite i do 3-4l vode (H2O) u toku dana kako bi održali Vaše telo u granicama homeostaze.

Lekovi iz grupe diuretika povećavaju količinu izlučenog urina. Obavestite lekara ako ste nedavno počeli terapiju sa nekim novim lekom (ili samo promenili dozu leka) i uočili promene u zapremini izlučenog urina. Supstance koje se nalaze u alkoholnim pićima i kafi su jedan oblik lekova iz grupe diuretika. Mnogi lekovi koji regulišu visok pritisak i edem takođe spadaju u ovu grupu.

Kada zatražiti lečenje poliruje

Pored pojave poliurije i navedenih simptoma se obavezno obratite Vašem lekaru.

Ovi simptomi mogu davati znake za pojavu poremećaja kičmene moždine, dijabetesa, zapaljenja u bubregu ili raka. Čim primetite ove simptome posetite lekara. Lečenjem ćete brzo odkloniti uzrok pojave poliurije i produžiti Vaš život.

Ako mislite da se zapremita urina povećala zbog povećeg unosa tečnosti ili uzimanjem nekih lekova, pratite zapreminu nekoliko dana. Ako se volumen mokraće ne redukuje, obratite se lekaru.

Dijabetes i poliurija

Diabetes mellitus ili samo dijabetes je vrlo čest uzrok pojave poliurije kod osoba sa skrivenim dijabetesom. U ovom slučaju, visok šećer (u krvi) će se nakupljati u Vašim bubrezima i poruzrokovaće povećanu količinu izlučenog urina.

Druga forma dijabetesa poznata pod imenom diabetes insipidus uzrokuje pojavu poliurije zato što vaše telo ne produkuje dovoljnu količinu antidiureznog hormona. Hormon se još naziva vazopresin ili skraćenicom ADH. U Vašem telu se ovaj hormon produkuje u žlezdi koja se stručno naziva hipofiza. Vazopresin je hormon koji igra veoma važnu ulogu u procesu čuvanja vode u bubrezima. Zapremina izlučenog urina će se povećati ako se ovaj hormon ne produkuje u dovoljnoj količini.

Opsirnije: Diabetes insipidus • Insipidni dijabetes

U slučaju da Vaš doktor dokaže da je pojavu poliurije prouzrokovao dijabetes savetovaće Vas da se okrenete zdravom načinu života i ako je potrebno prepisaće Vam neke od ovih oblika terapije:

 • Terapija insulinom
 • Oralni lekovi
 • Dijetalna ishrana
 • Fizička aktivnost

Lečenje kod kuće

Kada poliurija nije nastala zbog neke druge bolesti vi pokušajte da ispoštujete sledeće navedene savete kako bi ublažili ovaj simptom.

 • Pre svega morate pratiti količinu izlučene mokraće.
 • Smanjite unos tečnosti pre spavanja.
 • Smanjite količinu popijenih kafa i alkohola.
 • Informišite se o nuspojavama lekova koje pijete.

Prognoza

Budite otvoreni i iskreni sa doktorom, molim vas ne dozvolite sebi da Vam bude neugodno da pricate sa Vašim lekarom u vezi uriniranja. Ishod poliurije je često povoljan ako nemate nekih ozbiljnih zdravstvenih problema. Verovatno će samo biti potrebno da promenite Vaš način života.

5 одговора на „Poliurija“

 1. Postovani studenti, mama od 62 godine mi je i imala operaciju srca, tj ugradjen joj je stent. Prethodno je imala infarkt miokarda. Nakon operaciju je dobila terapiju od 5 lekova od toga su 2 diuretici lasiks i spironolakton, ja nmg doktore da razumem zasto ti diuretici? Mama mi je jako dehidrirala od njih, muti joj se u glavi, u ocima, da li je to normalno da se ona tako oseca?

  1. Nije normalno, odvedite mamu kod lekara specijaliste kako biste u dogovoru sa njim pronašli zamenu za dotične lekove.

 2. Poštovani.
  Moj suprug ima dijagnozu Alchajmer, dijabet (relativno regulisan , insulin, kreće se od 5-10), kamen u jednom bubregu…
  Imam otežanu negu mog supruga iz mnogo razloga a sad od nedavno, učestalo mokrenje pred jutro sa pretvorilo u noćnu nokturiju. Preko dana manja količina urina a noću prevelika količina urina koju nijedne noćne pelene ne mogu da prihvate. Zbog bolesti (demencija) ne mogu da mu pomognem. Lekari govore to je to, dijabet, biće gore.
  Kad bi se na neki način smanjila količina urina noću, da može da se reši pelenama, mogli bismo oboje bar da imamo miran san donekle a time i odmor. Napominjem da od posle podne ne pije mnogo tečnosti, ne pije kafu a nije ni pušač.

  1. Najbolje bi bilo da se konsultujete sa neuropsihijatrom, ne mora značiti da se poliurija javlja zbog dijabetesa, sve zavisi koja je terapija za Alchajmera.

Затворено за коментаре.